Премини към съдържанието
  • публикации
    12
  • коментари
    3
  • прегледи
    21309

Статия за инсталиране и конфигуриране на Avast Ho


dragozow

980 прегледа

Инсталиране и конфигуриране на Avast Home/Pro на български език

Преди да започнем искам да уточня че Avast Pro се продава от чешката Alwil software с адрес: http://avast.com/index.html за 39.95$ и може да бъде закупен от ТУК. Home версията е безплатна и след кратка регистрация ТУК ще получите сериен номер валиден една година на посочения от вас имейл. След изтичане на едногодишния срок можете отново да се регистрирате. Принципно двете версии имат много малки и незначителни разлики които не касаят сигурността. Започваме с двоен клик на инсталатора на Avast:

avast19ac.jpg

Натискаме бутона "напред" и стигаме до изискванията които всеки компютър днес покрива:

avast22ww.jpg

Сега виждаме лицензното споразумение на което слагаме отметка, че сме съгласни и натискаме "напред":

avast36vg.jpg

Тук виждаме мястото на което ще се инсталира Avast antivirus, обикновено натискаме бутона "напред"

avast45dj.jpg

Избирате това което искате да се инсталира на вашия компютър. Аз избирам "Стандартна" и продължавам като отново натискам "напред"

avast50tz.jpg

Информация за инсталацията,тук програмата казва какво ще се инсталира на вашия компютър, натискаме "напред":

avast50tz.jpg

Сега виждаме как протича самата инсталация:

avast73ac.jpg

След като инсталацията завърши ще ви попита дали да сканира системата при следващото включване, натискаме "не" защото оставяме това за после:

avast82sd.jpg

Следва въпрос за рестарт на системата за да се стартира след това Avast, слагаме отметка на "рестартирай" и натискаме "край", след което ще последва рестарт на системата:

avast97ma.jpg

След рестарта програмата вече работи което се вижда по иконката "a" в трея която е за антивирусната програма. Има още една иконка до нея означена с "i", това е генератор за възстановяване от вируси които представлява нещо като system restore на Уиндоус, но за щастие не се е налагало да го ползвам досега. След разглеждане на въпросния генератор открих следното обяснение на български естествено, цитат:

"avast! - помощ: VRDB

VRDB

VRDB означава „ База Данни за Възстановяване от Вируси”; тя беше позната като „ Цялостна База Данни” в по-старите версии на avast!. Целта на VRDB е да помогне, ако въпреки охранителните мерки някой вирус се промъкне и зарази някой от вашите файлове. С помощта на VRDB става възможно заразените файлове да бъдат поправени. VRDB известява за присъствието си чрез икона с буквата "i" в системния трей. Ако иконата сe движи, това значи, че Базата Данни се създава в момента.

Принцип на работа на VRDB

аvast! Създава цялостна База Данни (БД) – в тази БД се записва текущото състояние на всички ваши файлове, като това се прави по три пъти за всеки файл. БД се създава/обновява когато компютърът не се ползва или когато скрийн-сейвърът работи. Когато БД е създадена тя се обновява веднъж на всеки три седмици (този период може да бъде променен като редактирате файлът avast4.ini).

Ако някой файл е заразен от вирус, възможно е той да бъде поправен – можете да го върнете в предишното му състояние(незаразен). Ако в БД има няколко копия на файла вие можете да изберете коя версия на файла да възстановите.

Настройки

Настройките на VRDB могат да бъдат променени като кликнете с десния бутон на мишката върху иконата в системния трей. Има три опции:

Генерирай VRDB когато компютъра не се ползва. аvast! ще създава/обновява БД само когато компютъра не се ползва.

Генерирай VRDB само когато е активен скрийн-сейвър. аvast! ще създава/обновява БД само когато скрийн-сейвърът е активен. Това може да бъде всеки скрийн-сейвър, а не само този на avast!.

Забрани VRDB генерацията. аvast! няма да създава, нито да обновява БД. Ако изберете тази опция програмата няма да може да поправя заразените файлове!"

Ние продължаваме със самата антивирусна програма, даваме десен на иконката обозначена с "a" в трея и избираме "стартирай avast Antivirus":

avast106vn.jpg

Първия път като стартирате програмата ще се появи прозорец който ще ви прикани да въведете серийния номер:

avast110nu.jpg

Въвеждате номера и натискате "ок". Ще се появят два прозореца, големия бял такъв можете да му сложите отметка като на снимката за да не ви обяснява всеки път кое за какво е:

avast129pf.jpg

Натискате оградената от мен кутийка(която означава вашите хард дискове) и от прозореца излиза малко прозорче в което с плъзгача да определите какъв тип сканиране искате. Има три варианта - бързо, стандартно и подробно сканиране. Плюс това можете да сложите малката отметка за да сканира и архиви при желание от ваша страна. Аз лично сканирам на "стандартно" без да проверява архиви. При избиране на "подробен" програмата ще сканира и вашите видеофайлове, но мисля че е излишно. След като сте избрали вида сканиране натискате бутона с триъгълничето който прилича на "play". Дори и да не знаете кой бутон за какво е като задържите мишката върху него се изписва (на български):

avast138bw.jpg

Ако искате да видите настройките на програмата натискате десен бутон върху вече познатата икона в трея "a" и избирате "контрол на защитата при достъп". Ще се появи това:

avast143na.jpg

Натискате "детайли" и ще видите как прозореца ще се разшири и ще видите всички услуги които предлага програмата. Избираме вляво функцията "интернет щит". Натискаме "настройки" и ще видим поле в което може да въведем сайтове, които не желаем да се отварят, функция полезна за родители които искат за забранят достъпа на децата си до определени сайтове:

avast159oq.jpg

Сега да разгледаме функцията"мрежов щит" която представлява защитна стена, която спира най-честите атаки в една Лан мрежа:

avast169pc.jpg

Можете да регулирате нивото на сигурност на всички услуги поотделно с импровизираните плъзгачи. Настройките по подразбиране са напълно достатъчни според мен за защита на вашия компютър. Чехите доста са се постарали с програмата и превода на родния език и са превели даже и безплатната версия. На сайта на фирмата разбира се има версии на доста езици. Програмата се ъпдейтава безпроблемно всекидневно като ви уведомява за това с едно синьо екранче, което се задържа на вашия екран за няколко секунди. avast Antivirus е НЕСЪВМЕСТИМА с Касперски антихакер, ще трябва да избирате една от двете защото не се "понасят". Аз лично избрах Аваст и си пуснах вградената стена на Уиндоус. В настройките може да се окаже да прави логове на това което проверява и да ги записва във текстов файл или XML....

Автора пожелава приятно ползване на тази чудесна програма.

Автор: Калоян Драгозов (Dragozow)

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...