fbpx
1.4 C
София

Алтернативата на колонизацията на Марс е колония в пояса на астероидите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Марс не е единственият кандидат за ролята на нов дом за човечеството. Финландски астрофизик е на мнение, че има по-привлекателна алтернатива – изграждането на колосална колония в пояса на астероидите около планетата-джудже Церера. Там има от всички необходими полезни изкопаеми, а още и азот, като гравитацията ще бъде изкуствена, а слънчевата светлина ще бъде осигурена с помощта на две гигантски огледала.

Последните няколко години космическите агенции и милиардерите са обсебени от идеята за основаване на колонии на друга планета. Очевиден кандидат е Марс, понеже той се намира сравнително близко до Земята, има богата на въглероден диоксид атмосфера и 24-часов цикъл за смяна на деня и нощта. Но редица учени са на мнение, че преселването на други планети е твърде сложно и тези усилия никога няма да възвърнат вложените в тях инвестиции.

Астрофизикът Пек Янхунен от финландския метеорологичен институт в Хелзинки предложи алтернатива: изграждането на „мегасъзвездие“ от хиляди цилиндрични кораби, съединени един с друг чрез дисковидна рама, която непрекъснато се върти и се намира в орбита около Церера –  най-големият обект в пояса на астероидите между Марс и Юпитер. Всеки един от тези цилиндри е с дължина 10 км и радиус 1 километър, и може да побира 57 000 жители, да поддържа изкуствена атмосфера и земна гравитация благодарение на центробежната сила. Идеята е взаимствана от Джерард О’Нийл, астрофизик от Принстън.

Всички цилиндри се удържат с помощта на мощни магнити, подобни на магнитите, които се използват за магнитна левитация. Тази конструкция дава възможност за на практика безкрайното увеличаване размерите на колонията от подобен род чрез обикновено добавяне на нови модули. Ученият подчертава, че Марс не предлага подобни възможности.

Избрана е именно Церера, понеже е на приблизително едно и също разстояние от Земята, но има сериозни преимущества. Планетата-джудже е богата на азот, който е важен елемент за създаването на атмосфера – 79% от земната атмосфера е азот. Но вместо да се изгражда колония на повърхността на този миниатюрен космически обект – радиусът на Церера е приблизително 1/13 от радиуса на Земята – заселниците ще могат да се занимават с добив на полезни изкопаеми от нея и да ги доставят в орбита за тяхната преработка.

Друго преимущество на тази хипотетична орбитална колония са двете огромни стъклени огледала разположени под ъгъл 45 градуса спрямо плоскостта на диска с цилиндрите. Те ще отразяват достатъчно слънчева светлина, за да могат колонизаторите да отглеждат дървета и различни растения на почвата, получено от ресурсите на Церера. Изкуственото осветление ще осигурява смяната на деня и нощта за живеещите там хора.

Според финландския учен първите хора могат да се оправят към колонизация на Церера само след 15 години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини