Американските военни патентоваха компактен термоядрен реактор

26
3082

Американските военни подадоха патентна заявка за технология, която може да извърши революция в енергетиката. Патентът описва термоядрен реактор с размер не по-голям от автомобил, който може да генерира мощност от 1 трилион вата.

Енергията на термоядрения синтез може да замени изкопаемото гориво, да задоволи всички енергийни потребности на човечеството и да изпрати космически кораби до най-далечните ъгълчета на Вселената. Само че засега подобна технология за икономически изгоден термоядрен синтез не съществува. Но учените на ВВС на САЩ може да променят ситуацията.

Салваторе Цезар Паис (Salvatore Cezar Pais), вече патентовал за американските военни свръхпроводниците и други важни изобретения, получи патента за създаването на компактен термоядрен реактор. При размери от 0,3 до 2 метра в диаметър той може да генерира енергия с мощност от 1 милиард до 1 трилион вата.

Това е много повече, отколкото дава която и да било АЕЦ в САЩ, но да не забравяме, че това е само патент, който не гарантира получаването на подобен резултат.

Един от най-важните елементи в реактора на Паис е ‘counter-spinning dynamic fusors’. Това е конично устройство с мощен електрически заряд, което напомпва газ в камерата – деутерий или деутерий-ксенон, който след това се нагрява и силно се компресира за възникването на термоядрена реакция.

В плазмената камера са поставени няколко двойки от тези устройства, които се въртят много бързо и вибрират, създавайки концентриран поток от магнитна енергия, в който се сблъскват атомите на газа.

Устройствата вибрират с висока скорост благодарение на покритието от пиезоелектрическо фолио от метаматериал, като например оловен цирконат-титанат. В патента се казва, че подобен тип въртяща се и вибрираща електромагнитна система може да създаде електромагнитно поле с изключително висока интензивност, необходимо за стабилизацията на термоядрената реакция.

26
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
20 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Някой има ли си представа колко е един терават, освободен на толкова малко пространство. Реактора просто ще се изпари, мигновено.

патентен трол
патентен трол

Аз що ли не взема да патентовам в JewSA едни антигравитационен двигател? Явно там патентите се раздават на килограм. Не е като в нормалните държави, където за да получиш патент, трябва да представиш работещ прототип.

JITG
JITG

Но учените на ВВС на САЩ може да променят ситуацията.

BBC – воено въздушни✈ сили ??

Учени от ввс

111
111

Запознай се малко с теорията де. Ще се изпари, ако изпуснат плазмата. Както би се случило и във всеки друг термоядрен реактор. Все пак температурата и налягането за синтез са огромни. Именно за това са тези магнитни полета. те не позволяват нагорещената до милиони градуси плазма да се допира до стените на реактора. Всичко е затворено във „въздуха“.

Storm
Storm

Стените няма да достигне плазмата, ама излъчването ще.
Това си е излъчване на милиарди слънца (нашето пече тук на Земята с около 1000 вата на квадратен метър).
Тая топлина как ще се отведе достатъчно бързо от толкова малко място?

AxOx
AxOx

Най-интересното е, че те го ПАТЕНТОВАТ ??!?!? откога военните им дреме за патенти? Военните са над тези икономически глупости, защото никой не може да им държи сметка. Затова има военен закон и цивилен закон, както и съда е различен дори. Ами да патентоват ядрената бомба и да кажат, че никоя държава няма права над нея или ще я сложат в черният им списък ! ПС – да дадеш патент на нещо което не са направили е малоумщина на нашето време. Все една да регистрираш песен, която още не си измислил и да съдиш всеки ползвал думи от нея. ПС2 –… Виж още »

Лилипута Путин
Лилипута Путин

За малко и Руснаците да патентоват подобен. 🙁

фсб
фсб

едно е да патрнтоваш, друго е да направиш и виж руснаците в преносимите мобилни ядрени агрегати засега са по-напред от янките, да не говорим, че са усвоили и технологично и възможности за уплътняване на енергията, но ….няма смисъл да влизаме в полемики!

ЧК
ЧК

За мобилните АЕЦ си прав – братушките вече имат плаващи такива, които захранват цели градове в далечния север през зимата. За термоядрения синтез – не се знае. Вярно, че Токамак беше един от първите проекти за управляем синтез, но и западняците доста дръпнаха напред в последните години. Ще видим кой ще успее първи…

Кольо
Кольо

Нека да не се забравя, че една ядрена, или бъдеща термоядрена електроцентрала, далеч не е само реактора, в който става делението, или синтеза, така че, размера на реактора не означава и че цялата установка ще е чак толкова мобилна, колкото изглежда от статията.

Шишо
Шишо

Нито са такива, щот е само един все още експериментален кораб, нито захранват, щот никой не иска атомна бомба до града си. А и никоя държава, дори африканските, нямат нужда от енергия, имат си в излишък. Да не говорим за цената…
Не ти се получава да затрупаш новината с руска партенка…

Име
Име

всъщност африканските държави се нуждаят най-много от ток и нуждата ще се увеличава в следващите 20-30 години!

Шишо
Шишо

Ми да ходи на техните брегове, ако може: да работи, да отиде, да се свърже към преносната система, да се върне… ако е по джоба… пък и да не избухва трябва.
Ама нещо си седи закотвен в далечния изток.

ЧК
ЧК

Не е експериментален кораб, а вече въведен в експлоатация. И е единствен в света! Докато пиндосите само регистрират патенти за несъществуващи устройства, руснаците ги произвеждат!

Шишо
Шишо

И да си видял един пример че се използва за комерсиално захранване с енергия? Произвеждат… на баба ти хурките.

quake
quake

@Шишо
Едно е да патентоваш, друго е да пробваш дори, но на теб е най-сладко (и доходоносно) да тролиш! НПО изплясъци из форумите, защото сте некадърни да си изкарате прехраната с труд.

Шишо
Шишо

Слаба мисловна дейност. Разбира се, не е нужно да си произвел нещо за да го патентоваш чак след това. Патентната дейност има много по-голям хоризонт отколкото гръбначния мозък може да възприеме. Патентоват се идеи, тези, разработки, т.е. неща които се очаква да могат да достигнат до практическа реализация. Плюс вече разработени и вкарани в производство изделия, но този дял е на практика много малък. Разбирам опита ти, той е посредствен и произлиза от това че на радиочасовника до главата ти пише pending patent… Смях, но за теб е напълно достатъчно да си помислиш че се патентоват само готови изделия и… Виж още »

фсб
фсб

В грешка си отиди в Патентно ведомство и виж, че патент върху идея НЯМА.
Относно троленето ти, то за протокола и в Русочия и в САЩ правят наука и произвеждат, а дали ще е опаковано в лъскава опаковка на руснаците не им дреме стига да работи, а то работи!

пипи
пипи

Аз пък ще патентовам шапка невидимка!

JITG
JITG

9/11 – 🏢🏢 са ИЗПАРЕНИ по бързо гравитационо срутване( отколк боулинг топка може да падне свободно от покрива до земята).

Изпарени 1,1 мил тона за общо 19 секунди – значи имат устроисъва с толкова енергия

Алекс Джоунс
Алекс Джоунс

Изпарен ти е мозъка с повече енергия.

Шишо
Шишо

Една от малкото написани правилно думи (макар и употребена не дотам грамотно) ‘боулинг’, ме подбутна да си поиграя с буквите й. Ето какво се получи – портрет на идиота написал това за кулите близнаци и техните жертви:
БОКЛУК

Пий си хлорпромазина, Шишо!
Пий си хлорпромазина, Шишо!

Напролет и наесен психичните заболявания се изострят. Не пренебрегвай лекарствата, иначе пак ще караш зимата в стационара на 4-ти километър…

Шишо
Шишо

ДА! Само един боклук може да изпарява хора и да сравнява масовото убийство с падането на топка за боулинг.

Капиталист
Капиталист

Изпарени са ти пискелите. Има достатъчно клипове показващи в детайли какво се е случило. Ти да не си онзи лудия адвокат дето искаше „суперкомпютъра на НАТО“ да даде записи за пациента, т.е. клиента му, който твърдеше, че е част от научен ескперимент [след взимане на наркотици]. Имаме сериозна нужда от здравна реформа, която да вкарва психопатите в лечебници.

д-р Събева
д-р Събева

Твърденията в материала са доста объркани.
Те са патентовали идеята за създаване на такъв компактен реактор.
И дотук със сериозните неща.. Нататък се смесват предположения, че реактора ще произвежда толкова енергия (не електричество).
Въпросния компактен реактор (ако бъде създаден) ще генерира много по-малко енергия, защото създадената плазма ще е с много малък обем. Малките размери ще са достатъчни единствено за изолирането на малка по обем плазма.

И трябва да се прави разлика между енергия и електричество (ел. енергия)
Ако материала претендира да е сериозен. В противен случай е подходящ единствено за деца.