Специалистите от Управлението за създаване на оръжие с нелетален изход (JNLWD) към Пентагона, създадоха прототип на акустично оръдие.

Новото оръдие използва лазер за създаването на много силен звук в произволна точка на пространството, значително отдалечена от самото акустично оръдие.

Новото акустично оръжие използва силата на звука за временно поразяване на хората. Подобно оръжие се използва и днес. То е е създадено през втората половина на 1990-те години и се нарича LRAD (Long Range Acoustic Device) – акустично устройство с голям обхват.

Новото лазерно акустично оръдие може да излъчва гласови команди със сила до 150 децибела. Възможно е генерирането на свръхмощен звук с честота от 2 до 3 KHz, крайно неприятен за човешкия слух.

В устройството се използват фемтосекундни лазери. Специален лазер се използва за формиране на малко кълбо плазма във въздуха. Това става за около 10-15 секунди. След това втори генератор насочва към плазменото кълбо лъч с много тесен спектър. В резултат от взаимодействието на лазерното излъчване с плазмата, възниква ярка светлина и изключително силен звук.

Чрез промени в честотата на лазерното излъчване, въздействащо на плазмата, се променя честотата на възникващия звук. Специалистите считат, че след око 3 години с помощта на лазера и плазмата ще могат да генерират реалистичен човешки глас.

Новото лазерно акустично оръдие може да създаде 150 децибелов звук на разстояние до 30 километра от инсталацията. Други подробности не се съобщават.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари