Президентът Тръмп заяви, че САЩ няма да прави бизнес с Huawei, що се отнася до неща засягащи националната сигурност. Това няма да се промени и от евентуална търговска сделка с Китай.

Пред журналисти в Ню Джърси той заяви, че малки части от бизнеса на китайската компания могат да бъдат изключени от забраната. Това обаче ще бъде доста сложен процес.

„Трудно е да определиш какво се задава и какво не се задава, това все още е Huawei. Не искам да правим бизнес въобще, това е заплаха за националната сигурност. Вярвам, че медиите отразиха това по малко по-различен начин от реалността.“, казал той според Ройтерс.

Вече стана ясно, че вероятно Търговското министерство на САЩ ще удължи гратисния период за Huawei – за още три месеца. Това ще позволи на гиганта да купува някои неща от американски компании поне временно.

Сега разбираме, че директорът на Националния икономически съвет на Щатите, Larry Kudlow е потвърдил, че това влиза в плановете – като жест на добра воля.

„Мисля, че това действие ще покаже добра воля. Ще помогне и на американските компании, които имат нужда от още малко време, за да променят процесите и евентуално да вземат лицензи. Разбира се нищо не се променя по отношение дейността свързана с националната сигурност. Даваме тримесечна почивка на нашите компании.“, казва той на NBC.

Ако временният лиценз не бъде удължен, това може да е сериозен проблем за Huawei. Компанията ще има големи затруднения да поддържа съществуващите си телекомуникационни мрежи, но и статуквото с Android и Google пак ще е под въпрос.

Наскоро бе пусната първата операционна система на китайците за Internet-of-Things устройства – коли, телевизори, часовници и прочие. От корпорацията обявиха, че HarmonyOS може да бъде адаптирана да работи и на смартфони.

Другата интересна информация е от китайските медии, в които се споменава, че Huawei се готви да пусне конкурент на Google Maps през октомври.

Huawei предупреди Тръмп

Миналата седмица, изпълнителният директор на компанията Ren Zhengfei предупреди президента и администрацията му, че всеки опит да се спре достъпа на Huawei до Android ще принуди компанията да разруши доминацията на Google на пазара.

Вижда се, че компанията прави някакви усилия в тази посока. Кръжащата информация сочи, че тези усилия ще се увеличават. Толкова лесно ли обаче ще се случи това преразпределяне на пазара? Google не е случайна компания

И двете държави поемат удари и последствия от търговската война, която водят помежду си. Кой според вас взима превес към днешна дата? Има ли победители?

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
дам
дам
2 години

всеки опит да се спре достъпа на Huawei до Android ще принуди компанията да разруши доминацията на Google на пазара.

Което е напълно вероятно. За разлика от опита на M$ с Windows Phone, тук имаме 1 милиард китайци сигурни потребители, и още около 1 милиард от Индия, съседните държави – потенциални потребители.
Още нещо – налице е държавна помощ и законодателство. И не на последно място:

China Daily: Huawei’s R&D investment in 2018 exceeds $15 billion

Та има за какво да се притесняват онези от Alphabet Inc. Няма вечни неща и екосистеми.

Efix
Efix
2 години

САЩ не си направиха добре сметката и сега отстъпват – първо беше временно, после го удължиха, сега уж малки части от компанията можели да продължат да работят, утре изцяло свалят всички карти, защото китайците са си подготвили силна ръка …

mdmark
mdmark
2 години

Ох, дано го преизберат дядката. Американците си го заслужават. Бог да пази Америка!