Специалистите от Управлението за създаване на оръжие с нелетален изход (JNLWD) към Пентагона, създадоха прототип на акустично оръдие.

Новото оръдие използва лазер за създаването на много силен звук в произволна точка на пространството, значително отдалечена от самото акустично оръдие.

Новото акустично оръжие използва силата на звука за временно поразяване на хората. Подобно оръжие се използва и днес. То е е създадено през втората половина на 1990-те години и се нарича LRAD (Long Range Acoustic Device) – акустично устройство с голям обхват.

Новото лазерно акустично оръдие може да излъчва гласови команди със сила до 150 децибела. Възможно е генерирането на свръхмощен звук с честота от 2 до 3 KHz, крайно неприятен за човешкия слух.

В устройството се използват фемтосекундни лазери. Специален лазер се използва за формиране на малко кълбо плазма във въздуха. Това става за около 10-15 секунди. След това втори генератор насочва към плазменото кълбо лъч с много тесен спектър. В резултат от взаимодействието на лазерното излъчване с плазмата, възниква ярка светлина и изключително силен звук.

Чрез промени в честотата на лазерното излъчване, въздействащо на плазмата, се променя честотата на възникващия звук. Специалистите считат, че след око 3 години с помощта на лазера и плазмата ще могат да генерират реалистичен човешки глас.

Новото лазерно акустично оръдие може да създаде 150 децибелов звук на разстояние до 30 километра от инсталацията. Други подробности не се съобщават.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари