fbpx
5 C
София

Регистрираха тройно увеличение на получената от термоядрена реакция енергия

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Международният екип от изследователи на Ливърморската национална лаборатория в Съединените Щати направи още една важна стъпка към получаването на електрическа енергия с помощта на термоядрен синтез. Учените откриха, че ако се покрие създадената от тях капсула с магнитна намотка и след това към нея бъде изстрелян мощен лазерен лъч, то генерираната изходна енергия се увеличава три пъти.

Миналата година същите учени съобщиха, че са много по-близко от всички останали до задействането на реакцията на термоядрения синтез. За съжаление, те не успяха да повторят това достижение и досега проверяваха своя компютърен модел и направените пресмятания.

Тяхната конструкция използва 192 лазерни къча, фокусирани върху миниатюрна капсула, в която е поставена малка сфера с водород. При изпаряването на специалната капсула се излъчват рентгенови лъчи с изключително висок интензитет, които нагряват сферата, в която започва реакцията на синтез. При търсенето на възможно най-доброто решение учените с помощта на суперкомпютър използваха различни физични модели, които показаха, че ако капсулата бъде поставена в магнитно поле, то генерираната енергия съществено ще се повиши.

За да проверят това предположение, те са модифицирали капсулата. Първоначално тя бе направена от злато. Под въздействието на силното магнитно плазмено поле се създава електрически ток, който разкъсва капсулата на части. Новата капсула е направена от сплав от злато и тантал, като газът също е подменен и сега вместо обикновен водород се използва деутерий. И накрая капсулата е обвита с една или няколко магнитни намотки.

Тестовете показаха, че под въздействието на мощните лазерни лъчи горещата точка се е увеличила с 40%, а генерираната енергия е нараснала цели три пъти.

Това изследване е още една стъпка към създаването на термоядрен реактор, който генерира повече енергия, отколкото консумира.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини