2020 година беше първата, през която продажбата на SSD дискове изпревари HDD при съотношение 333 млн. спрямо 260 млн. Пазарът очакваше този момент повече от 15 години, от момента когато през 2004 г. се появи първият SATA SSD диск на фирма Adtron. 9 години по-късно, през 2013 година, Samsung представи първия диск NVMe Samsung XS1715, който предизвести новата ера в областта на решенията за съхраняване на данни. Ерата, която в момента преживява златната си епоха.

Последните спадове на цените оказаха влияние върху огромното увеличение на интереса към NVMe дисковете. Нашите данни показват, че през 2020 година продажбите на SSD NVMe отговаря на около 30% от стойността на всички продадени в Полша дискове, а през годината това число се е увеличило с цели 24%. 2020 година също така означава премиера на първите потребителски NVMe дискове за интерфейс PCIExpress 4.0. Благодарение на въведения модел Samsung 980 PRO определихме нови стандарти в областта на скоростта на записване и прочитане на данните – казва Мачей Бартломей Камински, директор по развитие на Memory бизнеса за Полша и Централна и Източна Европа в Samsung Electronics.

Ключовият фактор, поради който SSD дисковете по технологията NVMe толкова бързо придобиват популярност, е привлекателна цена и явното преимущество по отношение на скоростта на четене и записване. Например, моделът NVMe Samsung 980 с обем от 512 GB, чиято препоръчителна цена се колебае в границите от 128 лв., записва файловете със скорост 2600 MB/s и ги прочита със скорост 3100 MB/s. В същото време скоростта на модела 870 EVO 500 GB по технология SATA SSD достигат съответно 530 MB/s и 560MB/s, а цената на която се предлага е около 126 лв. Горният пример ясно сочи, че на практика за същата цена можем да имаме продукт, който е горе-долу 5 пъти по-бърз. Поради това, че NVMe дисковете са от много кратко време сред нас, не всички устройства са оборудвани с PCI Express магистрала, която да може да ги обслужва. Но, ако нашият хардуер е технологично готов за такива решения, си струва да заложим на NVMe.

Единственото изключение може да бъде ситуацията, при която се нуждаем от диск за съхраняване на по-голямо количество данни. В този случай разликата в цената между големите дискове SATA и NVMe може да бъде значителна. Но това се отнася само за бюджетния модел 870 QVO, чиято предлаганата цена за версията с обем от 2TB е около 342 лв. Ако разгледаме обаче диска по технологията SATA, с по-висок TBW параметър и по-дълга гаранция, какъвто е моделът 870 EVO 2TB, разлика в цената между неговото съответствие по технологията NVMe (става дума за модел 970 EVO Plus) на практика не съществува, тъй като предлаганата цена и на двата модела се колебае в границите на 556 лв.

SATA спрямо NVMe – недостатъци и преимущества

Преимуществата на SATA дисковете:

 • SATA форматът е с дълга история на обслужване на различни устройства и формати, благодарение на което е съвместим с много устройства от ранните периоди на 2000 година до днес.
 • SATA се предпочита за използване в случаите, когато основният приоритет е ниската цена при по-голям обем – за архивиране на данни, съхраняване на рядко използвани файлове и за създаване на резервни копия — а скоростта на трансфер е от второстепенно или третостепенно значение.

Недостатъците на SATA дискове:

 • Това е най-бавният протокол за трансфер на масова памет, предназначен за устройствата от по-старите поколения.
 • Някои 2 устройства продължават да ползват конектори SATA и набор от команди, a тяхното действие е значително по-бавно от M.2 NVMe устройствата. Форматът може също така да предизвика смущения при избора на съответното устройство.
 • Максималният трансфер, произтичащ от използване на протокола SATA III достига 6 Gbit/s, поради което не е подходящ за използване, когато е важен бързият трансфер и малкото закъснение.

Преимуществата на NVMe дисковете

 • Изпращането на данни от носителя на памет към процесора на хоста продължава по-кратко, благодарение на което протоколът NVMe е значително по-добър избор за работа при интензивна обработка на големи количества данни.
 • Протоколът NVMe се характеризира със значително по-малки закъснения, което позволява по-добро изпълнение на непрекъснати трансфери и по-компактно изпращане на данни.
 • Дискът във формат2 NVMe се характеризира с малки размери, благодарение на което може да се използва в малки и леки устройства.
 • Цената е сравнима с решенията, базиращи се на SATA (с малки изключения).

Недостатъците на NVMe дисковете

 • NVMe дисковете не са най-изгодният ценово избор за съхраняване на много голямо количество данни (напр. в центровете за данни).
 • NVMe дисковете не са подходящи за по-старите устройства, също така няма много голяма поддръжка за по-старите поколения NVMe, поради което модернизацията на системата за масовата памет може да бъде малко вероятна.
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
MCMXLVIII
MCMXLVIII
3 месеца

Всичко опира до съвместимостта на дъната особено при лаптопите. Производителите прекалено закъсняха с внедряването на M.2/nVMe шините в дънните платки и това оказва влияние на пазара на дисковете. Мен ме изумява как продължават да бълват лаптопи с твърди HDD механични дискове, имайки предвид факта, че цената на флаш дисковете в последните години падна в пъти. При настолните чак в последно време вкараха вградени шини за M.2/nVMe, което за мен е най-добрият начин за използване на тези дискове. Всякакви външни PCIe extender-и са предпоставка за проблеми със съвместимостта и бързодействието, което не означава, че не са евтин вариант за използване на… Виж още »

цирк глобус
цирк глобус
Отговор на  MCMXLVIII
3 месеца

Мунчо механичните дискове са в пъти по надеждни от боклуците наричани SSD Само бавноразвиващи пишлигари като теб дето не откъсват грам от хардуер продължават да не го разбират и дращят и пишат врели некипели навред . Механичният хард има надежност дори след ядрен удар Мунчо .Скапаният ти ССД има л-на които при първата повреда на клетка скороста отива на майка си в…

rmrm
rmrm
3 месеца

Хайде да видим дали ще си намери автора на статията грешките! Гугъл не превежда на 100% правилно все още! А реално разликата между SATA и m.2 SSD е доста малка, почти незабележима, при нормална работа.

(*)
(*)
Отговор на  rmrm
3 месеца

Абе забележима е разликата ако системата е с новите процесори и pcie4

rmrm
rmrm
Отговор на  (*)
3 месеца

Много забележима! Потърси в гугъл и ютуб разликите при зареждане на игри и windows при SATA, PCI-E 3 и 4. Има разлика от по-малко от 3 секунди при зареждане на ОС, а при игри 1-2 секунди, в някои случаи дори няма разлика! Това не знам как ще го забележиш, освен ако не засичаш с хронометър!!!

ssh22
ssh22
Отговор на  rmrm
3 месеца

Не всичко опира до играене на игри и „зареждане“ на ОС.

(*)
(*)
Отговор на  rmrm
3 месеца

Значи при ежедневна употреба няма да усетиш. Но ако внимателно следиш какво става ще се усети разликата. Просто е доста малка, не както харддиск към ссд сата. Ако се сменя машина със съвременна, за мен е по-добре да се прескочи сата интерфейса специално за диска за ОС. Ако трябва повечко място и на дъното няма свободен м.2 тогава се ползва сата.

tech
tech
Отговор на  rmrm
3 месеца

изобщо не е забележима…моя зарежда зарежда за около 5 сек от ssd, не съм пробвал с nvme, но едва ли ще е много по бързо… при тестовете ще има разлика естествено, но зареждане на о.с. и стариране на приложения разликата е минимална, освен на супер тежко и некадърно написано приложение… то дефакто nvme не са толкова бързи, буфера ги прави бързи, но пък спирането на тока в неподходящ момент може да доведе до загуба на данните, които са в буфера и не са се прехвърлили в постоянната памет (някои sata ssd дори нямат буфер, а тези които имат след запълването… Виж още »

Последна редакция 3 месеца от tech
цирк глобус
цирк глобус
Отговор на  tech
3 месеца

Пробвай с зареждане от рам диск.

Иво
Иво
3 месеца

Сата стандарта умря всички нови Лаптопи от другата година ще са с по 2 NVME 4.0 или 5.0. И разликата е доста голяма от САТА и NVME едното работи с 500мб/с , а другото с 7000мб/с. Ползвам Samsusng 980Pro и други SSD и NVME дискове и затова знам.

...
...
Отговор на  Иво
3 месеца

Хубаво знаеш, ама на практика не се усеща разлика. На лаптоп съм тествал SATA SSD и m2 nvme SSD и въпреки голямата разлика в бенчмаркове, на практика не се усеща разлика при ежедневна работа.

Петкан
Петкан
Отговор на  ...
3 месеца

Друг път не се усеща разлика… естествено ако само гледаш фейсбук на компютъра и пишеш някой друг коментар тук там няма да усетиш разлика…

tech
tech
Отговор на  Иво
3 месеца

на интелско дъно ssd диска вързан на pci-e слот, който излиза от южния мост е ограничен до около 4000 мб/с, а ако шината се споделя с други устройства дори е по ниска, при амд с ryzen е същото но там има повече pci-e линии директно към процесора (в южния мост pci-e също обаче се споделя) така че зависи как е реализирано в дъното, на сигурно е на платка монтирана на pci-e 16x който е за видеокартата (тов важи за интел, които имат само 16x pci-e lanes, a другите са към чипсета, при амд са минимум 24 което значи че има… Виж още »

Последна редакция 3 месеца от tech
tech
tech
3 месеца

nvme диск може да се сложи на всяко дъно с pci-e слотове, но на pci-e (версия 3.0) 1x, диска ще е ограничен до около 1000мб/с, което пак е повече от сата. обаче за да буутва трябва да има възможност в uefi биос-а. a за legacy boot (mbr) трябва и емълация. даже на дъна без nvme може да се направи да буутва от nvme, но става с модване биоса – има клипчета как става на дъно гигабайт (което все пак трябва да има uefi биос): https://youtu.be/gVUdeBDi0lk плюс на sata ssd е, че много лесно се монтира в usb 3.0 кутийка и… Виж още »

Последна редакция 3 месеца от tech
Иван Иванов
Иван Иванов
3 месеца

https://www.youtube.com/watch?v=4DKLA7w9eeA

Това е доказатекство, че разлика между хубаво SATA SSD с dRAM cache и NVMe НЯМА!

(*)
(*)
Отговор на  Иван Иванов
3 месеца

Абсолютна глупост си написал

asd
asd
3 месеца

Тествах сам на комп с Ryzen, SATA и NVME ssd. Разлика има при работа, игри и ежедневни дейности като браузване, но е доста малка. Ако някой ми превключи активния диск без да знам кой е, трудно бих познал. За капак, NVME-тата са по-скъпи, въпреки, че нямат кутийка и са по-малки.

А поради надежността, SSD са подходящи за РАИД масиви, буутващи дискове, дискове с игри и професионален софтуер и лаптопи. За всичко останало един евтин 2ТБ механичен диск ще изкара доста години без OS на него.