Американските военни създадоха ИИ, който може да прогнозира бъдещето няколко дни предварително

5
2009

Американските военни продължават да експериментират с най-нови ИИ технологии. Уеб изданието FreeNews съобщи, че Северното командване на САЩ (United States Northern Command, USNORTHCOM) е приключило набелязаните серии от тестове в рамките на експеримента за глобално информационно доминиране (GIDE). В рамките на този експеримент се използва информационна система, базирана на алгоритми с елементи на изкуствен интелект и облачни изчисления, която е състояние с голяма точност да прогнозира развитието на събитията няколко дни предварително.

Използването на тази съвсем нова технология се очаква да доведе до сериозни промени в стратегиите при провеждане на военни и правителствени операции. Системата GIDE, в която се използва най-съвременно машинно обучение, може да проследява и най-малките промени в данните, които могат да доведат до появата на каквито и да било проблеми, като всичко става в реално време. Така например, ако сателитни снимки покажат подготовката за отплуване на подводница на някоя враждебна страна, то ИИ алгоритмите ще отчетат този факт и ще предположат накъде ще се отправи. На военните аналитици са необходими часове и дори дни, за да открият и филтрират необходимата информация и да забележат тези промени. Системата GIDE се справя с тази задача за броени секунди.

Преимуществата на използване на подобна ИИ система за прогнозиране на бъдещи събития с висока точност са очевидни. Вместо да реагира и да разчита на вече остарели данни, Пентагонът може да предприеме предварителни проактивни стъпки например, при провеждане на някои по-специални военни операции.

2.7 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари