Spotify наистина може да предложи урок по отношение на недостатъците на нетрадиционния си подход към публично предлагане по-рано тази година. След няколко седмици относително спокойствие, компанията видя как цената на акциите ѝ спадна рязко, тъй като инвеститорите изглеждат изплашени от резултатите от първия ѝ отчет за приходите като публична компания.

Защо става така? Трудно е да се каже. Избягвайки традиционните инвестиции на инвестиционните банки в полза на директното публично предлагане, Spotify си спести куп пари. Но компанията също така не е привлякла интереса на анализаторите от Уол стрийт, като само двама от тях официално са регистрирани като следящи акциите ѝ.

А това означава, че докато съществува общо консенсусна оценка, анализаторите изглежда са предлагали много различни критерии за инвестиране. Така без никакви напътствия, инвеститорите са принудени да правят свои собствени заключения за стойността на акциите на Spotify.

Резултатите на Spotify до голяма степен изглеждат сравними с това, което шевовете ѝ казаха на инвеститорите да очакват, но все още има някои предупредителни знаци.

Компанията съобщи, че има 170 милиона месечни активни потребители (MAU) и 75 милиона платени абонати. Тези цифри са нараснали съответно с 30 процента и 45 процента. Но Premium абонатите са се увеличили само с 4 милиона или 7 процента спрямо предходното тримесечие. Това би означавало забавяне на растежа.

И докато общите приходи са се увеличили с 26 процента спрямо същото тримесечие преди една година, те са спаднали с 1 процент от последното тримесечие. Spotify казва, че те са повлияни от промените във валутния курс. Но има ясни намеци, че растежът може да забави или да спре.

А това е достатъчно, за да направи инвеститорите нервни.

В резултат, акциите на Spotify се сринаха с почти 10 процента веднага след обявяването на първите финансови резултати след излизането на борсата

Компанията отбеляза, че ръстът на платените потребители е спаднал под 5 процента. Оперативната ѝ загуба падна рязко както спрямо последното тримесечие, така и преди една година. Тя обаче не променя прогнозите си за цялата година, които включват очакване за между 92 милиона и 96 милиона платени потребители.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари