Тайванската фирма Phison Electronics, както и други разработчици на SSD-контролери, подготвя дебюта на устройства с поддръжка на интерфейса PCI Express 5.0. Разработчикът вече е завършил дизайна на чипсета E26, който може да бъде внедрен в серийните устройства от втората половина на 2022 г. За пускането на новия контролер ще се използва 12nm технологичен процес.

Припомнете си, че стандартът PCI Express 5.0 беше одобрен през 2019 г. и предполага удвояване на пропускателната способност спрямо PCI-E 4.0: от 16 на 32 гигатранзакции в секунда за една линия. На теория, NVMe устройствата с PCI-E 5.0 x4 интерфейса ще могат да обменят информация със скорост до 15-16 GB / s. Разбира се, на практика „таванът“ ще бъде по-нисък и до голяма степен ще зависи от естеството на товара.

SSD дисковете Phison E26 ще се предлагат във формати M.2, U.3, E1.S и E3.S. Първоначално подобни SSD могат да бъдат намерени в сървърите, базирани на процесорите Intel Xeon от поколенията Sapphire Rapids и AMD EPYC Genoa. В бъдеще обаче, контролерът вероятно ще достигне и до потребителските дискове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари