fbpx
5 C
София

Тайното устройство, което Пентагонът използва за филтриране на кръвта от коронавируса

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В началото на тази седмица експертите на СЗО обявиха, че заболеваемостта и смъртността от COVID-19 вече не се повишават и са на ниво плато, но ситуацията както преди остава изключително опасна. Почти година и половина борба с новия коронавирус дадоха възможност на медиците и учените да подберат най-ефективните методи за лечението на COVID-19. Към днешен ден масово се използва кислородна терапия и Дексаметазон – синтетичен кортикостероид, с помощта на който значително се намалява времето на изкуствено вентилиране на белите дробове и по този начин стана възможно спасяването живота на пациенти с тежко и крайно тежко развитие на тази коварна болест. Но има и други начини за борба с COVID-19, които в момента се тестват и навярно ще започнат да се използват в близкото бъдеще.

Тези дни предимно испанските медии съобщиха, че учените от агенция, която се финансира от Пентагона, са разработили специализиран филтър, който премахва коронавируса от клетките на кръвта и се включва към стандартните апарати за диализа. При прилагането на това лечение над 300 тежко болни от COVID-19 пациенти напълно са оздравели. Едновременно с това е предложен и друг метод – специализиран микрочип, който се поставя под кожата и може да открива наличието на новия коронавирус в организма. Да се спрем по-подробно.

Новото лечение на COVID-19

Не е за учудване, че повечето иновации, използвани за борба с COVID-19 пандемията, преди време са били засекретени и малко известни проекти, финансирани от Пентагона, които са разработвани за защита на войниците от инфекциозни заболявания и биологично оръжие. Така например, в разгара на Студената война се появява Управлението за перспективни изследователски проекти на Министерството на отбраната на САЩ (DARPA), като неговата първоначална цел е именно предотвратяването и забавянето на избухването на вирусни инфекции и пандемии.

Преди няколко дни испанското издание La Raxon съобщи, че екип на DARPA в продължение на много години работи върху създаването на филтър, който почиства кръвта от вируси и бактерии, но след като новият коронавирус се разпространява в целия свят, същият екип се фокусира върху лечението на болните от COVID-19.

Новият уред се нарича Seraph 100 и в болниците на Америка и Европа вече се провеждат неговите клинични тестове. Създателите на този специализиран филтър подчертават, че той почиства кръвта от вируси с ефективност 99,7% и рязко намалява вирусното натоварване, като по този начин се печели много време за прилагане на други по-стандартни методи на лечение. Преди време Seraph 100 се е използвал за борба с вирусите Зика и Ебола, и може да се окаже дългоочакваният ключ за спасяването на пациентите, заразени с SARS-CoV-2. Но какво все пак е Seraph 100?

Начинът на работа на Seraph 100

На 11 април тази година в предаване на американския телевизионен канал CBS взеха участие разработчици от DARPA. Те споделиха, че с помощта на специална помпа кръвта се изсмуква от организма и преминава през вътрешната част на филтъра и след това се връща обратно, като целият процес продължава 2, 4 или 5 часа, като в някои редки случаи е необходим цял ден. Още при първия сеанс обемът на циркулиращия в кръвта патоген намалява с 99,7%. Учените подчертаха, че Seraph 100 е предимно филтър, който се използва за лечението на пациенти, а не за профилактика на различни заболявания.

На външен вид филтърът изглежда като цилиндрично устройство с диаметър около 7,5 сантиметра и дължина около 23 см. Той е запълнен с огромен брой малки микросфери с диаметър 0,3 мм, които имат нещо като косъмчета, благодарение на които вирусите и бактериите попадат в капан. По този начин кръвта на пациента се изчиства като при хемодиализа. Самият патоген се концентрира във филтъра Seraph 100, който след сеанса се изхвърля.

„Ние призоваваме научната общност да създаде решения, които днес може да изглеждат като фантастика. Готови сме да рискуваме с инвестиции, които може да не се възвърнат, но ако всичко се получи добре, картината изцяло ще се промени“ – заяви Мат Хепбърн, генерален директор на управлението по биотехнологии на DARPA.

След като 300 тежко болни от COVID-19 пациенти напълно оздравяха след използването на филтъра Seraph 100, FDA одобри този метод предимно за екстрено използване. Събитието бе широко отразено от голям брой медицински и технологични медии.

DARPA предложи и друг проект от тази област – поставянето на микрочип под кожата на хората, който може да открива наличието на новия коронавирус и дали съответният човек е болен от COVID-19.

Микрочипът за откриването на COVID-19

По време на същото изключително популярно в САЩ предаване „60 минути“ бе обсъден и новия микрочип на DARPA, който може да открива тази инфекция в организма преди съответният човек да започне да заразява околните с новия коронавирус и по този начин може надеждно да се предотврати избухването на огнища от COVID-19 и да не се стигне до пандемия. По време на предаването Хепбърн демонстрира на екипа на „60 минути“ как подобен на тъкан гел непрекъснато контролира и тества кръвта на човека. Що се отнася до чипа, генералният директор по биотехнологиите на DARPA каза следното:

„Чипът се поставя под кожата и съобщава какви химични реакции протичат в организма. Сигналът за наличието на SARS-CoV-2 означава, че симптомите ще започнат да се проявяват на следващия ден“.

Учените специално подчертаха, че целта на Пентагона не е проследяване придвижването на отделните хора или събиране на други данни с помощта на този имплантиран чип, а ранно предупреждение за заболяване от COVID-19.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини