2020 година беше първата, през която продажбата на SSD дискове изпревари HDD при съотношение 333 млн. спрямо 260 млн. Пазарът очакваше този момент повече от 15 години, от момента когато през 2004 г. се появи първият SATA SSD диск на фирма Adtron. 9 години по-късно, през 2013 година, Samsung представи първия диск NVMe Samsung XS1715, който предизвести новата ера в областта на решенията за съхраняване на данни. Ерата, която в момента преживява златната си епоха.

Последните спадове на цените оказаха влияние върху огромното увеличение на интереса към NVMe дисковете. Нашите данни показват, че през 2020 година продажбите на SSD NVMe отговаря на около 30% от стойността на всички продадени в Полша дискове, а през годината това число се е увеличило с цели 24%. 2020 година също така означава премиера на първите потребителски NVMe дискове за интерфейс PCIExpress 4.0. Благодарение на въведения модел Samsung 980 PRO определихме нови стандарти в областта на скоростта на записване и прочитане на данните – казва Мачей Бартломей Камински, директор по развитие на Memory бизнеса за Полша и Централна и Източна Европа в Samsung Electronics.

Ключовият фактор, поради който SSD дисковете по технологията NVMe толкова бързо придобиват популярност, е привлекателна цена и явното преимущество по отношение на скоростта на четене и записване. Например, моделът NVMe Samsung 980 с обем от 512 GB, чиято препоръчителна цена се колебае в границите от 128 лв., записва файловете със скорост 2600 MB/s и ги прочита със скорост 3100 MB/s. В същото време скоростта на модела 870 EVO 500 GB по технология SATA SSD достигат съответно 530 MB/s и 560MB/s, а цената на която се предлага е около 126 лв. Горният пример ясно сочи, че на практика за същата цена можем да имаме продукт, който е горе-долу 5 пъти по-бърз. Поради това, че NVMe дисковете са от много кратко време сред нас, не всички устройства са оборудвани с PCI Express магистрала, която да може да ги обслужва. Но, ако нашият хардуер е технологично готов за такива решения, си струва да заложим на NVMe.

Единственото изключение може да бъде ситуацията, при която се нуждаем от диск за съхраняване на по-голямо количество данни. В този случай разликата в цената между големите дискове SATA и NVMe може да бъде значителна. Но това се отнася само за бюджетния модел 870 QVO, чиято предлаганата цена за версията с обем от 2TB е около 342 лв. Ако разгледаме обаче диска по технологията SATA, с по-висок TBW параметър и по-дълга гаранция, какъвто е моделът 870 EVO 2TB, разлика в цената между неговото съответствие по технологията NVMe (става дума за модел 970 EVO Plus) на практика не съществува, тъй като предлаганата цена и на двата модела се колебае в границите на 556 лв.

SATA спрямо NVMe – недостатъци и преимущества

Преимуществата на SATA дисковете:

 • SATA форматът е с дълга история на обслужване на различни устройства и формати, благодарение на което е съвместим с много устройства от ранните периоди на 2000 година до днес.
 • SATA се предпочита за използване в случаите, когато основният приоритет е ниската цена при по-голям обем – за архивиране на данни, съхраняване на рядко използвани файлове и за създаване на резервни копия — а скоростта на трансфер е от второстепенно или третостепенно значение.

Недостатъците на SATA дискове:

 • Това е най-бавният протокол за трансфер на масова памет, предназначен за устройствата от по-старите поколения.
 • Някои 2 устройства продължават да ползват конектори SATA и набор от команди, a тяхното действие е значително по-бавно от M.2 NVMe устройствата. Форматът може също така да предизвика смущения при избора на съответното устройство.
 • Максималният трансфер, произтичащ от използване на протокола SATA III достига 6 Gbit/s, поради което не е подходящ за използване, когато е важен бързият трансфер и малкото закъснение.

Преимуществата на NVMe дисковете

 • Изпращането на данни от носителя на памет към процесора на хоста продължава по-кратко, благодарение на което протоколът NVMe е значително по-добър избор за работа при интензивна обработка на големи количества данни.
 • Протоколът NVMe се характеризира със значително по-малки закъснения, което позволява по-добро изпълнение на непрекъснати трансфери и по-компактно изпращане на данни.
 • Дискът във формат2 NVMe се характеризира с малки размери, благодарение на което може да се използва в малки и леки устройства.
 • Цената е сравнима с решенията, базиращи се на SATA (с малки изключения).

Недостатъците на NVMe дисковете

 • NVMe дисковете не са най-изгодният ценово избор за съхраняване на много голямо количество данни (напр. в центровете за данни).
 • NVMe дисковете не са подходящи за по-старите устройства, също така няма много голяма поддръжка за по-старите поколения NVMe, поради което модернизацията на системата за масовата памет може да бъде малко вероятна.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари