Във Франция скоро стартира услуга с автономни електромобили

0
985

Métropole Rouen Normandie, Transdev Group, Groupe Renault, Matmut партньори в инициативата Rouen Normandy Autonomous Lab — тестват, подпомагани от регион Нормандия и Banque des Territoires, първата услуга за споделена мобилност при поискване, която ще използва автономни автомобили по обществената пътна мрежа в Европа

Услугата ще може да се ползва от широката публика през последното тримесечие на 2018 с четири автономни електромобила Renault ZOE и автономния градски „шатъл“ i‑Cristal, разработен съвестно от Transdev и Lohr

Услугата Rouen Normandy Autonomous Lab ще предложи широко покритие в бизнес парка на Руан “Technopôle du Madrillet”. Той се намира се в района Saint-Etienne du Rouvray. Системата ще го свърже с трамвайна спирка “Technopôle”. Целта е да се предложат решения за мобилност в зона, в която градският транспорт е слабо развит – в рамките на километър и половина при подхода за и изхода от парка.

Потребителите могат да си поръчат автомобил в реално време чрез приложение на своя смартфон.

Автомобилите ще се движат по три маршрута.  Тя ще покрият разстояние от 10 км, като ще спират на 17 места в района и ще свързват парка с обществената транспортна система на Руан.

Четирите електрически автомобила Renault ZOE, използвани в проекта, вече се тестват по обществената пътна мрежа. Те са оборудвани със системи за автономно управление, разработени от Transdev и Renault. Тестовете покриват всички съображения, свързани с характерните условия на движение. В това число присъствие на други автомобили, кръстовища, изходи от сгради. Автопаркът ще бъде допълнен с автономния градски “шатъл” i-Cristal, разработен съвместно от Transdev и Lohr.

След изтичане на тестовия период, тази експериментална услуга при поискване се очаква да стане обществено достъпна през септември 2018. Тя ще получи необходимите одобрения и да се активира до декември 2019. Този период ще даде възможност да се направят фини настройки по технологията. Трябва да се добие задълбочен поглед върху начина на използване и да се използва обратната връзка от местните жители, за да се направят необходимите корекции.

Уникално публично-частно партньорство, оформящо бъдещето на решенията за споделена мобилност

Rouen Normandy Autonomous Lab въплъщава съвместен ангажимент на всички партньори да инвестират в бъдещето на мобилността. Тя обединяват опит и най-съвременни възможности в подкрепа на новаторския стремеж за разработване на иновативни и устойчиви транспортни решения.

Град Руан и регион Нормандия се стремят да предложат на местните жители иновативна нова услуга. Първа по рода си в Европа, и първа стъпка напред към развитието на най-съвременния индустриален клъстер, посветен на бъдещите решения за мобилност.

Banque des Territoires гледа на експеримента като част от инициативата “Smart City”, лансирана през ноември 2016, целяща да помогне за лансирането на иновации в градове и региони. Екипите на Banque des Territoires подкрепят от самото начало този иновативен проект с инженерни решения, подпомагайки структурирането на групата от партньори.

Transdev е дъщерно дружество на Caisse des Dépôts, внасящо богат опит в проекта в качеството си на доставчик на услуги (изпълнение, управление на автопаркове и връзки с клиентите) и технологии за автономни транспортни услуги (контрол, потребителско приложение, вграден софтуер и интелигентна инфраструктура).

Groupe Renault е европейски лидер в производството на електромобили, разполагащ с богат опит като автомобилен производител и доставчик на интелигентни, автономни технологии и услуги за мобилност. Проектът е част от стратегията на групата за предлагане на автоматизирани услуги за мобилност при поискване от 2022 г.

Matmut Group, базирана в района на Руан, предлага решения, свързани с автомобилното застраховане. Проектът е предизвикателство да се разбере как автономните автомобили ще засегнат бъдещето на мобилността и отговорностите, които тези промени ще донесат.

Иновативна инициатива за насърчаване на споделената мобилност чрез използване на автономни автомобили като част от съществуващата обществена транспортна система в град Руан

 Иновативният проект е уникален в своя широк обхват към изграждане на „завършена” автономна транспортна система, тествайки иновативни технологии, способни да създадат всеобхватна транспортна система. Целта е да предостави услуга за движение по обществената пътна мрежа със скорости, еквивалентни на тези на конвенционалните автомобили. Разбира се същевременно се гарантира безопасността на пътниците.

Системата включва потребителско приложение за поръчка на превоз, контролна зала на автопарка, интелигентна инфраструктура и сигурни телекомуникационни мрежи. Операторът може да следи автопарка от контролната зала и да предприеме действия, когато е необходимо. Той може да намали скоростта на автомобилите или да ги спре на място. По всяко време ще бъдат възможни също аудио и видео комуникации между пътниците и контролната зала.

 

ТРАНСПОРТНА СИСТЕМА ROUEN NORMANDY AUTONOMOUS LAB

Системата е разработена посредством партньорство между Groupe Renault и Transdev. Всяка от страните осигурява ключов опит. Renault за автомобила и интелигентната автономна технология. Transdev за проследяващата система, интелигентната инфраструктура и сигурни телекомуникации. Matmut се грижи за всички въпроси, свързани със застраховки, отговорност и бъдещи регулации.

Rouen Normandy Autonomous Lab е неразделна част от обществената транспортна система. Тя е организирана от транспортните органи на Métropole de Rouen. Тясната обвързаност на последните с проекта, който се подпомага и от регион Нормандия, отразява ангажимента на местните власти да интегрират тези нови услуги и да ускорят прехода към по-ефективни градове и по-добро качество на живот.

Инициативата е водена от стремежа да се насърчи възприемането на мобилни решенията при поискване. Като водещето тук е използването на автономни автомобили. Това става възможно като се дава шанс на широката публика да играе активна роля в процеса.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари