Обновена информация: Още в петък Microsoft са започнали с издаването на кумулативни ъпдейти, които би трябвало да решат създадените проблеми. Както посочва и Лорънс Абрамс от Bleeping Computer, това са:

Оригинална статия: През миналата седмица Microsoft издаде редовния си пакет с обновления за Windows и свързания с него софтуер. Августовският Patch Tuesday. Той беше сериозен по обем (с решения за над 90 проблема), като най-критичните от тях бяха насочени към уязвимости в RDS (Remote desktop services).

За съжаление, както нерядко се е случвало вече, августовският Patch Tuesday освен решения, донесе със себе си и проблеми. Както съобщават от самата компания, приложения, които използват Visual Basic 6 (VB6), VBA и VBScript може да спрат работата си със съобщение за грешка, ако ъпдейтите са наложени. „След инсталирането на това обновление, които са направени с Visual Basic 6 (VB6), макроси, използващи Visual Basic for Applications (VBA) и скриптове или програми, които използват Visual Basic Scripting Edition (VBScript) може да спрат да работят и да получите грешка от типа „невалидна процедурна заявка“ (invalid procedure call error)“, обясняват от компанията. Засегнати от проблема са всички версии на Windows 10, Windows 7 и Windows 8.1. Съобщава се, че инцидентите се разглеждат и когато се установи причината за тези проблеми, ще се издаде ново обновление.

Макар и да не назовават източника на проблема, то според Лиъм Тънг от ZDNet, той може да се крие с важна промяна, дошла с августовския ъпдейт – компанията обяви, че с него деактивира VBScript в браузърите Edge и Internet Explorer.

Ако администриращите инсталации в офиси, където нормалната работа зависи от VB приложения, изберат да изчакат с августовския Patch Tuesday, те се изправят пред деликатна ситуация. Става въпрос за критичните уязвимости в RDS, като поне две от тях имат възможността от автоматично разпространение – точно, както дупката в SMB v.1, която подпомогна мащабното инфектиране на машини с WannaCry.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари