Премини към съдържанието
  • публикации
    39
  • коментари
    57
  • прегледи
    27379

Що се казват така?

Анинфид

372 прегледа

BMW - Името на създадената през 1916 г компания еволюира от Bayerischen Flugzeugwerke, през Bayerischen Motoren-Werke, до Bayerische Motoren Werke.

Eau de Cologne (одеколон)- Bода от Кьолн.

Nokia - През 1865 г Фредрик Идестам основава фабрика за хартия на брега на река Nokia във Финландия, като използва реката за транспорт на дървесната маса.

Филипс - Компанията е основана през 1891 г. от Герард Филипс (Gerard Philips) в Айндховен. Четири години по-късно се включва и брат му Антон Филипс. Името на компанията няма нищо общо с радиста на "Титаник"- Джон Филипс .

Coca-Cola - Името Coca-Cola предлага Франк М. Робинсън, съдружник на д-р Пембъртън, основател на компанията. В оригиналната рецепта стимулиращият ефект на напитката се предизвиква от естественото съдържание на кокаин в листата от кока и на кофеин в ядките от кола. От 1929 кокаинът се извлича от листата чрез обработка, оставяща физиологически незначителни следи, а количеството на кофеина е намалено.

Adidas - по името на един от основателите й Ади Даслер.

Adobe е наречена в чест на реката Adobe Creek, преминаваща зад къщата на основателя на компанията Джон Варнок (John Warnock).

Apache. Първоначално компанията се занимавала с доставката на пачове към програмите. Оттам дошло и "A PAtCHy", което се трансформирало в Apache.

Apple - след 3-месечни безплодни опити да намери най-подходящото название за новия бизнес, основателят на компанията Стив Джобс (Steve Jobs) поставил ултиматум на партньорите си: " Ако до 5 часа не ми предложите нещо по-добро, ще нарека компанията Apple". Ябълките били неговият любим плод . Apple's Macintosh се наричал сорт ябълки, продавани в САЩ.(направо ме разби!!!)

Canon – в чест на Kwanon, будийския бог на милосърдието. За да се избегнат протестите на религиозните организации, било променено на Canon.

Casio – в чест на основателя на компанията Касио Тадао (Kashio Tadao).

Cisco – съкратено от San Francisco.

Compaq – от Comp и paq (малък интегриран детайл). Съществува и друга версия COMPatibility & Quality (съвместимост и качество)

Corel – в чест на основателя на компанията Майкъл Коупленд (Dr. Michael Cowpland). Разшифрова се като COwpland REsearch Laboratory (Изследователска лабаратория на Коупленд).

Daewoo – основателят на компанията Ким Ву Чонг (Kim Woo Chong) нарекъл компанията скромно "Голямата Вселена", както се превежда названието й от корейски.

Fuji – в чест на най-високата планина в Япония, Фуджи.

Google - наименованието произхожда от думата Googol, означаващо единица със 100 нули. А Google било написано върху чека, който основателите на този проект получили от първия си инвеститор. След което те нарекли търсачката именно така.

HP (Hewlett-Packard) – основателите Бил Хюлет (Bill Hewlett) и Дейв Пакард (Dave Packard) хвърляли ези-тура, за да решат чие име ще стои на първо място в названието. Спечелил Бил.

Hitachi – от японски изгрев.

Honda носи името на своя основател Soichiro Honda.

Hotmail – На Джек Смит (Jack Smith) му хрумнала идеята за достъп до електронна поща през web от всяка точка на света. Когато Сабир Бхатиа (Sabeer Bhatia) се появил с бизнесплана за тази услуга, той преровил всички думи, завършващи на "mail" и в края на краищата се спрял на hotmail, тъй като в състава й влизали и буквите HTML, езика, използван за написването на web-страниците.

Hyundai – на корейски "сегашно време".

IBM - International Business Machines.

Intel – Боб Нойс (Bob Noyce) и Гордън Мур (Gordon Moore) искали да нарекат компанията "Мoore Noyce", но по това време вече съществувала хотелска верига с това име и те решили да се спрат на съкращението INTegrated ELectronics.

Kawasaki е наречена в чест на основателя си Shozo Kawasaki .

Kodak – K била любимата буква на Джордж Истмен (George Eastman), основателя на компанията. Той търсел думи, започващи и завършващи с тази предпочитана буква. Още повече, че във всички азбуки тя се пише по един и същ начин. В края на краищата, било избрано Кодак, понеже именно такъв звук издава фотоапаратът при снимане.

Konica е известна по-рано като Konishiroku Kogaku.

LG са началните букви на две корейски търговски марки Lucky и Goldstar.

Microsoft - MICROcomputer SOFTware. Първоначално го записвали като Micro-Soft, а по-късно без тире, слято.

Mitsubishi – името на японски означава "Три брилянта", които присъстват и графично в логото на Mitsubishi.

Motorola – името измислил основателят Пол Галвин (Paul Galvin), когато неговата фирма започнала производството на радиоапарати за коли. По това време много от названията на фирмите производители на аудио-компоненти, завършвали на "ola".

Mozilla Foundation – приемник на браузера Netscape Navigator. Когато Марк Андерсен (Marc Andreesen), основателят на Netscape, създал браузер, който да замени Mosaic, вътре в компанията го наричали Mozilla (Mosaic-Killer, Godzilla).

Nikon - първоначалното Nippon Kogaku означава "японска оптика".

Nintendo – название, съставено от трите японски йероглифа "Nin-ten-do", които могат да се преведат като "небесата благославят тежката работа"

Nissan - отначало известна като Nichon Sangio, което означава "японска индустрия".

Novell – името измислила съпругата на съучредителя Джордж Канова (George Canova). Тя погрешно мислела, че на френски "Novell" означава "нов".

Oracle – основателите на компанията Лари Елисън (Larry Ellison) и Боб Уотс (Bob Oats) работели над консултантски проект за ЦРУ с кодовото име Oracle. Впоследствие проектът бил закрит, но името останало.

Sanyo – на китайски означава "три океана".

Siemens е основана през 1847 година от Вернер фон Сименс (Werner von Siemens).

Sony – от латинското "sonus", означаващо sound и "sonny" (разговорно обръщение - "младок").

Subaru – по името на плеяда от звезди в Телец, познати още като "седем сестри", изобразени и в логото на компанията.

SUN – основана от четирима университетски приятели; представлява съкращение от Stanford University Network.

Suzuki – носи името на основателя си Michio Suzuki.

Toshiba – била основана след сливането на фирми, специализирани в производството на стоки за широко потребление - Tokyo Denki (Tokyo Electric Co) и електрокомпанията Shibaura Seisaku-sho (Shibaura Engineering Works).

Toyota – носи името на основателя си Sakichi Toyoda. Впоследствие името било променено с по-благозвучното Toyota.

Xerox - изобретателят Честор Карлсон (Chestor Carlson) държал в името на компанията да присъства думата "сух" (тъй като по това време съществувало само влажно копиране). "Xer" - сух от гръцки.

Yahoo – думата измислил Джонатан Суифт (Jonathan Swift) в книгата си "Пътешествието на Гъливер". Така наричали отблъскващ, неприятен човек. Основателите на "Yahoo!" Джери Янг (Jerry Yang) и Дейвид Фило (David Filo) избрали това име, защото сами се наричали yahoo. Днес названието се разшифрова като Yet Another Hierarchical Officious Oracle.

"Yahoo!" обаче е и боен вик на индианците и по-вероятно е да се подразбира именно това, още повече че се пише с удивителна.

3M - Minnesota Mining and Manufacturing Company.

Източник:lubopiten.com3 Коментара


Препоръчани коментари

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.