Премини към съдържанието

Заплахи за Източна и Южна Украйна – информация към 06.05.2015 г.


А.Х.Т. sekirata cekupama

65 прегледа

IUIU.png

Оценка на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

 

През периода 30.04. - 06.05.2015 г. в Донецка и Луганска области е регистрирана стабилно напрегната ситуация с висока степен на заплаха от терористични атентати и диверсии от страна както на  ДРГ (диверсионно-разузнавателни групи) на руско-терористичните войски, проникващи в тиловите райони, така и от проруската агентура. Към 9 май се очаква по-нататъшна активизация на терористичните организации с планирани подривни дейности в районите на Донбас, контролирани от Украйна. Степента на зaплаха остава максималната – 10 бала.

В Харковска област степента на заплаха остава 8 бала. От 1 май се наблюдава активиране на проруските сили. На този етап местните власти, службите за сигурност и правоохранителните органи предприемат достатъчни мерки за ефективно контролиране на ситуацията в района. Въпреки това, в навечерието на 9 май нараства както вероятността от провокации и диверсии от страна на местните антиукраински сили, така и от „износа на тероризъм“ от окупираните територии на Донбас (заявленията на лидерите на „ДНР“ за плановете им  „за превземане на Харков“, макар и лишени от практически смисъл, могат да бъдат съпроводени от опити за засилване на терористичните провокации в района). По време на честванията на 9 май има висока степен от заплаха от страна на проруските сили срещу ветераните, включително с използване на украинска символика.

В Одеска област степента на заплаха също остава значително висока – 8 бала. Анализът на ситуацията в гр. Одеса за годишнината от трагичните събития от 2 май свидетелства, че потенциалът на антиукраинските сили в града остава достатъчно висок и сериозни провокации бяха избегнати благодарение на действията на службата за сигурност и правоохранителните органи през целия период на март – април, 2015г., както и на присъствието в града на голям брой сили за сигурност (в това число и от други региони). В същото време, в навечерието на  9 май има голяма вероятност от консолидиране на проруските елементи (групи) с цел дестабилизиране на ситуацията. В района остава висока степента на заплаха от страна на диверсионни сили на ДРГ, действащи от територията на Приднестровието.

В Днепропетровска област степента на заплаха остава същата – 5 бала. Силите за сигурност (включително доброволческите подразделения – по-специално полк „Днепр-1“) достатъчно ефективно контролират ситуацията. Бяха провалени опитите на проруските сили (комунистите) да  „разклатят“ ситуацията за 1 май на фона на обсъждането на „закона за декомунизацията“. Въпреки това, по-широк отзвук получиха спекулациите по темата за влошаването на социално-икономическата ситуация в страната и увеличаване на тарифите за комуналните услуги. Тези негативни настроения на голяма част от населението са се превърнали в плодородна почва за собствените цели от страна на проруските сили. Увеличава се вероятността за провокации от страна на проруските сили по време на честванията на 9 май. Също така, продължава да представлява заплаха „износът на тероризъм“ от окупираните територии на Донбас.

В Запорожка област степента на заплаха се оценява с 5 бала. В даденият район акциите на проруските сили (комунистите) получават по-широк отзвук, отколкото в Днепропетровска област.  На първо място – поради факта, че местните антиукраински сили „не се разсейват“ с опити за идеологически дебати, а са се фокусирали върху спекулациите относно влошаващата се социално-икономическа ситуация в страната и региона, което дава възможност за достатъчно сериозен обществен отзвук. На 1 май в областта се регистрирани 15 протестни митинга (в Запорожие, Мелитопол, Бердянск, Днепрорудное и др.), отчетени са сблъсъци между антиукраински активисти и правоохранители. Нараства вероятността от провокации от страна на проруските сили по време на честванията на 9 май. Остава в сила и заплахата от „износ на тероризъм“ от окупираните райони на Донбас.

В Николаевска и Херсонска области в контекста на приближаващия 9 май леко се повишава степента на заплаха (в двете области – от 3 на 4 бала). Опитите да се дестабилизира ситуацията от проруските сили по време на масовите мероприятия на 1 май в двете области не бяха особено успешни. На фона на това се отбелязва по-малко ефективната работа по неутрализация на антиукраинските елементи от правоохранителните органи и службите за сигурност, отколкото в Одеска област.

image

sprotyv.info

Превод: Diana M Dian

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...