Създателят на браузъра Vivaldi специално за Kaldata: Можем да се конкурираме с големите, правили сме го и преди

7
322

Тази пролет на бял свят се появи един нов и много интересен проект. Vivaldi е нов браузър, базиран на Chromium, който предлага функциите и възможностите на стария уеб-браузър Opera. Той е бърз и може да работи със слаб хардуер и е съобразен със индивидуалните изисквания и желания на потребителя.

Проектът за него, финансиран с 6 милиона долара от един от основателите на Opera – Йон фон Течнер, предлага висока степен на функционалност и вече привлича не малка част от потребителите на глобални марки като Google Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari и самата Opera. Миналата седмица се появи неговата нова версия, а самият Йон фон Течнер се съгласи да поговори с нас и дори да ни покаже, как изглежда Kaldata.com на неговия лаптоп в най-новата версия на Vivaldi.

Привет от България! Благодарим ви за времето, което отделихте, за да проведем това интервю. Ние и повечето от нашите читатели знаем доста за вас и Vivaldi, но може ли все пак да обобщите нещо за себе си, браузъра и времето, в което бяхте част от Opera?

Привет! Много се радвам, че давам интервю за вас. Роден съм в Исландия, а се преместих в Норвегия, когато бях на 20. Там учих компютърни науки и направих магистратура в изследователския център на телекомуникационната компания Telenor, докато работех. Едно от нещата, които правехме, е да следим новите тенденции и през 1992-а „открихме” мрежата. Беше в доста ранен етап от развитието и – по това време всички сървъри по света бяха не повече от 100. След това в продължение на известно време разучавахме различни уеб технологии около работата на интернет, създавахме инструменти за конвертиране на word документи в HTML, работихме дори по създаването на търсачки, решихме да направим браузър.

Годината бе 1994-а, а след 6 месеца работа успяхме да отворим наша компанията – Opera  Software, чийто стартов капитал бе $7000, а служителите – двама.

Бях изпълнителен директор на Opera за 15 години и обожавам всяка минута от тях. Вярвам, че направихме продукти, които бяха нещо ново и различно за стотици милиони потребители. В най-добрите си времена Opera имаше 350 милиона активни потребители, работещи на различни устройства – компютри, телефони и т.н.

А днес?

Днес съм вече изпълнителен директор и ко-създател на Vivaldi!

Kак решихте да напуснете Opera и да тръгнете в нова посока? Каква беше целата, когато открихте Vivaldi Technologies? 

Напуснах Opera защото имах непреодолими различния с някои от ключовите инвеститори в компанията относно посоката на развитие. Исках да продължавам да създавам нови неща, спомагащи за растежа на компанията, те искаха да я продадат. Тази битка продължи повече от 7 години, което ме умори малко. Надявах се, че новият мениджмънт, назначен тогава, ще ме подкрепи, но за съжаление те избраха пътя на инвеститорите и след като вече бях напуснал успяха да продадат Opera. След моето напускане вече много неща се бяха променили.

Докато напусках компанията си мислех, че трябва да правя нещо ново. Преместих се от Норвегия в САЩ и започнах да инвестирам в стартъпи. Целта ми беше да бъда по-добър инвеститор от тези, с които се разделих. Инвестирах предимно в американски и норвежки стартъпи, но продължавах да ползвам Opera, което според мен е страхотен браузър! Както може би знаете през 2013-а Opera обаче промени всичко, като новите шефове там решиха да захвърлят целия код, създаден от нас и да преминат към Chromium. Промениха и дизайна на браузъра и всичко стана много по-различно от това, което бяхме направили ние – от това което целяхме – да поставим потребителя на челно място – сега браузърът започна да прилича на всички останали. Не малка част от потребителите, привърженици на истинската Opera, кято бе близко до сърцето ми писаха – Можем ли да направим нещо? Нямаше какво повече да правя в Opera, но реших да създам Vivaldi – браузърът, който се нагажда според всички желания на потребителите.

vivaldi-windows

Всъщност трудно ли се създава браузър? Колко време ви отне да разработите Vivaldi? 

O, сега е доста по-трудно, отколкото когато разработвахме Opera, въпреки че и тогава не беше никак лесно. Работихме по него от есента на 2013-а и чак април тази година пуснахме официална версия. При това с много талантлив екип, който има много опит в създаването на подобни продукти. Освен всичко друго имахме и много високи стандарти за това, което искахме да направим, което направи работата ни още по-трудна. Работата по един браузър никога не приключва. Винаги има нещо, което искаш да добавиш, да подобриш – така е и сега.

Създавайки Vivaldi през 2013-а вече имахте възможно да ползвате доста различни енджини – защо избрахте Chromium?

Почувствахме, че това е най-сигурният ни залог.  Всъщност изборът не е толкова голям. Можехме да изберем Firefox и Webkit пред другите, но решихме, че с Chromium ще сме най-сигурни в крайния си успех.

Той има предимството да има архитектура, която доста съвпада с нашата, с нашите идеи, за потребителския интерфейс. На практика направихме браузър в браузъра и ни трябваше нещо, което повече приличаше на нашата работа.

Vivaldi е направен за напредналите потребители? Защо се фокусирате на тях? Няма ли да се фокусирате и на останалата част от потребителите , които не са толкова наясно с техническите подробности?

Ако трябва да съм честен – всеки е добре дошъл. Наясно сме, че „техничарите” е доста по-вероятно да свалят браузъра и доста по-вероятно да „заразят” другите с избора си на браузър. Вярваме, че имаме браузър, който може да отговори на всички нужди. Да, Vivaldi има изключително много неща, които могат да се използват от т.нар. power users, но на практика не е нужно да ползвате всичко, нали? Това е най-добрият браузър, ако искате програмата да „расте с нуждите ви”.

Мислите ли, че можете да се конкурирате успешно с Google, Apple, Microsoft, Mozilla и Opera? Да ги изместите?

Разбира се, че можем. Правили сме го и преди с Opera, ще го направим и сега. Много потребители обичат нашия браузър, а ние работим много здраво, за да привлечем и нови потребители. Правим това като слушаме нуждите на отделните потребителите и постоянно добавяме нови яки функции към нашия браузър. Молим всеки, доволен от нашите услуги да разкаже за нас и на приятелите си – така ще станем по-голяма общност.

Кой всъщност е най-големият ви конкурент? 

Мисля, че ги изброихте всички. Няма един, който да отделя – много са. Но вярваме, че Vivaldi стои отдалечен от тази тълпа и е доста по-гъвкав от тях, докато те малко или много са еднакви.

Бих желал да ви попитам малко повече и за компанията ви. Колко хора работят за нея днес, от кои страни са, имате ли българи на борда?

В момента сме 37 човека, като повечето от тях са от Норвегия и Исландия, но имаме доста хора и от други държави. Все още нямаме никой от България, но имаме колега, завършила Американския университет в Благоевград и тя ни е разказвала хубави неща за вас.

Компанията ви съществува само за да развива браузъра, създаден от вас, или имате планове и за други продукти, подобно на системата ви за съобщения и мейл клиента М3?

Целта ни е да построим хубав браузър, но определението за това при нас е малко по-различно от при останалите. Разработваме различни модули, които ще включим Vivaldi, които не могат да се намерят в нито един друг браузър – да контролиране осветлението си да речем – което вече може да стане, ако разполагате с Phillips Hue. Ще има още много такива неща.

Наскоро излезе нова версия на браузъра – нека поговорим за нея. Коя е любимата ви функция в нея? 

Най-хубавото нещо във версия 1.6 е нотификацията в отделните табове. Много удобно е без да отваряш отделния сайт да можеш да видиш, че имаш нещо ново във  Facebook, Twitter или пък че имаш мейл. Vivaldi вече представи доста неща, които не можем да видим в другите браузъри. Ще ни разкриете ли нещо от бъдещите версии? Ако трябва да съм честен много нови и интересни неща предстоят. Екипът ни е много креативен и постоянно измислят нови функционалности, които липсват на браузърите до сега.

Добре, а до колко хора мислите, че можете да достигнете, при положение че както казахме преди малко се позиционирате предимно сред по-запалените технологично потребители? До колко процента пазарен дял можете да достигнете според вас?

Всъщност нямаме много ясна цел за това. Искаме да създадем страхотен продукт и да се надяваме, че много потребители ще използват нашия продукт. За сега знаците са доста обнадеждаващи.

a

А като бизнес? Как се правят пари от браузър? В едно интервю бяхте казали, че са ви необходими 5 милиона потребители, за да излезете на печалба. Имате ли ги вече?

Да, толкова ни трябват, за да минем на плюс и сме на път да ги достигнем, но ни трябва още работа. А иначе Vivаldi печели от нашите партньори-търсачки, от връзките, които вкарваме, така както е и с другите браузъри, но много внимаваме в избора си на партньори, така че те да се харесат на потребителите ни.

Определено потребителите имат много неща от които могат да са щастливи, но какви са следващите стъпки? Може би мобилна версия?

Да, има много неща, по които работим. Разработваме мейл клиент, система за синхронизация и разбира се – мобилна версия. Във всички тези неща обаче прилагаме иновации и подобрения, които ще ги направят различни от тези на конкуренцията. Радвам се да правим потребителите щастливи.

Пробвайте Vivaldi днес – сигурен съм, че ще ви хареса!

 

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари