Премини към съдържанието
  • публикации
    22
  • коментар
    1
  • прегледи
    31041

Ревю Dell XPS 13 Ултрабук


snachev

1229 прегледа

 Сподели

Първият ултрабук на Dell изглежда позакъснял, но впечатляващ. Компанията ни предлага материали от висок клас и бързи компоненти, за да убедят тези от нас, които все още са склонни да закупят ултрабук. Въпросът е, трябва ли конкуренцията да се плаши от новия конкурент на пазара?

Въпреки, че анализаторите на пазара не дават кой знае какви добри прогнози за все още младия пазарен сегмент, едно нещо е ясно – бъдещето е в елегантните свръх преносими компютри.

Серията е оборудвана с високопроизводителен хардуер, за да подхожда на един истински XPS. Налични са различни конфигурации: най-евтиният е с i5-2467M и 128GB SSD, докато нашия топ модел е с i7-2637M и 256GB SSD. Всички варианти са с 13.3-инчов дисплей с 1366?768 резолюция,4GB RAM и несменяема батерия, която предполага 9 часа работа далеч от източник на захранване.

Производителност, мобилност, качество – всичко това не идва безплатно според Dell. Най-евтиният вариант е около 2500лв. Все пак конкуренцията не е особено по-евтина.

Моден аксесоар, а не просто устройство – дизайнът според много потребители е основното предимство на всеки утлтрабук. С подбрани материали, извити ръбове, елегантен дизайн, XPS 13 настъпва сериозно Apple. Отвън е метален сребристо сив, образувайки чудесен контраст с матово черната основа. Много от вас могат да наречат тази комбинация скучна, имайки предвид днешните цветови съчетания при лаптопите, но цялостното усещане за високо качество не може да се отрече.

Въпреки, че някои от конкурентите успяват да подбият теглото на XPS 13 от 1.36кг, той несъмнено ще е чудесен спътник и едва ли ще бъде в тежест при пътуване. С дебелина на шасито 18мм не е рекордно постижения в този клас, но казано честно кой би могъл да забележи разлика от 1-2мм. Хардуер от такъв тип едва ли може да получи повече мобилност от тази.

Алуминий, карбон и Gorilla Glass – Dell наистина показват стил, що се касе до материали. Подобен избор се отплаща със стабилност и рядко виждано съвършенство. Независимо дали говорим за пространството за китките, клавиатурата или долната част на шасито, XPS 13 не поддава при силен натиск и не се чуват никакви скърцащи и стържещи звуци. Панелът на дисплея, който е тип от-край-до-край е на същото високо ниво, въпреки своята незначителна дебелина. От Dell са поставили по-твърд тип панти, с които дори при разклащане дисплея не помръдва. Тази стабилност не позволява на капака да се отвори с една ръка, но това не би трябвало да е проблем.

Въпреки, че това ревю е на предварително производствен модел, качеството на изработка е такова, че няма какво повече да се желае от един мобилен компютър. Преходът между материалите по шасито е толкова прецизно представен, спирайки дъха. Наблюдаваме и леко гумирано покритие на пространството за китките.

Подобно на всички ултрабуци и XPS 13 не блести с особено широка гама от интерфейси. Както при Folio 13 или IdeaPad U300s имаме едно USB 3.0 и USB 2.0. Ако искате да свържете ултрабука с външен монитор или телевизор ще се сблъскате с проблем: погледнахме в кашона за HDMI адаптер, но в крайна сметка откриваме само Mini DisplayPort. Дразнещо е, че от Dell са решили да не включват в комплекта HDMI адаптер, имайки предвид цената на ултрабука. Освен 3.5мм изход за слушалки, няма други изходи на разположение. Достъпът до интернет се осигурява единствено чрез WLAN, освен ако не сте решили да ползвате скъпо струваща пишеща машина. От Toshiba например ни демонстрираха, че ултрабука трябва да има четец за карти и Ethernet LAN. Именно поради тази причина Dell XPS 13 по-скоро може да послужи за второстепенно устройство, заради малкото опции на свързаност.

Висок клас са дори и малките детайли като например Intel Centrino Advanced-N 6230 WLAN адаптера. Включва технологията Wireless Display за безжично прехвърляне на видео сигнали към телевизор. Имаме също интегриран Bluetooth 3.0, но за съжаление няма опция за UMTS/HSPA. Не е разбираемо защо брандовете пренебрегват това, след като ултрабуците са с основно качество мобилност. За снимки видео XPS 13 разполага с 1.3мегапикселова уеб камера с вграден микрофон. Като допълнение ще можете да се логвате чрез нея, благодарение на FastAccess Facial Recognition.

Тъмната, леко лъскава клавиатура е назабележимо вградена в основата на шасито. Следвайки сегашната тенденция , Dell са използвали островен тип клавиатура, която присъства при повечето конкуренти и трудно може да се избегне в днешно време. 15?15мм e размерът на клавишите, който е напълно стандартен. В нея харесахме това, че клавишите са изключително тихи, без накланяне и тракане. Подсветката на клавиатурата я прави още по-практична.

Тъчпадът е малко по-малък от този при IdeaPad U300s, но предлага достатъчно място. Позволява жестове с до четири пръста и може да бъде деактивиран според нуждите Ви. Пръстите се плъзгат по гладката повърхност без да има забавяне, а курсора се насочва точно и мигновено. Бутоните на тъчпада са още един детайл, който впечатлява с високо качество.

MacBook Air предлага дисплей с резолюция 1440?900, UX31 1600?900, най-вероятно скоро ще видим и такъв с Full HD. Жалко е че Dell XPS се предлага единствено с 1366?768 резолюция. Гъстотата на пикселите от 118DPI надвишава тази на стандартните 15-инчови лаптопи, но бихме приветствали малко по-голям десктоп. Въпреки, че лъскавия дисплей, който наблюдаваме тук не може да постигне феноменалните стойности на Samsung и Asus, 277cd/m2 средна яркост е един добър резултат. Разочарова нивото на черното – 1.75cd/m2, което води до ситуация, особено в обстановка със слаба светлина, на преминаване към ярко сиви цветови тонове. Проблемът при TN панелите присъства при всички от конкуренцията, като SAMSUNG 900X3A е рядка находка. Контрастът също е нисък 162:1. Въпреки това цветовете, които виждаме са изключително живи и добре балансирани. В никакъв случай обаче XPS 13 не е устройство, което става за професионално редактиране на изображения. Цветовия спектър е ограничен и не покрива напълно стандарти като sRGB или AdobeRGB. Това обаче не е сериозен недостатък, тъй като нито конкурентите се справят по-добре, нито това ще пречи на потребителите при работа с обикновените приложения. Слънчевите дни няма да се отразят добре на този ултрабук, тъй като се наблюдават силни отражения.

Слаб контраст, слаби ъгли на виждане – това важи и за XPS 13. TN-панелите изглежда са доста алергични към местене, по-специално вертикални корекции.

Intel Core i7-2637M за момента принедлажи към най-бързите енергоспестяващи процесори, базирани на Sandy Bridge архитектурата. С тактова честота от 1.7Ghz до 2.8Ghz се нарежда между i5-2467M и i7-2677M, като всичките са с 4MB L3 кeш памет. Дори и след появята на новите Ivy Bridge процесори, тези ще бъдат актуални, що се касае до Hyper-Threading, набор инструкции AES-NI и AVX. Максималното енергопотребление е 17 вата.

Имаме и вградена графика – Intel HD 3000. Има тактова честота 350Mhz, като ако е необходимо достига до 1.2Ghz. Характерна особеност на HD 3000 e, че не само ускорява декодирането на HD филми, но също и кодирането им.

4GB RAM е стандарт за ултрабуците и подобно на всички се предлага без опция за ъпгрейд. Особен акцент при XPS 13 е наличието на 256GB SSD, на който ще обърнем внимание малко по-нататък.

В дву-нишковите измервания i7-2637M се представя на нивото на i3-2350M, който обаче харчи 35 вата. В едно-нишковите измервания дори процесор като i7-2630QM се представя много малко по-добре. XPS 13 дори бие i7-2677M в ASUS UX21, който е по-бърз на хартия.

От Dell са избрали да поставят SSD на SAMSUNG, което бие всички на пазара. Устройството е свързано посредством mSata интерфейс и показва резултати, които рядко сме виждали при други ултрабуци. Време на зареждане от 15 секунди говори само по себе си.

Като производителност, Dell XPS 13 със сигурност е най-мощния ултрабук за момента. Вграденото видео Intel HD поне за ултрабуците изглежда напълно достатъчно като проиводителност. С игри като Fifa 2012 може да постигнете добри резултати, но все пак препоръчваме средни настройки.

По отношение на шума от вентилатора, когато лаптопа се намира в покой е абсолютно безшумен. Нещата се променят при пълно натоварване, където отчетохме с 10dB повече от конкурентните ултрабуци като Asus Ux31 и Lenovo U300s.

Използвайки енергоспестяващ би трябвало да означава, че XPS 13 ще държи ниски температури. Без да стресираме хардуера температурните нива са около 28 градуса, което е добре за работа. Освен стабилност, карбона като материал има 10 пъти по-ниска топлопроводимост от алуминия. Добрата новина е, че при натоварване не се наблюдава “throttling” т.е процесора продължава да работи на максимум от възможностите си дори при високи температури.

Дори в компактно шаси можем да чуем добър звук, какъвто някои от ултрабуците предлагат. Звукът при XPS също е ясен, но не може да достигне качеството на U300s.

Изчислихме, че при пълно натоварване цялата система има енергопотребление от 33W, като само 17W са от процесора.

Що се касае до батерията, на икономичен режим и без включен WLAN достигнахме впечатляващите 9 часа издръжливост и 16 минути издръжливост. При сърфиране в интернет през WLAN постигнахме 5 часа и 12 минути, което е резултат подобен на всички в този клас.

DELL XPS 13 УЛТРАБУК

 Сподели

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...