Премини към съдържанието
  • публикация
    1
  • коментари
    2
  • прегледи
    1368

is20-bg.com

1474 прегледа

 Сподели

Потребителите, които се прицелват към закупуване на лаптоп втора употреба желаят да получат добър компютър на поносима цена. Разбира се, в това няма нищо лошо, но трябва да се подходи внимателно към подобен вид инвестиция. Ясно е, че има много хора казващи „ДА” на лаптопите втора ръка и такива, които гласуват с „НЕ“ като отговор.

 

Ниската цена не е единственият мотив за закупуването на употребяван лаптоп. Мнозина са тези, които търсят определени модели, липсващи в търговските вериги за електроника. При такъв сценарии се залага на определена конфигурация, марка или други водещи критерии.

 

В случай, че сте начинаещ потребител може да прегледате някой сайт за ревюта на лаптопи в мрежата или да попитате в някой специализиран форум, за да се сдобиете с необходимата информация за техническите характеристики на модела и отзиви от реални потребители. Така вие получавате нужния ориентир и ще сте по-уверени, когато отидете до магазина. Но нека продължим темата относно преносимите компютри.
Противоречивите мнения ДА или НЕ на лаптопи втора употреба се държат на ясна основа. Един от факторите, е чисто субективен и се касае до това, че има хора, които не могат и не искат да използват употребена техника. Те не са съгласни да закупят нещо, което вече е било в чужди ръце, пък дори да е в перфектно състояние. Този вид потребители избягва и всякакви други стоки, които са били използвани, като дрехи, автомобили, черна и бяла техника. Дали това са предразсъдъци или нещо друго е трудно да се прецени.

 

Съществуват и хора, които не се интересуват от това дали купуват нови или стари технологии, а важното е да им вършат работа. Към тази група можем да добавим и определена част от обществото, която постоянно следи актуалните оферти за употребявани компютри, телевизори, уредби и други на изгодна цена. В това число има и много професионалисти, които са наясно с плюсовете на употребяваната техника и по-доброто съотношение цена/качество.
Dell-Latitude-E6320.jpg
На практика има няколко популярни версии за употребяваните лаптопи, за които ще отворим дума в следващите редове.

 

Най-популярната и близка до ралността версия за „употребените“ мобилни компютри е, че те могат да бъдат в отлично техническо състояние и в напълно поносим външен вид или такъв с незабележими или дребни външни забележки, каквито предлагаме ние от Интерсервиз-20 – бутик за употребявани лаптопи и компютри.

 

Втората по-рядко срещана версия, в която вярва част от населението е, че всичко използвано изглежда ужасно и има куп дефекти, а картинката далеч не е толкова черна. В общ план категорията преносими компютри втора ръка трябва да се разглежда по конкретен начин спрямо годината на производство, бранда, визията на техниката, нейната съдба, техническите характеристики и други важни детайли.
За съжаление съществуват и компютри с перфектна визия и с проблеми в системата, което е по-трудно за оправяне. Винаги следете за най-малките подробности и си правете сметката откъде купувате.
При положение, че сте се ориентирали към покупка на използвани лаптопи, то не се колебайте да обърнете внимание на втората част от статията „Видове лаптопи втора ръка“, тъй като в нея има полезни съвети за вас.
Lenovo-T420.jpg
Какви видове биват преносимите компютри втора употреба?
Първият най-разпостранен вид са официално продаваните лаптопи втора употреба. Те са действително такива. Сериозните и големи западни корпорации подменят регулярно техниката си, като по този начин магазините у нас получават куп любопитни модели струващи малко пари. Обикновено употребяваната техника пристига от САЩ или Западна Европа. Според доста хора качеството на изработената там стока се различава силно от тази,предназначена за нашия пазар, но това са дълги и неразрешими спорове. Важен фактор е какво е актуалното състояние на лаптопите, ала и то зависи от редица фактори. От значение е колко време е работено с даден компютър, какво се е вършило с него и каква е била културата на потребителите, които са го притежавали.

 

Компанията вносител също е от съществено значение. В случай, че в нея работят професионалисти на високо ниво е добре, но ако говорим за обикновени печалбари, то със сигурност ще имате неприятности със закупената стока. Всяка електроника трябва да мине през задължителните тестове и да се прецени нейното състояние. Препоръчително е лаптопите да са преминали през профилактика и почистване, за да се гарантира тяхната нормална работа. Добър вариант е да се направят и тестове на батерията, за да се информират бъдещите клиенти за нейното състояние. Закупуването на лаптоп втора употреба чрез фирма е и най-сигурния вариант. Плюсовете са големия избор на техника, ясната информация и условия на покупка, а най-важното е, че всеки клиент се сдобива с писмена гаранция за качество.

 

Вторият популярен вид лаптопи втора употреба са онези, които ни предлагат познати и непознати в сайтовете за обяви. При тях вие получавате информация от надеждни или от съвсем случайни хора и вероятността да загубите парите си е реална. Лошата новина е, че покупката на компютър от ваш близък може да ви създаде проблеми при евентуално появили се дефекти. Единственият вариант е ако нещо се развали да приемете нещата философски и просто да замълчите. Похарчените пари обаче със сигурност ще ви тежат. Ако все пак сте решили твърдо да закупите използван преносим компютър, то е необходимо да поемете този риск и да имате поне бегли познания за лаптопите.

 

Дойде време да споменем и третия вид използвани мобилни компютри, които може да намерите в заложните къщи. Те са попаднали там поради една или друга причина. При този вариант не е изключено да видите покрита с паяжина техника или друго немарливо отношение. Имайте предвид, че купувайки такъв лаптоп поемате сериозен риск, който невинаги бива добре обмислен. Единственото нещо, което може да разберете е кога е започнало производството на модела и нищо повече. Историята помни клиенти, които са се сдобили с подобни употребявани лаптопи от заложна къща в много добро състояние, така че не изключваме и този сценарии. За да попаднете в графа „късметлии“ обаче е нужно много свободно време и упоритост да обикаляте в града ви и да тествате всяка една машина. Остава обаче отворен въпроса за произхода на техниката, но това е друга тема. Няма да крием, че покупката на употребяван лаптоп по този начин крие известни рискови за клиентите и повечето от тях са наясно с този факт. Ние лично сме против покупката на употребявани преносими компютри по този начин.

 

Има и четвърти вид лаптопи втора употреба, които са неупотребявани. Да правилно разбрахте, това са запазени компютри в идеално техническо състояние, които се продават на ниска цена. Може би се питате къде е уловката в цялата тази история. Този вид технологии се водят „FRB - Factory Refurbished“ или иначе казано обновени от производителите системи. Ако водещите компании за производство на лаптопи открият някакъв дефект в тях изтеглят цялата партида от търговската мрежа. Те се връщат във фабриките заменят им се чипове и прочие детайли и отново се връщат на масовия пазар. Цената обаче е намалена, защото се водят употребявани. Някои български фирми предлагат четвъртият вид лаптопи втора ръка, като слагат минимална надценка, но пак техниката излиза по-евтино за вас.

 

Разбира се има и вариант, при който можем да си представим, че въпросните лаптопи нямат абсолютно никакви дефекти и не се нуждаят от ремонт. Ще си кажете това е невъзможно, но не е невъзможно. По-голямата част от производителите на мобилни компютри имат квота, която не бива да бъде надвишавана. Това е така, с цел да се поддържат прилични цени, а и за защита на конкуренцията.

 

Нека го обясним по прост начин. Сдобили сте се с правото да произведете сто чифта чорапи месечно. Един чифт ви излиза един лев, а го пласирате за три лева. Минавайки през дребните търговци артикулите се продават за пет лева. Какво правите вие? Пускате си на пазара стоката, обявявате е я за дефектна и я прибирате в складовете ви. Произвеждате нови сто чифта и ги обявявате на цена три лева. След около месец пускате “ремонтираните“ артикули на цена два лева, която предлагате на други фирми. Последните ги продават на крайните потребители за цената от три лева. Всички са доволни, тъй като вместо пет лева са платили само три.

 

Производителите в случая също получават своето като печелят от оборота, защото вместо двеста са прибрали цели триста лева чиста печалба или повече от петдесет процента. И това е просто един пример, тъй като съществуват лаптопи на цени от триста до двехиляди щатски долара. И тук вече не говорим за сто броя, а за много повече.

 

От Интерсервиз-20 знаем, че повечето клиенти изпитват нужда от пълна информация за технологичните продукти втора употреба и за това ги съветваме да преглеждат нашият блог. Не можем да се ангажираме с категорично мнение дали да кажете ДА или НЕ на лаптопите втора ръка поради причината, че това ваше решение е обвързано с десетки фактори. Купувайки подобни машини винаги гледайте отговарят ли те на конкретните ви нужди и изисквания.

 

Водещите марки на пазара са Lenovo, DELL, Fujitsu и HP. Преглеждайте обявите с повишено внимание и се насочете само към най-надеждните от тях.Специално внимание обърнете на батерията, която дори при перфектни грижи издържа максимум пет години. Вземете отношение и относно състоянието на хард диска, дисплея и не на последно място клавиатурата.

 

Силно се надяваме получената от нас информация да е била полезна за крайното ви решение.

 

Съветите в днешната статия идват благодарение на Петър Ачев – собственик и управител на Интерсервиз-20 – бутик за употребявани лаптопи и компютри.

 Сподели

2 Коментара


Препоръчани коментари

Гост
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване