Премини към съдържанието

Book Reviews

  • публикации
    289
  • коментари
    1576
  • прегледи
    1624666

Емас - Поредица Преживяно

ganinka

16561 прегледа

Хора от цял свят разказват вълнуващата история на своя живот. Изключителни съдби, непознати страни, невероятни нрави, неща, за които не сте подозирали и които могат да се случат на всеки. Книги, които ще обогатят не само познанията, но и жизнения ви опит.

ДЖИЙН САСЪН - ЕДНА АРАБСКА ПРИНЦЕСА РАЗКАЗВА

АЮЛИН ДАРДАН - ХИЛЯДА И ЕДНА БОЛКИ

Четиринадесетгодишната Аюлин се влюбва в мохамеданина Мансур. Но в тяхната родина законната връзка с християнка е невъзможна. Любовта на момичето е по-силна от вековните традиции и двамата заживяват заедно без брак. Отхвърлена от роднините и обществото, Аюлин трябва да изживее години на все по-големи разочарования и болки, причинени от любимия мъж. Последен удар й нанася откритието, че през цялото време е делила Мансур с друга жена. Назрява решението за бягство с детето...

ЕЛИЗАБЕТ МЕРУ - ИЗМАМНО ЩАСТИЕ

Б. НИЛСЕН, М. КОСКАС - ЗА ТЕБ, ДЖАМАЛ

ДЕБОРА ЛААК - ЕДНА МОРМОНКА ОБВИНЯВА

ШОУ ШИНГ ЛИ - НОСИЛКАТА НА СЪЛЗИТЕ

ДЖИЙН САСЪН - ДЪЩЕРИТЕ НА ПРИНЦЕСА СУЛТАНА

КИМ ХЮН ХИЙ - СЪЛЗИТЕ НА МОЯТА ДУША

НАТАЛИ ШВАЙГХОФЕР - БЯХ САМО НА ДВАНАЙСЕТ

Натали е на дванадесет години, когато бащата посяга на девствеността й. Животът й се превръща в ад. Едва след пет години тя намира сили да разкрие ужасната тайна, френската преса и телевизия правят случая достояние на цялата нация. Една книга за кръвосмешението, тема, по която у нас никой още не дръзва да говори.

МАРИАН АЛИРЕЗА - ЛИЦЕ ПОД ФЕРЕДЖЕТО

Младата американка Мариан се влюбва в арабския студент Али, братовчед на краля на Саудитска Арабия. Бъдещето й се представя като в приказките на Шехерезада. Но истината е по-различна. Появява се и втора жена...

МАРИ-ФРАНС БОТ - ЦЕНАТА НА ЕДНО ДЕТЕ

БЕАТРИС СОБЕН - ОСЪДЕНА ЗА ЛЮБОВ

САРА АЗИЗ - НЕ СЪМ ВЕЧЕ ОТ ВАШИЯ СВЯТ

Сара е само на четири години, когато родителите й емигрират от Йордания в Германия. Но близостта с културата на Европа не променя разбиранията им. Верни на ислямската традиция, те омъжват дъщеря си на шестнадесет години за напълно непознат мъж. Сара обаче е вкусила свободата и иска да живее като съвременна жена. След като се влюбВа и напуска мъжа си, собствените й родители я преследват, за да я убият. Днес тя живее под чуждо име в друг, далечен град, като всеки ден се събужда със страха, че може да бъде открита.

МОД МАРЕН - НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА

През 1945г. В едно буржоазно семейство се ражда недоносено дете. Родителите решават, че е момче и го наричат Жан. Това решение се оказва съдбоносно за целия му живот, защото момчето чувства, че принадлежи към женския свят. Безполовият Жан минава през ада, за да стане жена и да завърши право - проституира като мъж за пари за нужната му операция, проституира като жена за пари за следването. Превърнал се в адвокатката Мод Марен, травеститът Жан разбира, че за него не може да има нито любов, нито щастие. Една книга за ощетените от природата, незаслужено осмивани и отблъсквани от обществото.

ДАФНИ ПАРИШ, ПАТ ЛАНКАСТЪР - ЗАТВОРНИЧКА В БАГДАД

С малката си заплата на медицинска сестра в Лондон Дафне не може да си позволи нито ново обзавеждане, нито охолен живот. Поблазнена от многото пари, тя заминава на работа в Ирак, без да си дава сметка, че там господстват непознати нрави и жесток режим. След едно безподобно пътуване в пустинята, Дафне бива арестувана и обвинена в шпионаж. Без право на собствен преводач и защита по време на скалъпения процес тя бива хвърлена в затвора. В условията на невиждана мръсотия, нечовешки изтезания и ширещо се лесбийство, Дафне се запознава със съдбата на много невинни арабски жени.

МИШЕЛ ЛОНДЪРС - НЕ ЩЕ ИЗКУПЯ ВИНАТА СИ

Деветнадесетгодишната Мишел ражда извънбрачно дете. Израсла без баща, тя желае по-добра съдба за момичето си и го дава за осиновяване. След шест години разбира, че детето е било малтретирано. Следват ужасяващи разкрития.

ТИНА МАРИНКОВА, НИКОЛАЙ ЖЕКОВ - НЕ УМЕЯ ДА ОБИЧАМ

МАРИТА ЛОРЕНЦ - ФИДЕЛ, ЛЮБОВ МОЯ

ДЖУРА - ФЕРЕДЖЕТО НА МЪЛЧАНИЕТО кн.1 + СЕЗОНЪТ НА НАРЦИСИТЕ кн.2

Джура идва на бял свят с нечувано знамение - от гърдите на все още младата й баба потича мляко и тя я откърмва. И детето от малкото алжирско селце се превръща в девойка с необикновена красота, но и с необикновен нрав, който не може да бъде укротен под фередже. Будният й дух се съпротивлява срещу потисничеството на жената в ислямския свят и търси свободата. Днес Джура е известна личност в Париж - кинематографистка, поетеса и композиторка. Смелата алжирка описва невероятния си живот, пълен с перипетии и борба, в две последователни книги, които заемат първите места на френските класации.

ЛИДИЯ ЗАГОРОВА - ЦВЕТЯТА НА НОЩТА

АНИ МЪРФИ - ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД

СЮЗЪН АЗАДИ - ПРОКУДЕНА

КЕРЪЛ ЩЕФЪР - ЩЕ ТЕ НАМЕРЯ, СИНЕ МОЙ

НИУ НИУ - НЯМАМ СЪЛЗИ ЗА МИНАЛОТО

ИНЕТ МИЛЪР - ВЗРИВЕНИ МОСТОВЕ

На 39 години Инет е жена, отказала се от журналистическата си кариера, на която на пръв поглед нищо не й липсва - добър и грижовен съпруг, хубави и здрави деца, голяма къща с градина. Но тя живее с чувството, че нещо не й достига. И това нещо идва бурно и неочаквано и променя целия й живот. Инет се влюбва като ученичка, изоставя всичко и се отдава изцяло на своята безумна любов, за да изживее най-голямото разочарование в живота си... само след няколко месеца.

ПАТСИ ХЕЙМЪНС, УИЛЯМ ХОФЪР, МЕРИЛИН ХОФЪР - ОТВЛЕЧЕНИ В СЕКТА!

На 16 години белгийката Патси среща израелския войник Хаим Ярден и се влюбва безумно в него. Без да слуша съветите на родителите си, влиятелни и заможни хора, тя заминава при него в Израел. Не след дълго разбира своята фатална грешка - Ярден е член на хасидска секта, проповядваща пълна изолация от съвременния свят. След като ражда три деца в разстояние на 4 години, тя успява да се измъкне от Израел с риск за живота си. Но мъките й не свършват дотук. Хаим отвлича децата и ги скрива в лоното на сектата. След шестгодишно издирване, което коства почти цялото състояние на родителите й, Патси открива своите рожби, но пред нея се изправят не жизнерадостните, здрави деца, които помни, а три бледи, отпуснати същества без желание за живот, облечени целите в черни дрехи и с черни вълнени чорапи. Чакат я години, за да избие от главите им насажданото отчуждение от света и да ги върне към нормалния живот...

ВАСИЛИЙ ПЕСКОВ - ОТШЕЛНИЦАТА

В началото на осемдесетте години геолози летят над най-суровата част на тайгата. Ненадейно съзират следи от живот. Вертолетът каца пред една полусрутена колиба и от нея излизат странни човешки същества — баща с три големи деца. Оказва се, че родителите са се преселили в тази дива местност съвсем доброволно — водени от вярата, че светът е грешен и обричат децата си на нечовешки лишения и доживотна самота. Над десет години продължава връзката на автора с това семейство, от което накрая остава само дъщерята. Описвайки подробно начина на живот на отшелниците, Песков разкрива безсмислието и жестокостта на религиозния фанатизъм.

РИКАРДА С.- ЖРИЦА НА САТАНАТА

На петнадесет години Рикарда бива привлечена в лоното на сатанинска секта, проповядваща омраза към света. След като става член на сектата младото момиче попада в истински ад - насилието, сексуалните извращения, наркоманията са част от ежедневието там. С неимоверни усилия Рикарда успява да се отскубне от клещите на "религиозните" мафиоти. Поради страх от отмъщение, днес тя разкрива своите преживявания, като крие името си.

ДЖЕСИКА ДОЙЛ - ОСВОБОДЕНИ!

Една слънчева априлска утрин Джесика вдига слушалката и отсреща мъжки глас й заявява: "Ирадж отведе децата в Иран. Ти никога няма да си ги върнеш!". Светът сякаш се срутва - Ирадж е бившият съпруг на Джесика, който отдавна търси начий да й отмъсти, задето го е оставила. Смелата жена започва отчаяна борба за децата си, в която се сблъсква с бездушието на полицията, Интерпол и Държавния департамент, попада в ръцете на мошеници и изнудвачи, докато накрая, с риск на живота си, изработва свой план и успява да спаси своите деца.

СОЛНАЙ И. - ЕДНА ТУРКИНЯ РАЗКАЗВА

Преди около двадесет и пет години в едно затънтено анадолско селце се раждат две момиченца. Принудени от мизерията, родителите стават гастарбайтери в Германия. Децата растат сами с баба си, но след време майката и бащата ги вземат при себе си. Изведнъж момичетата попадат в един лъскав и приказен свят, където жените не носят забрадки и шалвари и не вървят на пет крачки след мъжете си. Солнай и Илнай поглъщат новата култура и когато навършват пълнолетие, отказват да се омъжат за избраните от родителите им съпрузи в Турция. Бащата ги отвлича и заточава при чичо им в турски Кипър...

КЛОД ГРЮДЕ - МАДАМ

РЕНАТА ЛЕСНИК - ЖИВОТ В ЧЕРВЕНО

КЛЕЪР СИЛВИЯ, УИЛЯМ НОВАК - СМЯНА НА СЪРЦЕТО

ДЖИЙН ЛЬО ПИЪР - ЗАТВОРНИЧКА В ИЗМИР

Понятието "турски затвор" е станало нарицателно в цял свят. Американката Джийн ЛьоПиър има лошия късмет да се запознае с това "явление" отвътре. След дългогодишен упорит труд Джийн събира достатъчно пари, за да си позволи обиколка на средиземноморските страни с кораб. Пристигнала в Турция, американката е поразена от контрастите. Малко преди да напусне страната, на улицата почти насила й продават три каменни статуетки. Джийн ги купува, без да подозира, че едната е антична. При митническата проверка авторката е задържана от полицията заради опит за износ на исторически ценности. Чака я процес и затвор. Но сред мръсотията на човешките условия се открояват образите на затворничките - обикновените турски жени, откровени, чистосърдечни, човечни. Авторката успява да избяга благодарение на приятели и на смелостта си. Спомените на Джийн Льо Пиър са филмирани.

ЧЕРИ МОСТЕШАР - РАЗБУЛЕНА

Потомката на стар персийски род, Чери Мостешар, израства в Англия, но родителите й я възпитават в духа на ислямския морал. След като завършва университет, тя решава да се върне в своята родина, чието великолепие още е живо в съзнанието й. Но в Иран вече са на власт ислямските фундаменталисти. Разочарованията за Чери започват от първия ден на престоя й - тя трябва да надене фередже, да общува само с жени, да не се появява сама на обществени места... Но фаталната стъпка в живота си прави, като се омъжва за иранец. Скоро след сключването на брака тя разбира, че е втората му съпруга и трябва да издържа и мъжа си, и първата му жена с нейните деца...

ФУЛАН ДЕВИ - A3, КРАЛИЦАТА НА БАНДИТИТЕ

Омъжена на 11 години, любима на разбойнически главатар, предводителка на цяла армия от отмъстители, депутатка, жестоко мразена и страстно желана, това е индийската кралица на бандитите Фулан Деви. Днес Фулан Деви, гладното, хулено и бито момиче от забравено от бога индийско селце, е депутатка в Долната камара на индийския парламент. Макар неграмотна, макар току-що излязла от затвора, тя беше избрана от своя народ, чиято съдба споделяше. Преди няколко години Фулан Деви склони да разкаже живота си. Съдбата на тази известна жена, омъжена на 11 години заради пари за възрастен мъж, станала на 16 години любима на най-големия разбойнически главатар в Индия, познала най-дълбоката омраза и отвращение, както и най-възвишената любов, предизвика такъв интерес сред издателите в света, че още ненаписана, книгата й беше откупена за баснословни суми от най-мощните издателства.

Ш. МАКФЕЙДЪН, Ф.-А. ХАЙНЕН - ЛЮБОВ БРАК В КОСОВО

ДОРИЙН САСЪН - ПРИНЦЕСА СУЛТАНА

УЕЙЪРИС ДАЙРИ, КАТЛИЙН МИЛЪР - ПУСТИННО ЦВЕТЕ

ЛАТИФА - ОТКРАДНАТОТО ЛИЦЕ

Bcичкo ce пpoмeни. Ceга зeмята ce въpтeшe в oбpатна пocoка. Tалибанитe пpиличаxа на мpъceн микpoб - злoкачecтвeн и заpазeн, кoйтo ce pазмнoжава, pазпpocтpанявайки oпаcна, бавна и cмъpтoнocна бoлecт за cвoбoдата на жeнитe. Pазнаcяшe ce лecнo. Бeшe дocтатъчнo талибанитe да ce oбявят наcилcтвeнo за нeocпopими гocпoдаpи на шаpиата. Te изoпачаваxа кактo намepят у дoбpe пoвeлитe на Кopана, бeз никаквo зачитанe на cвeщeната книга. B Кабул pядкo идваxа жуpналиcти. Hикoй нe ce занимавашe c наc. Чoвeк би cи пoмиcлил, чe cвeтът ни e забpавил и дpугитe cтpани oдoбpяват талибанитe. Te пpизoвават към cвeщeна вoйна Джиxад. Иcкат да ни пpинудят да пoвяpвамe, чe вcичкo кoeтo тe peшат, e пиcанo в Кopана. Texнитe закoни нe cа пиcани, а cа измиcлeни oт мoлли, кoитo биxа напpавили най-дoбpe, акo запазят тeзи измиcлици за ceбe cи.

ЧОГА РЕГИНА ЕГБЕМЕ - РОДЕНА СЪМ В ХАРЕМ кн.1+кн.2

Векове наред думата "харем" е оживявала фантазията и най-тайните въжделения на всеки мъж от аскетичния християнски свят. Завладени от представата за сладострастни нощи под знойните звезди на Юга, малцина са се запитвали как протичат дните в това човешко общежитие. Преди пет години Лиза Хофмайер, собственичка на голям имот в Бавария, заминава с мъжа си за Нигерия.Там 42-годишната примерна съпруга и майка среща местния богаташ Давид и се влюбва в него с такава страст, че се съгласява да му стане 33-тата съпруга в харема. След година от този брак се ражда момиченце. Малката Чога расте в един почти нереален свят, обгрижвана от своите 48 майки и в игри с близо 100-те си братя и сестри. Но тя и наблюдава как се приготвят избраниците на баща и за нощите с него, как се ревнуват жените му, как се домогват до неговото благоволение...

ФАТИМА МЕРНИСИ - ГРЕХОВНИ МЕЧТАНИЯ

Зад стените на харема едно момиче се изправя лице в лице с тайните на времето, на обстоятелствата, на половете, на сексапила. "Родена съм в харем във Фес, Мароко..." – така социоложката Фатима Мерниси започва своята екзотична история. Авторката, една от най-красноречивите феминистки в ислямския свят, използва широко популярните похвати на магическия разказ, за да вплете в спомените си бляновете и фантазиите на жените от харема, сред които е израсла.

Детството на Мерниси преминава във великолепна къща, изпълнена с тежък брокат и килими на цветя. Недостъпният свят отвъд масивните порти е фикс идея за жените, обградени с високи огради, тяхната маниакална страст. Остроумно и колоритно, в стила на "Хиляда и една нощ" – една случка повлича друга, - е описана непозната за европееца действителност, където харемът придобива мащабите на метафора. Населена с удивителни, мъдри и чудати жени – все индивидуалистки – книгата "Греховни мечтания" е провокативно и благодатно четиво.

МИРИАМ УИЛЯМ - НЕБЕСНИ БЛУДНИЦИ

Моите петнадесет години като свещена проститутка в сектата "Деца на Бога" Сектите! Как възникват? Защо ги има? Как вербуват членовете си? Как промиват мозъците им? Какъв е режимът там? Мириам Уилямс не просто открехва завесата пред мъгливата тайнственост на феномена ,,секти", а направо ни вкарва в кухнятя на една, ,,Деца на Бога" , откъдето се измъква, след като 15 години са тровили душата й, контролирали поведението й, насилвали чувствата й, унижавали достойнството й, потъпквали самоличността й, принуждавали са я да проституира. Заплахата петте й деца, родени почти под диктовка, да станат предмет на сексуално насилие, най-после й отваря очите и й дава сили за съдбовната крачка да напусне този свят. Тя и децата й оцеляват – поне физически. Ала не всички други имат този късмет...

СУАД - ИЗГОРЕНА ЖИВА

След 24 пластични операции Суад още не може да си позволи да отиде на плаж, защото видът на кожата й би смутил околните. Не става въпрос за нещастен случай на обгаряне в общоприетия смисъл. Тя е била наказана, понеже е извършила ужасно греховно деяние - на 17 години се е влюбила и е забременяла, без да се омъжи. За такова нещо в някои места по земята убиват. Нарича се престъпление в името на честта. Жестоко обгорена от член на семейството, Суад се спасява по чудо. Макар засегнатата чест на близките да няма давност, тя - единствена от жертвите досега - поема риска да разкаже на всеослушание за този варварски обичай. А всяка година се регистрират почти 6000 подобни случая по света, като за много изобщо не се знае. "Изгорена жива" е повече от покъртителен документ. Това е зов да се разчупи табуто на непоносимото мълчание, което прикрива смъртта на тези жени, жертви на закон, наложен от мъже.

КАРМЕН БИН ЛАДЕН - ОТХВЪРЛЕНОТО ФЕРЕДЖЕ

Тя е Кармен, той - Ислам бин Ладен, брат на превърналия се в синоним на сляпо насилие и терор саудитец Осама бин Ладен. Когато си в семейството, виждаш много неща. А Кармен е живяла там достатъчно дълго, за да разбере, че Осма бин Ладен и подобните нему не изникват оформени от пясъците на пустинята. Те са плод на непроницаемо и нетолерантно средновековно общество, затворено за света. Това е общество, изповядващо суровата уахабитска доктрина - най-радикалната, най-крайната в исляма. Не случайно Кармен - от позицията на майка на три деца и натрупала достатъчно впечатления, - предупреждава: "Страхувам се, че когато Осама умре, ще се появят хиляди мъже, които ще заемат мястото му."

ИМПЕРАТРИЦА ФАРАХ - МОИТЕ 1001 НОЩИ С ШАХА

"Когато си спомням за онази утрин на януари 1979, силна мъка, неподвластна на времето, смазва сърцето ми. Над Техеран висеше скръбна тишина, сякаш нашата столица, потънала в огън и кръв от месеци насам, внезапно бе затаила дъх. През онзи ден, на шестнадесети януари, ние потеглихме..." А всъщност историята започва като приказка за феи. На двадесет години Фарах-Диба се омъжва за шах Мохамад Реза Пахлави. Става императрица и името й гърми в пресата по цял свят. Двадесет години по-късно славата се преобръща в кошмар: демонстрации, метежи; шахът бързо напуска страната, вече сериозно болен, изгнаник без надежда да намери убежище... За първи път шахбану Фарах - една от най-красивите жени на планетата, най-богатата на света, обичаната съпруга на владетеля на древна империя, участвала в световната политика - нарушава мълчанието и разказва за своя живот, за любовта си и за своите срещи с човешките върхове и човешкото падение.

