8.3 C
София

Администрацията на Тръмп включи в черния списък и китайската компания SMIC

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Още в началото на този месец се появи информация, че САЩ възнамерява да наложи санкции на китайската компания SMIC и сега това вече е факт. Всички компании от целия свят, които доставят на SMIC материали, хардуер, оборудване и т.н., в които се използват каквито и да била американски технологии и ресурси, трябва да получат специално разрешение – лиценз, за да могат да работят с тази компания.

Като всяка друга компания, използваща литографско оборудване за производството на полупроводникови компоненти, SMIC работи с американските компании Lam Research, KLA и Applied Materials. Но дори холандският бранд ASML вече не може да доставя на SMIC всичкото свое оборудване – китайската компания няма право да получи новите ASML литографски скенери за EUV литография. Очаква се SMIC да има проблеми дори с доставките на не така съвременните DUV скенери – както чисто нови от Европа, така и възстановени от САЩ.

SMIC отрича да има каквито и да било връзки с китайските военни, но администрацията на Тръмп бе непреклонна. Към края на 2018 година държавното участие в SMIC бе 48% и сега този дял е възможно да се е увеличил, понеже компанията наскоро предложи на пазара пакет свои акции. Навярно именно възможният държавен контрол на SMIC безпокои американските власти.

Да напомним, че компанията SMIC е флагманът на китайската полупроводникова промишленост. В тази ситуация SMIC веднага започна да изгражда експериментална поточна линия за производството на 40 nm полупроводникови компоненти, в които няма каквото и да било американско участие. Компанията възнамерява за 2-3 години да премине към 28 нанометров технологичен процес. Новите санкции ще усложнят тази задача, понеже дори и партньорите на SMIC използват в своята продукция американски технологии.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини