Акциите на Apple поевтиняха с 9,96% и инвеститорите ще съдят компанията

9
1736
В момента NASDAQ показва невижданото в историята на Apple 9,95 процентно намаление цената на акциите. След затварянето на борсата цената на една AAPL акция слезе до $142,19.

Да си припомним, че през месец август пазарната капитализация на Apple надхвърли $1 трилион, а най-високата цена на акциите бе фиксирана на 3 октомври – $232 за една AAPL акция. След 3 месеца – няма и сто дни след този исторически пик, акциите на корпорацията тотално се сринаха с над 60% и сега капитализацията на Apple е около $690 милиарда. Тоест, цената на компанията на пазара е паднала с 37,5%. Подобни сривове са нещо непознато в най-новата история.

Американските фондови борси са в шок, а почти десет процентният спад на акциите започна да оказва влияние на азиатските борси. Apple може би завинаги загуби статута на на-скъпата компания в IT сферата. Към днешен ден лидери са Microsoft ($757 милиарда), Amazon ($640 милиарда) и Google ($719 милиарда).

Ситуацията много бързо се влошава. Тим Кук свика екстрено заседание на висшия мениджмънт на Apple, на което се предполага, че ще бъде обсъден провала на iPhone. Ще се преразглежда бъдещата стратегия на компанията. Няма повече информация за тази среща.

Резкият спад на акциите на Apple в началото на годината бе предизвикан от публикуваното неотдавна открито писмо на Тим Кук до акционерите и инвеститорите. Генералният директор на Apple официално обяви, че компанията понижава прогнозите си за дохода, реализиран през миналото тримесечие. След това Тим Кук даде интервю за CNBC, в което каза, на какво се дължи това понижение. Според Кук, причината за спада е търговската война с Китай и малко странно, програмата за замяната на батериите на iPhone при понижена цена. Според Кук, това е една от причините много потребители да се откажат от закупуването на нови айфони. Според неговите думи Apple не губи надежди за китайския пазар и възнамерява да качи отново цената на акциите чрез стартиране на нови програми за замяна на старите iPhone с нови.

Но тези думи не успокоиха акционерите и инвеститорите, които очакваха да получат дивиденти. Водещият юрист на Националната юридическа кантора за защита правата на инвеститорите Бернщайн Либхард заяви, че въпросното открито писмо нарушава правата на инвеститорите. Според него, Apple манипулира с данните за продажбите на своята фирмена електроника и планираните доходи.

Обявеното понижаване на доходите от $89 на $85 милиарда поради отслабналите позиции на компанията в Китай въобще не съвпада с оценката на Тим Кук за китайския бизнес на Apple, дадена през месец септември 2018 година. Според юриста, очевидно е, че Тим Кук още тогава е знаел истинското положение на нещата, но не е предупредил инвеститорите.

Ясно е, че Apple не е била подготвена за подобно развитие на нещата и за компанията предстоят интересни дни.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
2 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
ДимитърTNTDaveБай дейтрейдърthe professor Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Цар Навуходоносор
Цар Навуходоносор

Балонът се надува,надува,надува, надувайте, момчета, да стане на парчета. ПУК!

Бахти
Бахти

Така се получава, когато една компания си повярва, че е хванала Господ за Шлифера… Примери много, нито са първите, нито ще са последните.

sesu
sesu

Според юриста, очевидно е, че Тим Кук още тогава е знаел истинското положение на нещата, но не е предупредил инвеститорите.

Insider Relation Last Date Transaction Type OwnerType Shares Traded Last Price Shares Held

COOK TIMOTHY D Officer 08/27/2018 Automatic Sell direct 265,160 $216.9600 878,425

Какво казва да си продадш близо 24% от притежаваните акции ?
nasdaq. com/symbol/aapl/insider-trades/sells

От 2,5 години сео и сfo яко разпродават акции .

sesu
sesu

i.imgur.com/HqBVlwO.jpg
WB e изгубил $15 млрд от върхът до вчера

Щом са се събрали ще я изпомпят днеска и следващите дни пак погром.

Днес Преди отварянето на борсата $144,00 (+1,27%)

the professor
the professor

айдеее… отиде коня у ряката

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Са са му виновни китайците бла бла бла. Еднакъв скучен и тъп дизайн няколко години, и тоталната липса на иновации и високите неоправдани цени – сами си го набиха отзад.

Dave
Dave

И хардуер 5-6г назад от андроид телефоните пък уж печелили в някои платени тестове за скорост смях.

TNT
TNT

До сега никога не съм си позволявал да критикувам правописа на автора на темата но вече взе да ми писва.
каква е тая дума „екстрено“?
в училище ни учеха че се казва „екстремно“ !

Димитър
Димитър

В случая е екстрено, но мисля че правилната дума е „спешно“. А по темата – все едно комарджии да съдят казиното, защото са загубили.