fbpx
0.8 C
София

Американските електромобили са намалили потреблението на гориво само с 0.54% през 2021 г.

Най-четени

Електрическите превозни средства никога не са били по-популярни. Почти всеки автомобилен производител е в процес на електрификация, стимулиран от предстоящите правителствени разпоредби по света. Целта им е да намалят зависимостта ни от изкопаемите горива

Но дали това движение има ефект? В САЩ, автомобилите с възможност за включване към електрическата мрежа се продават по-добре от всякога, въпреки недостига във веригата за доставки и честите големи надценки на дилърите.

По данни на Националната лаборатория Аргон, от 2010 г. до края на 2021 г. в САЩ са закупени над 2.1 млн. ел. превозни средства, включително 1.3 млн. изцяло електрически превозни средства с батерии.

Това звучи като много впечатляващо число, но имайте предвид, че то е от общ национален автомобилен парк от близо 276 милиона леки и товарни автомобили. Аргон изчислява, че въпреки всички тези електромобили, националното потребление на гориво е намаляло само с 0.54% през 2021 г.

Като цяло Аргон изчислява, че от 2010 г. насам плъгин автомобилите в САЩ са изминали близо 112.6 милиарда километра. 

В този процес са консумирали 22 TWh енергия. Това е изместило използването на повече от 11.4 милиарда литра гориво и създаването на 19 милиона тона парникови газове. За контекст, през 2021 г. САЩ са консумирали около 1.67 милиарда литра гориво на ден. Конкретно за 2021 г. автомобилите с възможност за включване към електрическата мрежа са спестили около 3.15 милиарда литра гориво. Около два дни потребление. Намалили са емисиите на CO2 с 5.4 милиона метрични тона, консумирайки 6.1 TWh в този процес.

Най-големият ръст в продажбите се наблюдава през 2021 г. – два пъти спрямо предходната година.

Иначе казано от 308 000 автомобила до 634 000. Това вероятно не е твърде изненадващо, като се има предвид колко нови електрически превозни средства достигнаха до пазара през миналата година. Всъщност продажбите на електромобили с батерии са се увеличили с 92% до 457 000 превозни средства. Продажбите на хибридни такива са се увеличили със 150% до 175 000.

За изследването си Аргон приема, че водачите на електромобили се държат подобно на шофьорите на коли с ДВГ.

Прилага коефициент на полезност за хибридите, възоснова на размера на тяхната батерия и коефициент на корекция на пробега спрямо изцяло електрически автомобили. Базовият автомобил с ДВГ за сравнението изминава 21727 километра – 57% по магистрала и 43% градско управление. 

Приложени в сметката са и намаленията на годишния пробег заради COVID-19 през 2020 и 2021 година. 

Електрическите автомобили представляват почти 1% от автопарка в САЩ, но намалението на разхода от гориво е малко повече от половин процент. 

Този доклад, разбира се, не е аргумент срещу купуването на електрически автомобили. Всяка икономия на гориво е подобрение в сравнение с превръщането му в атмосферно замърсяване. Трябва обаче да е ясно, че електромобилите сами по себе си не са панацея. Те са само част от комплекта от мерки, които трябва да се предприеме срещу климатичните промени. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини