Премини към съдържанието
  • публикации
    2
  • коментар
    1
  • прегледи
    3930

Часовници, атомни часовници


timex

1511 прегледа

 Сподели

Следващата година в България ще е реалност всички часовниците да се сверяват с точност до милисекунда по интернет. Измерването на времето у нас се осъществява от три атомни цезиеви часовника, които се намират в Българския институт по метрология и по точно в лабораторията по време и честота..

Часовниците прехвърлят информацията за актуалното време към Българското национално радио. В България точността на информацията за време се спазва с точност под 50 милисекунди. С 3-те си атомни часовника България е в листата от над 60 държави по света, които имат общо 250 атомни часовника, и държавата ни участва във формирането на алгоритъма на точното времето.

С внедряването на времевия интернет сървър ще можем по всяко време безплатно да си сверяваме часовниците с актуалното време, което отчитат атомните часовници. Хората, които искат да получават най-прецизните данни за времето и точността, ще ползват услугата срещу заплащане.

Достъпът до изключително точното време чрез интернет е възможен в европейските държави. За да стане тази достъпност и в България, е необходимо да се извърши още организационна и нормативна работа, с която се занимават експерти от Института по метеорология.

От услугата за точно време на часовниците ще имат полза предимно много от организациите и институциите в България. Банките също ще могат да сверяват своите сървъри и часовници чрез национален сървър, а не чрез такъв, който е извън България, защото това би скъсило времето, за което сигналът пристига до самите банки. Работещите в АЕЦ "Козлодуй", където се използват рубидиеви и кварцови генератори на време и честота, ще си спестят идване до София за задължителното им калибриране в института и ще го правят онлайн по интернет. Виртуалната услуга ще облекчи работата и на Ръководство "Въздушно движение". Българските държавни железници, които засега не държат толкова на точността на времето и използват местни часовници, също могат да актуализират точността на часовниците си.

Трите атомни часовника, които се очакват в България не са лукс, а са наистина нужни, за да може непрекъснато да се сверява дали времето изостава или избързва, въпреки че производителите на сърцевината на часовниците дават гаранция, според която, ако цезиевите тръби имаха достатъчно дълъг живот, то часовниците биха могли да се отклонят с 1 секунда за 300 000 години. Корекциите в международната координирана атомната скала UTC се извършват, за да се изпълни изискването UTC <+- 0,9 секунди от астрономическата международна скала UT, каза Цветанка Александрова. Тези корекции се въвеждат заради външни причини като въртене за земята, промяна на полюсите и други.

 Сподели

1 Коментар


Препоръчани коментари

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...