НОРМА ХУРИ - ПОРУГАНА ЧЕСТ

Двадесет и пет годишната Далия - красива, жизнерадостна, интелигентна мюсюлманка - се влюбва в Майкъл - католик, майор от кралската армия... Това е нейното престъпление - одързостила се е да обича и последва порива на мечтите и сърцето си. И получава своето наказание - не от друг, а от ръката на собствения си баща... Дванадесет пъти той забива нож в гърдите й! Шокираща и драматична, историята на Далия ще разтърси всеки, който иска да научи какви съкровени и смъртоносни битки се водят в свят, забулен в мистерия; тя е опит на една жена да въстане срещу вековна традиция със съкрушителни последици... Авторката на книгата Норма Хури е приятелка на своята героиня Далия и очевидка на нейната история. "Поругана чест" е книга за любовта и загубата, за приятелството и силата; книгата не е плод на художествена измислица, а факт, който се случва в наши дни! За цивилизования свят убийствата в името на честта изглеждат екзотичен, почти невероятен антропологичен феномен. И основателно, защото те датират от времето на асирийците от преди хиляди години, когато женската чест е била притежание на семейството... Без да се публикува официална статистика (повечето от тези случаи не стигат дори до вестникарските хроники), е известно, че ежегодно само в района на Близкия изток хиляди жени намират смъртта си, защото според закона (суров и безмилостен като самата пустиня!), прилаган в общества, доминирани от мъжете, са "опозорили" семейството, като са разговаряли (понякога само по телефона) с мъж, който не им е роднина!...

ЖАКЛИН ПАСКАРЛ-ГИЛЕСПИ - НЯКОГА БЯХ ПРИНЦЕСА

Малцина тридесетинагодишни жени са преживели толкова събития, че да напишат автобиография от 400 страници! Дъщеря на австралийка с англосаксонски произход и на китаец-бохема, Жаклин преживява трудно детство... Но ето, идва онзи прекрасен ден, когато среща своя принц - не припознат, а истински принц! Защото дядо му е един от кралете на Малайзия... Едва седемнадесетгодишна Жаклин попада в съвършено непозната обстановка - не знае език, няма понятие от дворцовия етикет, принуждават я да промени името и религията си... Психологическият натиск, физическото насилие, ислямското суеверие и пълната изолация превръщат светлите й надежди за щастие в ад. Единственият изход за младата принцеса е бягството...

НУРА АБДИ, ЛЕО Г. ЛИНДЕР - СЪЛЗИ В ПЯСЪК

"Утре ще се разбере коя от вас е най-смела, коя може да стиска зъби и да понесе болката без плач. Защото плачещото момиче означаваше позор за своето семейство. Нито една от нас нямаше да го допусне. Нито една сълза нямаше да потече по бузите ни..." Ала те нямат представа за болката, която ги очаква. Нито Нура, нито другите момичета. Защото сомалийските жени са спуснали непроницаемо було на мълчание върху неизбежния ритуал на фараонското обрязване... Нура разказва своята завладяваща история и открито и гордо описва как се е справила с тази и следващите изненади на съдбата. Преди единадесет години тя бяга от родната си Сомалия, разтърсвана от гражданска война, и когато се установява в Германия, разбира, че германските жени са различни от нея. След дълго мълчание Нура Абди разчупва табутата на своята култура. "Протестирам срещу това жестоко осакатяване" - казва тя и застава в челните редици на борбата за самоопределение на сомалийските жени... Нура Абди е родена през 1974 г. в столицата на Сомалия Могадишу. Днес живее в Дюселдорф, Германия и с помощта на Лео Линдер описва своята история.

УАРДА САЙО - ЛУННИ СЪЛЗИ

Женитбата на седемнадесетгодишна девственица - берберка от село в мароканския юг, с опитен градски бонвиван отприщва сблъсъка между два непримирими свята, между две несъвместими виждания за живота, показва как една жена се е мъчила да запази достойнството си и как съпругът й се е опитвал да пречупи волята й... И когато в тази битка оръжия са едно проклятие, в което е намесен Аллах, дрога, доставена от планините; и суровите традиции на горди и силни мъже от пустинята, фаталният край е неизбежен - съпругът промушва с касапски нож майката на своите седем деца и ги оставя сираци. Защото след някоя и друга година в затвора умира и той... Уарда Сайо - една от двете жертви - се осмелява да ни разкаже за преживяванията си през тези години, да потъне във въртопа от спомени и да пресече отново долината на сълзите, която вече е изминала през детството и младостта си...

КАРИН ЙЕКЕЛ - ИЗИДА, ГОСПОДАРКАТА НА НОЩТА

Дете в ноктите на сатанинска секта! През деня тя води нормален човешки живот. Има по-голяма сестра, майка й е учителка, а бащата градинар... Но през нощта нещата се променят, тъй като родителите на Изида са членове на сатанинска секта. А самата тя е предопределена да заема най-високия пост на сектата. Но за да стигне дотам, трябва да стане чрез жестоки ритуали част от един свят на обърнати представи, свят, в който доброто е зло, а злото - добро... На петнадесет години Изида разбира, че е бременна и това затвърждава решението й за бягство. Оттук нататък тя има една цел: да спести на новороденото си дете съдбата на сатанист...

КЕНИЗЕ МУРАД - ОТ ИМЕТО НА МЪРТВАТА ПРИНЦЕСА

Селма е очарователна ориенталска красавица, внучка на султан Мурад, или "Принцесата със закърпените чорапи", както са наричали своенравната изгнаница в чужбина. Какви чувства вълнуват една принцеса, лишена от бащин дом и родина след рухването на Османската империя? Дилемата дали да се подчини на своя съпруг - махараджата на Бадалпур, или да приеме предизвикателството на мечтаната и трудна любов с млад американец в Париж, е душевният конфликт, който тласка Селма по пътя на щастието и най-вече на пълноценния и истински живот... И тя побеждава живота!... Рядко в едно произведение сърцето и съдбата са така интимно свързани. Най-романтичната действителна история - това е тази книга, пожънала огромен успех и превеждана на десетки езици.

САИРА ШАХ - ДЪЩЕРЯТА НА РАЗКАЗВАЧА

"Една жена се завръща в мечтаната родина..." Забравете военните комюникета за офанзиви, телевизионните репортажи за битки, радионовините за атентати. Не че фактите не са изнесени с цялата им острота, но Саира Шах - трето поколение афганистанка, родена и отрасла в Англия - ни поднася истината от по-особен ъгъл. Макар през своите тридесет и шест години да не е виждала Афганистан в мир, тя знае, че е имало време, когато никой работник не е бил чак толкова зает, че да не си откъсне цвете на минаване край градината на някоя кабулска къща и да го затъкне зад ухото си... Не за муджахидините, не за талибаните, не за бежанците като колективни образи е написана тази книга. Това е разказ за отделния афганистанец - бил той мъж, жена или дете - всеки със своята лична драма, разиграваща се на фона на малко познати за българина исторически и битови събития. Саира Шах е родена през 1964 г. в Лондон, в семейство на потомци на афганистански емигранти. На 21 годишна възраст вижда за пръв път в Афганистан. Работи като репортер в град Пешавар, където отразява съветската инвазия. Днес Саира Шах е известен журналист и писател. Живее в Лондон и Париж.

ДЕБОРА КАНАФАНИ - В СЯНКАТА НА ПОЛИТИКАТА

Тя живее в разкош, но няма право да бъде личност. Тя е съпруга на политик от Близкия изток... Животът на Дебора Канафани е низ от събития, които приличат на измислена приказка. Тя присъства на събития, превърнали се в жалони на историята (макар да не е допринесла за тях, се чувства обнадеждена за мирното бъдеще на палестинците и израелците); общува с хора, чието ежедневие представлява готов сюжет за роман или пиеса. Това са блестящи дипломати и политици, истински крале и кралици, представителки на нежния пол - живо съчетание на женственост и сила, журналисти, хора на изкуството. В тази среда я въвежда нейният съпруг - един от най-близките съветници на Ясер Арафат и същевременно интелигентен, с чувство за хумор, чаровен като филмова звезда и... влюбен. Има ли такива мъже? Да. За известно време. После нещата се променят. Дори безобидни случаи разкриват културните им различия и бракът се разпада. Романтичният някога мъж става дистанциран, неотстъпчив до грубост и я лишава от възможността да общува с децата. Тогава някои от предишните приятели й помагат не само да оцелее, но и да защити правото си на родител... Дебора Канафани е американка от ливански произход. Когато е на 26 години, се запознава със 17 години по-възрастния от нея палестинец Маруан Канафани - бивша футболна звезда, представител на арабската лига в Ню Йорк, впоследствие личен съветник на Ясер Арафат и негов говорител. Настоящата книга описва премеждията й.

НАНСУК ХОНГ - МОЯТ ЖИВОТ ПРИ МУУН

Спомените на снахата на "новия Месия" за 14 – годишното съжителство със Свещеното семейство – спомени за разврат, сексуален тормоз, наркотици и невиждано разточителство за сметка на вярващите. През 1966 г. в бедно предградие на Сеул се ражда второто от седемте деца на комунисткото семейство Хонг - Нансук. В една стая живеят деца, родители и баби, тоалетната е навън и се ползва от целия блок. В тази мизерия момиченцето расте само с братчетата и сестричетата си, а майката и бащата обикалят страната и света, за да вербуват нови членове на своята секта. Събират се само за да създадат следващото дете, защото Преподобният Муун проповядва неограничено размножаване на паството си... Минават години. Един ден пред училището на 15-годишната Нансук спира мерцедес, който я откарва в дома на Муун. "Новият Месия" е бил покорен от красотата й и я е избрал за съпруга на първородния си син и наследник на финансовата империя - Хиу. Само след дни Нансук долита в седалището на Муун край Ню Йорк и попада в един вълшебен свят, създаден от парите на милионите последователи. За Нансук райското имение се превръща в ад в който тя търпи изневери, побоища след дълги запои и злоупотреба с наркотици, сексуален тормоз. Но с голяма смелост успява да отвлече петте си деца и да им създаде един спокоен свят.

ДОНЯ АЛ НАХИ - ПУСТИННАТА ГЕРОИНЯ

"Мери грабна Лейла в прегръдките си, И те останаха така вкопчени една в друга цяла вечност..."

За Доня такива разтърсващи драматични случки стават нещо обикновено. Тя е като ангел хранител за стотици английски жени, чиито деца са отнети от мъжете им араби, които не приемат по-либералното западно възпитание. Проблемът е стар Като света. Смесени бракове, Ислям. Различни култури. Опасността да прекрачиш границата между тях. Стотици жени от християнския свят са сключили бракове с мюсюлмани. Откровен, емоционален и изключително увлекателен разказ. Освен, че е изпълнен с поредица от спиращи дъха приКлючения, той показва как животът в едно семейство може да се обърка при смесени бракове, когато хората пренебрегват пропастта между културите.

УРСУЛА РИХТЕР - УСМИВКАТА НА ГЕЙШАТА

Мадам Бътерфлай (Чо-чо-сан) - това е най-популярният образ на гейшата за европееца. Японците навярно винаги ще се усмихват снизходително, когато западният човек вижда само причудливата й прическа, елегантното й кимоно, тежкия й грим и ситнещата й походка. Нищо, че и много японци, особено от следвоенното поколение, не са виждали жива гейша. У тях дреме древната култура, традицията, изтънчените критерии за красота. Затова те знаят, че тази крехка, изискана, високообразована, деликатна, артистична жена, истинско произведение на изкуството, упражнява своята професия вече 250 години, за да "сбъдне" бляновете на мъжете за всичко (само не сексуалните им желания), което те не намират в сивото ежедневие било на работа, било вкъщи. За няколко часа тя ги въвежда в рая. До следващия път, ако могат да си платят фантастично високия й хонорар...0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.