fbpx
7.8 C
София

Австралийски учени предложиха съвсем лесен начин за преобразуване на въглеродния диоксид в кислород и въглерод

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Да си представим ситуация, в която ДВГ автомобилите и въглищните електроцентрали вместо въглероден диоксид при изгарянето на горивото да започнат да дават чист кислород. Звучи като фантастика, но австралийски учени направиха именно това и представиха неособено сложна инсталация за съвсем лесното и ефективно превръщане на CO2 в кислород и твърд въглерод.

Представеният първи прототип на тази инсталация е с обем 2 литра и в него се използват специфичните физикохимични явления при преминаването на въглеродния диоксид през галий. Този метал се разтопява при температура близка до 30 градуса по Целзий, като освен галий в течна форма се използва и галий във вид на наночастици. В тази смес са добавени малки сребърни стълбове с нанометрови размери. В процеса на работа сместа активно се разбърква, при което протичат трибо-електрохимични реакции, при които течните химични елементи чрез възникващата сила на триене започват много активно да взаимодействат с повърхността на твърдите вещества.

Научната работа е публикувана в списание Advanced Materials. В своя материал учените подчертават, че тяхната малка инсталация вече в продължение на един месец без каквито и да било промени в параметрите преобразува по 100 милилитра CO2 в минута. За превръщането на един тон CO2 в чист кислород и твърд въглерод се изразходват 230 киловатчаса електрическа енергия, което възлиза на около $100. Ефективността на преобразуването възлиза на 92%, като въглеродът във вид на люспи изплува на повърхността и съвсем лесно се събира.

Учените подчертават, че с подобна инсталация може да бъде оборудван всеки ДВГ автомобил и всяка електроцентрала с изкопаемо гориво. По този начин въздухът може бързо да бъде пречистен.

За комерсиализирането на новата технология веднага бе създадена компанията LM Plus. Ще следим ситуацията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини