fbpx
-0.2 C
София

Австралийски учени предложиха съвсем лесен начин за преобразуване на въглеродния диоксид в кислород и въглерод

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Да си представим ситуация, в която ДВГ автомобилите и въглищните електроцентрали вместо въглероден диоксид при изгарянето на горивото да започнат да дават чист кислород. Звучи като фантастика, но австралийски учени направиха именно това и представиха неособено сложна инсталация за съвсем лесното и ефективно превръщане на CO2 в кислород и твърд въглерод.

Представеният първи прототип на тази инсталация е с обем 2 литра и в него се използват специфичните физикохимични явления при преминаването на въглеродния диоксид през галий. Този метал се разтопява при температура близка до 30 градуса по Целзий, като освен галий в течна форма се използва и галий във вид на наночастици. В тази смес са добавени малки сребърни стълбове с нанометрови размери. В процеса на работа сместа активно се разбърква, при което протичат трибо-електрохимични реакции, при които течните химични елементи чрез възникващата сила на триене започват много активно да взаимодействат с повърхността на твърдите вещества.

Научната работа е публикувана в списание Advanced Materials. В своя материал учените подчертават, че тяхната малка инсталация вече в продължение на един месец без каквито и да било промени в параметрите преобразува по 100 милилитра CO2 в минута. За превръщането на един тон CO2 в чист кислород и твърд въглерод се изразходват 230 киловатчаса електрическа енергия, което възлиза на около $100. Ефективността на преобразуването възлиза на 92%, като въглеродът във вид на люспи изплува на повърхността и съвсем лесно се събира.

Учените подчертават, че с подобна инсталация може да бъде оборудван всеки ДВГ автомобил и всяка електроцентрала с изкопаемо гориво. По този начин въздухът може бързо да бъде пречистен.

За комерсиализирането на новата технология веднага бе създадена компанията LM Plus. Ще следим ситуацията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини