Премини към съдържанието
  • публикации
    22
  • коментар
    1
  • прегледи
    31040

Ревю ASUS N56VB


snachev

1724 прегледа

 Сподели

blog-0180017001366716302.jpgASUS N56VB-S3071D

ASUS N56VB-S4041D

Амбициозен.Метални повърхности, клавиатура с подсветка, Full HD дисплей, външен субуфер. ASUS N56VB се старае да се отличи максимално от конкуренцията. Под капакът е и последен модел среден клас видео решение - NVIDIA GeForce GT 740M.

Малко след излизането си, ASUS N56VB се предлага в няколко различни нива на "оборудване". На база процесор, конфигурациите са или с двуядрен i5-3230M (2.6Ghz до 3.2Ghz) или с четириядрен i7-3630QM (2.4Ghz до 3.4Ghz). Процесорът е подпомаган с от 4GB до 16GB оперативна памет и различен обем твърди дискове. За по-тежки графични приложения се намесва вече споменатата GeForce GT 740M 2GB DDR3. По останалите показатели, различните конфигурации са еднакви. Въпреки наличието на Full HD матрица, моделът не се предлага с Blu-Ray устройство.

ДИЗАЙН

Визуално всичко е запазено от предишните ревизии N56VZ и N56VM. В затворено положение, мултимедийната машина е по-скоро незабележителна. Долната пластмасова основа и алуминиевият капак са в тъмен цвят. Веднага след отварянето на капака, черните елементи биват забравени моментално.

Двете страни и пространството около клавиатурата са изпълнени в сив елегантен цвят. Рамката на дисплея и черната клавиатура правят един много приятен цялостен контраст. Около говорителите откриваме текстура, приличаща на вълни. Накратко, оптичният дизайн определяме като повече от успешен. Необходимо е да се окаже доста голяма сила и напрежение върху шасито, за да поддаде. Повърхностите са и устойчиви на надраскване. Трудно бихме изразили критики и към пантите. Капакът може да се отвори с една ръка въпреки, че леко се повдига основната на шасито. С тегло от 2.7кг, N56VB минава за мобилен вариант, макар и не най-комфортен за носене.

ОБОРУДВАНЕ

Интерфейсите са едно към едно с предишните модели от серията. Нека започнем с дясната страна, която съдържа два аудио жака и два USB 3.0 порта. От лявата страна ще намерите още два USB 3.0 порта, VGA, HDMI, RJ-45 LAN и конектор за субуфера. В случай, че използвате мишка, свързане отдясно може да се озовете оплетени в кабели. Механизмът, който от ASUS са използвали за покриване на RJ-45 конектора е необесним и неприятен за експлоатация. Според нас има достатъчно място за нормален порт. Отпред е интегриран четец за карти 4-в-1.

Разбира се имаме и wireless свързване към интернет. Въпреки, че имаме инсталиран добре познат и утвърден адаптер (Intel Centrino Wireless-N 2230), обхватът е доста скромен. На разстояние няколко метра сигналът падна до два-три бара. Виждали сме и по-добро представяне по този показател. За ъпгрейд или профилактика, достъпът е както в повечето случаи доста ограничен. Сервизният капак отзад открива 2.5-инчово гнездо за твърд диск или SSD и два слота за оперативна памет. За съжаление охлаждането, процесорът и видео картата не са директно достъпни.

ВХОДНИ УСТРОЙСТВА

Островната клавиатура оставя добро впечатление. Клавишите са с комфортен размер, с матова повърхност и ход, удобен за бързо писане. Разположението е на едно чудесно ниво. Усещането от работата с тази клавиатура ще задоволи и най-капризните потребители. Тези от вас, които предпочитат да работят нощем, ще се зарадват на подсветката, с която е оборудвана тя.

Тъчпадът е с впечатляващи размери, но малко колеблив в прецизността. Управлението с жестове с няколко пръсти работи добре, а и ASUS предлагат едно добре структурирано приложениe (софтуер). Може да активирате автоманично разпознаване и деактивиране на тъчпада, ако е вързана външна мишка. Слабата част на тъчпадът са отделните бутони, които в нашия случай не са съвсем отделни. В зависимост от силата на натиск, долната част на тъчпада издава и неприятен шум.

ДИСПЛЕЙ

Когато обсъждаме този показател можем спокойно да кажем, че компромиси не са правени. Въпреки, че нямаме IPS матрица, то не виждаме често и висококачествена TN-алтернатива. Очаровани сме от яркостта на тази LG Philips матрица. За разлика от повечето конкуренти, които се движат с резултати между 200-300cd/m2 нива на яркост, то при N56VB имаме 398cd/m2 максимална такава. Този дисплей е толкова ярък, че вероятно някои от вас ще предпочетат да намалят малко нивото. Стойността на черното от 0.5cd/m2 е задоволително. С контраст 765:1, повечето панели само могат да си мечтаят за такава стойност. Цветовият спектър също е използваем. Благодарение на Full HD резолюцията, N56VB е перфектен за работа. По-надолу ще видим, че тази резолюция не е оптимална за GT 740M и гейминг. От друга страна, този модел е перфектен и за работа на външна среда. За TN-панел, ъглите на виждане също са над средното ниво. За разлика от по-евтините варианти тук не се налага постоянно да местите капака.

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ

По-скъпите конфигурации са оборудвани с четириядрен i7-3630QM. С Turbo Boost функцията, тактовата честота достига 3.4Ghz. Друга екстра е Hyper-Threading, която осигярава на всяко физическо ядро по още едно. Благодарение на Optimus технологията N56VB динамично превключва между вграденото и дискретното видео. Въпреки, че тази технология е доста интуитивна, от NVIDIA контрол панела можете сами да настройвате кое приложение коя карта да използва. "Throttling" успяхме да хванем в най-екстремните случаи на натоварване. Много са малко процесорите, които могат да бият или да се доближат до възможностите на i7-3630QM. Той е два пъти по-мощен от другия вариант за конфигурация за N56VB - i5-3230M. Когато имаме натоварване само на едно ядро, тогава разликата е доста по-малка - 13%. Въпреки, че този лаптоп не е откровено геймърски, ако все пак игрите са приоритет за Вас, то нашият съвет е да изберете i5-3230M, тъй като игрите не използват четирите ядра на процесора.

Цялата нова седма серия на NVIDIA внесе неяснота при излизането си. В допълнение към модифицираните версии с Kepler GK107 или GK208 чип (GT 730M и GT 750M) имаме също и модели на базата на стария GF117 чип от Fermi генерацията (710M и 720M). За да стане объркването още по-голямо, всяка една от картите е в различни варианти на себе си. GeForce GT 740M е перфектен пример - DDR3 или GDDR5 със 128-битова или 64-битов интерфейс на паметта с различни честоти на ядрото. От Asus са избрали конвенционалния вариант - 2GB DDR3 със 128-битова шина. Едно от ключовите екстри на 7-мата серия е новата ревизия на Turbo режима. В нашият случай, базовата честота от 810Mhz достига до 895Mhz при натоварване. С 384 шейдърни единици тази карта се позиционира в средния клас. По време на теста не сме използвали най-съвременните драйвери, което може да доведе до някои отклонения в крайния резултат. В 3DMark 11 отчетохме 80% по-висок резултат от GT 630M и 20% повече от GT 640M. GT 650M все пак остана с леко предимство.

750GB твърд диск е от Western Digital. При тест отчетохме скорост на четене и запис около 90Mb/s. Този резултата бихме определили като среден. Разбира се, много далече от скоростта на SSD.

GT 740M остави смесени впечатление по отношение на производителността си при игра. От една страна игри като Mass Efect 3, CS:Global Offensive,Fifa 13 и Dishonored вървят изключително гладко на максимум настройки. От друга по-взискателни заглавия като Far Cry 3, Crysis 3, Hitman Absolution се държат нестабилно. Като резултат, трябва да намалит освен настройките и резолюцията. Накратко тази карта е подходяща за геймъри, които искат да подкарат всички нови заглавия, но са готови да се разделят с ефектите от най-високо качество. Картата не е лоша, но не предлага кой знае колко повече от GT 640M, което ни разочарова малко или много.

ЕМИСИИ

С нивата на шум не би трябвало да имате проблем, но по-претенциозните от Вас могат да ъпгрейднат със SSD за напълно безшумна работа.

По отношение на температурите на повърхонстта на шасито също не би трябвало да имате проблем. Отчетохме средно 26 градуса в покой и 33 градуса средно при натоварване. Компонентите също се държат добре при натоварване - 70 и 80 градуса за процесор и видео.

Звукът, с или без субуфер е страхотен.

БАТЕРИЯ

Издръжливостта на батерията е типична за мултимедиен лаптоп с мощен хардуер. В зависимост от натоварването и яркостта на дисплея, N56VB изкарва на батерия между 1 и 5 часа. Интернет сърфиране и работа с офис приложения може да изкарате между 3 и 4 часа.

ИЗВОД

В ценовият клас, в който се предлага N56VB е може би най-доброто предложение изобщо. 15-инчовата машина има някои слабости, които ние определяме като незначителни. Въпреки, че разположението на портовете не е най-доброто, шасито оставя невероятно впечатление като стабилност и изработка. Алуминиевите матови повърности се зацапват по-трудно. Клавиатурата с подсветка също може да бъде считана като плюс. Мощен и съвременен хардуер. Останахме малко разочаровани от GT 740M, която не е драстично подобрена, в сравнение с GT 640. Все така се позиционира между GT 630M и GT 650M. Дисплеят и звукът са двете неща, които заслужават най-високи оценки. Препоръчваме горещо, ако търсите мощен мултимедиен лаптоп.

ПЛЮСОВЕ:

Ярък дисплей с висок контраст, Full HD резолюция и матово покритие

Добра производителност

Ниски нива на шум и температури

Клавиатура с подсветка

Първокласен звук

Optimus технология

Красив дизайн

МИНУСИ:

Колеблив тъчпад

Неоптимално разпределение на интерфейсите

Батерията може да бъде и по-издръжлива

Слабо Wi-Fi

КАЧЕСТВО НА ИЗРАБОТКА -5.5 от 6

КЛАВИАТУРА - 5.5 от 6

ТЪЧПАД - 4.5 от 6

СВЪРЗАНОСТ - 4.5 от 6

ТЕГЛО - 5 от 6

БАТЕРИЯ - 5 от 6

ДИСПЛЕЙ - 6 от 6

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ ИГРИ - 6 от 6

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ СОФТУЕР - 6 от 6

ТЕМПЕРАТУРИ - 5.5 от 6

ЗВУК - 5.5 от 6

ДИЗАЙН - 6 от 6

ASUS N56VB-S3071D

ASUS N56VB-S4041D

 Сподели

1 Коментар


Препоръчани коментари

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...