Премини към съдържанието
  • публикации
    45
  • коментари
    4
  • прегледи
    16423

Неандерталците и Homo Sapies

gak

518 прегледа

Учените откриха нови генетични данни, които могат да дадат отговор на един стар въпрос: чифтосва ли са се съвременните хора с неандерталците , когато са съжителствали в Европа преди хиляди години? Отговора е :по скоро да, въпреки, че не толкова често!

При изследванията си, за които съобщава списанието Proceeding of The National Academy of Sciences,

учените установили, че чифтосването на съвременния човек и неандерталеца предлолага появяването на вариант на ген , който регулира размера на мозъка.

По думите на д.р Брюс Лан от Чикаго-един от авторите на доклада, това откритие демонстрира, че това чифтосване с родствен вид , който е бил на границата на изчезването, е внесъл своя дял в успешния еволюционен успех на съвременния човек.

Генетичните изследвания и изследванията на изкопаемите показват, че съвременните хора / Home Sapies/ са възникнали преди около 200 хил. години в Африка и преди 40 хил. години са започнали миграцията си в Европа. Примерно преди 30 хил.години обитателите на Европа-неандерталците са започнали да измират докато изчезват като вид.До сега се считаше, че човек и неанделталеца не са се чифтосвали по време на съвместното обитаване В Европа.

В предишните изследвания, д-р Лан и неговите колеги откриха, че гена регулиращ размера на мозъка

наречен микроцефалин, преди 37 хил. години е претърпял значителни изменения.Неговия модифициран вариант е давал физическо предимство на тези които са го притежавали. Сега 70 % от населението на земята го притежават.

Новото изследване се насочва върху двете форми на гена регулиращ големината на мозъка. Едната

форма възникнала примерно преди 1.1 млн. години в архаични видове довели до неандерталеца, който съществувал отделно от непосредствените прародители на съвременния човек.Homo Sapies

притежава другата форма на гена -възникнал преди 37 хил. години и се предпалага от чифтосването с неандерталците.

По думите на д-р Лан , това не е обезателно свидетелство , че чифтосването е било широко разпостранено. Могло е да бъде рядко и дори епизодично.

Като чуя "неандерталец" винаги се сещам за филма " Тринадесетият Войн" и едноименния роман на Майкъл Крейтън и най паче за въведението и авторските пояснения.0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.