16.1 C
София

SwitchBot може да направи всички стари устройства „умни“

Най-четени

Концепцията за умен дом вече не е нещо, за което само да пишем и да очакваме да се случи в бъдещето. Много от нас вече ползват в домовете си различни устройства, свързани с мрежата. Управляваме ги през приложения, оставяме ги сами да вземат решения. За да имаме наистина умен дом обаче, на практика трябва да подменим много от устройствата си вкъщи. Ако искаме да се насладим на добре работещи джаджи, които да управляваме дистанционно, трябва да сменим повечето от тях. През 2016 г. обаче в Kickstarter една компания представи нещо изключително хитро – SwitchBot.

Продуктът на практика представлява джаджа, изпълняваща роля на пръст. След като го свържете в мрежата със специалното приложение, което идваше към него – потребителят имаше възможност да стартира всевъзможни уреди – само като прикрепи SwitchBot за него.

Механичният „пръст“ натискаше копчето веднъж и така бе идеален за редица ситуации. Приложенията са много – с него може да се контролира осветлението, пускането на различни електроуреди, активирането на кафе машини, пръскачки, аларми, перални и какво ли още не.

Единственото условие бе да искате да управлявате нещо, което има копче on/off

Толкова просто, че направо гениално. Освен през приложение, въпросният уред може да се контролира и чрез глас, така че да направите старата си кафе машина умна само с една малка джаджа.

Обещаващият проект набра финансиране в Kickstarter, а днес с радост установяваме, че компанията се е разраснала и вече предлага много продукти за умен дом, които обаче запазват духа на компанията – всичко е гениално просто и достъпно. В следващите редове ще ви запознаем с няколко продукта, които имаме възможност да използваме в нашия дом, новото приложение, с което те се управляват.

SwithBot Hub Mini

Освен умния превключвател, компанията в момента основно залага на своя мини хъб. Той сам по себе си е достатъчен, за да направите редица свои устройства умни, стига те да работят със стандартно IR дистанционно Представлява малка кутийка, която обаче има много способности. Тя се свързва лесно с Wi-FI и по този начин става част от приложение, с което можете да я управлявате дистанционно.

В нея можете да запишете и управлявате всички устройства, намиращи се в една стая. Става съвсем лесно. С няколко стъпки през приложението можете да обучите SwithBot Hub Mini и да добавите в него всички уреди, намиращи се във вашия хол да речем – телевизор, климатик, аудио система и наистина всичко, което работи с дистанционно управление. След това всичко се появява във вашето приложение и можете да го командвате, както през своя смартфон, така и с глас от разстояние.

Още на кутийката със SwithBot Hub Mini научаваме, че той работи чудесно с основните гласови асистенти – Alexa, Google Assistant, Siri. Устройството е сертифицирано за работа и с екосистемата на Samsung SmartThings, Clova, а освен това можете да бъде добавено в приложението IFTTT – любимо на всички, които обичат автоматизацията.

SwithBot Hub Mini пристига в малка кутийка и може да бъде въведено в експлоатация за минути. В нея можете да намерите симпатичното квадратно бяло устройство, microUSB каблел, с който можете да го захраните, както и съвсем кратки инструкции.

Няма нужда и повече, защото всичко е наистина лесно. Дизайнът на SwithBot Hub Miniе много свеж. Той отлично ще пасне на всеки хол, дори и ако сте наистина ценители на модерния дизайн. Размерите му са минималистични. Можете да го поставите на много места, включително да го закачите и за стена. Единственото важно е да има сравнително пряка видимост към всичко, което му възлагате да управлява. Важно уточнение е, SwithBot Hub Mini командва устройствата чрез инфрачервени лъчи, така че ако имате нещо с Bluеtooth – за сега няма да можете да го управлявате.

Приложението, с което се обучава SwithBot Hub Mini е лесно за използване и лесно можете да добавите към него разнообразни марки устройства

Първото, което трябва да направите, директно през своя смартфон е да включите устройството в домашната мрежа. След това се добавят едно по едно устройствата, които искате да управлявате. Това става много удобно с избиране на списък, в който има почти всички модели, за които можете да се сетите.

В опит да открием нещо, което липсва установихме, че един стар телевизор NEO не фигурира сред предварително зададените модели в приложението. Няма никакъв проблем обаче и успяхме да направим и него умен. Защото устройството се обучава и само. Можете да добавите на практика всяко дистанционно като копирате един след друг бутоните му. Отнема малко повече време, но пък се прави само веднъж. С всички останали телевизори и климатици, които изпробвахме SwithBot Hub Mini обаче нямаше никакъв проблем. Добавихме модели на Philips, Samsung, пробвахме климатици на LG, Mitsubishi – всичко е там в приложението.

Важна подробност е, че всичко, което добавите към хъба – директно се включва ма отделна позиция в приложението, така все едно е настина умно устройство. След това управлението е много лесно и ако има интернет можете да пуснете климатика си малко преди да се приберете, да загасите телевизора, ако сте го забравили и още много – сценарии има в изобилие.

Благодарение на другите устройства, които можете да включите в комплекта именно сценариите, управлявани през приложението са едни от най-интересни неща, но за това след малко. Сега е време да ви разкажем за още няколко продукта, които могат да работят както отделно, така и заедно в екосистемата на SwithBot.

SwitchBot термометър и хидрометър

Изключение от самостоятелната работа прави само тази джажа, която можете да поставите, за да следите температурата и влагата в помещението. Тя има своя собствена батерия и можете да работи много дълго с нея. Устройството подава информация към вашия хъб, така че да знаете какво е състоянието на средата в стаята, в която сте го позиционирали.

Термометърът няма особено много функции, но чрез него можете да научите каква е била температурата и влажността по всяко време – той пази история за цялото време, в което го ползвате, така че лесно можете да проверите дори какви са били температурите миналата година.

Информацията от него можете да ви помогне да решите как да използвате останалите уреди или да го вкарате в сценарии. Може да настроите да речем ако температурата мине определени градуси да бъде пуснат климатика.

SwitchBot Bot

Няма как да пишем за продукти на SwitchBot и да не включим първия им продукт. Той е тук в обновена версия. Вече предлага до 600 дена работа с една батерия. Освен това се инсталира по-лесно с лепенки 3M. С лекота се закача на разнообразни места. Успяхме да го закачим на нашия робот прахосмукачка, който е малко стар и не работи със свое собствено приложение.

Така, докато сме на почивка, може лесно да го пуснем няколко пъти, за да изчисти космите от котката докато ни няма. Превключвателят обаче може да прави още много неща – може да го сложите на ключ за осветление и да го командвате чрез глас. Лесно можете да го поставите на машина за кафе, на печка, на отоплителен уред. Изобщо навсякъде където има нещо за включване и изключване.

Поставяйки го в приложението можете да го синхронизирате с останалите си уреди, поставяйки го в екосистемата и управлявайки функциите му дори автоматично – при възникване на някакви събития.

Изпробвахме устройството с някои от най-старите уреди и ключове, които намерихме – работи чудесно. За секунди стара 20-годишна пералня рязко може да поумнее и да я включвате от разстояние. Същото ваши и за ключовете за осветление. По-добре могат да се управляват тези които се натискат само по веднъж, но дори един от най-старите варианти, разпространен през 90-те може да бъде управляват от SwitchBot Bot

SwitchBot Remote

От SwitchBot са се погрижили и за онези, имащи желание да управляват нещо още по-лесно. Без да използват приложение или глас. Това малко дистанционно има само две копчета  и може да се постави също навсякъде. С натискането му – вие сами решавате какво да се случи. Да се активира нещо чрез SiwtchBot, да се активира определен сценарии, или пък да управлявате своите завеси чрез друг интересен продукт на компанията SwitchBot Curtain. Дизайнът му отново е минималистичен и лесно можете да го сложите някъде, където да не се набива на очи. Батерията , с която работи дава възможност за години работа.

Приложение, сценарии и други устройства

Едно от най-интересните неща, ако ползвате повече от един уред, е именно това. Можете да зададете не само график за работа на отделните устройства, но и да ги управлявате чрез определени обстоятелства. SwitchBot приложението може да направи така, че при дадена температура да настроите пускане на климатика. Можете да пускате телевизия на децата си в определени часове или да комбинирате различните устройства.

Добрата новина е, че в екосистемата на SwitchBot вече има множество други продукти. Те включват сензори за движение, машинки за движение на пердета, соларен панел и дори овлажнител за въздух. Чрез  комбинирането им можете лесно да направите своя дом умен.

Още по-приятно е това, че устройствата на SwitchBot работят в комбинация с IFTTT приложението. По този начин дори да имате умни джаджи и сензори да други производители можете да ги свържете с тях. Лесно можете да направите така, че климатизацията или отоплението ви да се включват когато се приближите до дома си. В друг сценарий пък можете да пускате осветлението у дома си чак когато се приберете или когато бъде засечено нещо. Възможностите са на практика неограничени.

В крайна сметка

С радост открихме, че след успешното си финансиране в Kickstarter SwitchBot се е развил до такава степен. Марката вече предлага много повече интересни продукти. Хубавото е, че удобството, ниската  цена и възможността за използване на стари уреди, трансформирайки ги в умни, продължава да е залегнала в политиката на компанията. Това е едно наистина изгодно решение, ако желаете да имате умен дом – бързо и на ниска цена.

В момента  компанията предлага големи отстъпки за своите продукти до края на месеца. Повече можете да научите тук https://switchbot.vip/2TQVbi0

 

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини

1
0
Какво мислите? Добавете коментар.x
()
x