fbpx
1.7 C
София

Закъсалата компания за биотехнологии Theranos не е спечелила нито цент през 2015 г. и 2016 г.

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Възходът и падението на биотехнологичния стартъп Theranos е нещо, което си заслужава да се види. Компанията стана световно известна със своята платформа Edison, която позволява на лекарите да правят поредица от комплексни тестове само с една капка кръв.

Само дето тя не сработи. Поне не по начина, по който трябваше.

Фундаменталните проблеми на системата Edison бяха изобличени в обширен материал на Wall Street Journal от октомври 2015 г. В резултат на разследването, Theranos трябваше да се бори в съда по две дела – срещу най-големия си клиент онлайн фармацевтичната компания Wallgreens и срещу най-големия си инвеститор Partner Fund Management, които заведоха искове за над 240 милиона долара.

Сега всичко около Theranos се срина. Компанията, която бе оценявана на 9 милиарда долара през 2014 г. и имаше Хенри Кисинджър в борда на директорите си, днес струва под 800 милиона. Две поредни години – 2015 г. и 2016 г. – тя не е спечелила нито цент. Шефката ѝ Елизабет Холмс се превърна от най-младата жена-предприемач милиардер до… ами, абсолютно нищо. Theranos има един-единствен продукт и за него практически е доказано, че не работи.

Ако всичко това ви звучи като сценарий на филм, то Холивуд вече ви изпревари. Носителката на „Оскар“ Дженифър Лоурънс трябва да влезе в ролята на Елизабет Холмс за екранизация на драмата на компанията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини