Специалистите от Управлението за създаване на оръжие с нелетален изход (JNLWD) към Пентагона, създадоха прототип на акустично оръдие.

Новото оръдие използва лазер за създаването на много силен звук в произволна точка на пространството, значително отдалечена от самото акустично оръдие.

Новото акустично оръжие използва силата на звука за временно поразяване на хората. Подобно оръжие се използва и днес. То е е създадено през втората половина на 1990-те години и се нарича LRAD (Long Range Acoustic Device) – акустично устройство с голям обхват.

Новото лазерно акустично оръдие може да излъчва гласови команди със сила до 150 децибела. Възможно е генерирането на свръхмощен звук с честота от 2 до 3 KHz, крайно неприятен за човешкия слух.

В устройството се използват фемтосекундни лазери. Специален лазер се използва за формиране на малко кълбо плазма във въздуха. Това става за около 10-15 секунди. След това втори генератор насочва към плазменото кълбо лъч с много тесен спектър. В резултат от взаимодействието на лазерното излъчване с плазмата, възниква ярка светлина и изключително силен звук.

Чрез промени в честотата на лазерното излъчване, въздействащо на плазмата, се променя честотата на възникващия звук. Специалистите считат, че след око 3 години с помощта на лазера и плазмата ще могат да генерират реалистичен човешки глас.

Новото лазерно акустично оръдие може да създаде 150 децибелов звук на разстояние до 30 километра от инсталацията. Други подробности не се съобщават.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
....
....
3 години

Има полза от предвоена подготовка.

....
....
Отговор на  ....
3 години

колко ток гълта за да направи плазма – загрявне на газ на 30 км.

да бе
да бе
Отговор на  ....
3 години

Ако действително можеха да направят лазер, който да създаде кълбо плазма на повече от 30 метра от излъчвателя, отдавна щяха да го въведат на въоръжение. След като лазерно оръжие все още няма, значи това е просто fake news.

SLAYER
SLAYER
Отговор на  да бе
3 години

Когато създадат лазерно оръжие първо на теб ще ти кажат.
Това което военните ни показват са стари за тях технологии в това бъди сигурен.

Галоши Налъмото
Галоши Налъмото
3 години

Ето с каква технология боговете са говорили от небесата на даден пророк.

CBR
CBR
Отговор на  Галоши Налъмото
3 години

А R2D2 им е пускал холограмите…

дрон
дрон
3 години

може да излъчва гласови команди….. аби вий кви команди ви изпращат низнам ама с тоя привод няма разбирация, нещо като много силна реверберация….

Бай Ганя
Бай Ганя
3 години

Само Русия!