Великобритания ще тества асфалтово покритие с графен

0
664

Великобритания първа в света започва да тества използването на графен в асфалтовото покритие на пътищата. Този материал ще защити асфалта от размекване по време на силна жега и от напукване при много студено време. Крайната цел на тези изпитания е да се увеличи технологичното време на живота на асфалтовите покрития на пътищата и по този начин значително да се намалят разходите за тяхната поддръжка.

Извършените научни изследвания показаха, че графенът прави асфалтовите и бетонните настилки много по-здрави. Сега това ще бъде проверено на практика във Великобритания на трасето A1 с дължина 5 км, които съединява Лондон с Единбург и е много натоварено.

Учените отдавна разбраха, че графенът има невероятни здравина и гъвкавост. Сега започва създаването на много по-дълготрайни пътни настилки, в които се използва графен. Ако всичко бъде удачно, значително ще се намалят разходите за ремонт и обслужване на пътищата.

Едни от първите, които предложиха добавянето на графен в асфалта, бяха две италиански компании. Те представиха своята идея през 2017 година, като показаха реален асфалтовия материал Gipave, в който е добавен графен. В тази смес бяха добавени и пластмасови гранули.

Именно Gipave, но без гранули, ще се използва на експериментални участък A1 във Великобритания. Горният асфалтов слой ще бъде премахнат и ще бъде нанесен нов, в който е добавен графен. Досега всички тестове от подобен род се провеждаха в лабораториите.

5 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари