NASA и националното управление за ядрена безопасност (NNSA) обявиха успешните изпитания на ядрената енергийна инсталация Kilopower.

Kilopower е предназначена да осигури електрическа енергия за лунните бази, за евентуалните колонии на Марс и за космическите апарати, изпълняващи мисии в покрайнините на Слънчевата система. На тези места слънчевата светлина е недостатъчна и слънчевите панели не са ефикасни. Тестовете показаха, че енергийната инсталация работи според изчисленията и очакванията, и може да се справи и с комплексни откази и повреди.

NASA стартира проекта Kilopower през 2017 година. В рамките на този проект се създават опростени и надеждни ядрени инсталации. Горивото в ректорите KRUSTY (Kilopower Reactor Using Stirling Technology) е обогатен уран (235U). Произвеждат се модели с различна мощност – от един до десет киловата. Сърцето на ректора е един кух ураниев цилиндър. Във вътрешността на този цилиндър е поставен прът – неутронен забавител, а отвън се намира отражател на неутрони от берилиев оксид. Вместо термоелектрически или термоемисионни преобразователи NASA използва двигател на Стърлинг. В него, топлината от разпада на урана с помощта на натриев топлоносител разширява работното тяло, което избутва бутало, свързано с електрически генератор. Над реактора са поставени подобни на чадър охладителни елементи.

Тестовете са проведени на полигона в Невада. Инсталацията генерира необходимата енергия, стабилна е и по време на 28 часовите разнообразни тестове, показа голяма устойчивост.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари