Обновена информация: Още в петък Microsoft са започнали с издаването на кумулативни ъпдейти, които би трябвало да решат създадените проблеми. Както посочва и Лорънс Абрамс от Bleeping Computer, това са:

Оригинална статия: През миналата седмица Microsoft издаде редовния си пакет с обновления за Windows и свързания с него софтуер. Августовският Patch Tuesday. Той беше сериозен по обем (с решения за над 90 проблема), като най-критичните от тях бяха насочени към уязвимости в RDS (Remote desktop services).

За съжаление, както нерядко се е случвало вече, августовският Patch Tuesday освен решения, донесе със себе си и проблеми. Както съобщават от самата компания, приложения, които използват Visual Basic 6 (VB6), VBA и VBScript може да спрат работата си със съобщение за грешка, ако ъпдейтите са наложени. „След инсталирането на това обновление, които са направени с Visual Basic 6 (VB6), макроси, използващи Visual Basic for Applications (VBA) и скриптове или програми, които използват Visual Basic Scripting Edition (VBScript) може да спрат да работят и да получите грешка от типа „невалидна процедурна заявка“ (invalid procedure call error)“, обясняват от компанията. Засегнати от проблема са всички версии на Windows 10, Windows 7 и Windows 8.1. Съобщава се, че инцидентите се разглеждат и когато се установи причината за тези проблеми, ще се издаде ново обновление.

Макар и да не назовават източника на проблема, то според Лиъм Тънг от ZDNet, той може да се крие с важна промяна, дошла с августовския ъпдейт – компанията обяви, че с него деактивира VBScript в браузърите Edge и Internet Explorer.

Ако администриращите инсталации в офиси, където нормалната работа зависи от VB приложения, изберат да изчакат с августовския Patch Tuesday, те се изправят пред деликатна ситуация. Става въпрос за критичните уязвимости в RDS, като поне две от тях имат възможността от автоматично разпространение – точно, както дупката в SMB v.1, която подпомогна мащабното инфектиране на машини с WannaCry.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
оня
оня
2 години

Някои лаптопи изгубиха wifi, защото то е подвързано с IE и RD…

Тоя път наистина се уакаха… Днес постоянно ми звънят приятели ?

админ
админ
Отговор на  оня
2 години

От 18 години поддържам няколкостотин компютъра във вътрешните мрежи на няколко фирми, включващи в момента и машини под Win XP и Server 2003. Първото нещо, което правя след инсталация на Windows е да забраня ъпдейтите. Второто – да инсталирам защитна стена и да създам правило, забраняващо достъпа на Windows Update до интернет. Третото – да деинсталирам KB3138612, без който Windows не може да проверява за ъпдейти. И никъде не съм имал никакви проблеми през всички тези години.

pix3l
pix3l
Отговор на  админ
2 години

Ако разберат, че си им спрял ъпдейтите, ще те клецат от тук до луната и обратно. Трябва да си някакъв много специален вид идиот, за да спреш ъпдейтите на фирмени компютри.

админ
админ
Отговор на  pix3l
2 години

Ето защо, пикселче, хората наемат професионалисти като мен, а не прости и нагли пишлеменца като теб да им изграждат и администрират мрежите 🙂 Защото искат решения, с които да работят с години без грижи и без проблеми, а не някой дървен философ да им обяснява защо не може да им предложи такива решения. И всеки месец като им скапе системите поредният ъпдейт, да се налага да го търсят и да му плащат допълнително, за да оправя нещата. Естествено, всичките ми мрежи са зад рутери Микротик, които сам конфигурирам така, че да не допускат нищо излишно. И чийто фърмуер редовно ъпдейтвам… Виж още »

pix3l
pix3l
Отговор на  админ
2 години

Ако за теб решението на проблемите е да спреш ъпдейтите – евам те в професионалиста. След подобна идиотия не би трябвало да те пускат да администрираш дори компютрите по кръчмите.

тест
тест
Отговор на  админ
2 години

егати фирмата, егати компютрите, егати….

Oracle
Oracle
Отговор на  админ
2 години

@админ
Историйката, която ни разказваш е трогателна, но няма как да е истина 🙂

Efix
Efix
2 години

Developers, developers, developers, developers, developers, developers, developers ….

Bongo
Bongo
2 години

В края на краищата никой не принуждава потребителите да ползват определена ОС.

RMM
RMM
2 години

Това не може да е вярно! Такава безгрешна и перфектна ОС като windows няма бъгове, новината е фалшива!
Сега сериозно – моята конфигурация е сравнително стара – Xeon 4/8 3 поколение, GTX 970, но имам и 2 лаптопа – с интел 4 поколение и един celeron малко по-нов. И на трите машини никога не съм имал проблеми след обновяване на windows 10 все още.

AxOx
AxOx
Отговор на  RMM
2 години

Всяко обновяване е като лотарията, едни печелят, други не – и аз имам комп без проблеми досега, но… Един Сърфейс като го пуснеш и едно процесорно ядро е 100% заето непрекъснато (нещо със захранването, но е майкрософски процес) докато го рестартираш .. проблем нямаш след това, докато го спреш и пак отново. Друг комп. ако искаш да направиш нова папка с десен бутон на мишката, чакаш 1 мин и повече докато се появи менюто. Друг комп. мишката се върти непрекъснато и не можеш да кликнеш по десктопа…. ама менюто отдолу работи и програмите работят нормално… Тааа проблеми колкото искаш…. с… Виж още »