Американските конгресмени предлагат на НАСА да отложи полета до Луната и да се фокусира върху Марс

11
867

Ръководството на научно-техническия комитет на камарата на представителите на САЩ разработи законопроект с номер HR 5666, според който следващия полет на американски астронавти до Луната трябва да се осъществи четири години по-късно от планираното. Вместо до Луната американските законодатели предлагат да се лети до Марс.

През месец март 2019 година вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс обяви, че следващият пилотиран кораб до Луната е планиран за 2024 година. В новия законопроект се предлага това да стане през 2028 година.

„Програмата Луна-Марс ще има междинна цел – изпращането на хора на Луната през 2028 година. Крайната цел е мисия до Марс с хора на борда, което трябва да стане през 2033 година. Американците трябва да бъдат първите, стъпили на Червената планета и HR 5666 ни приближава до тази цел, като създава устойчив план за действие“ – се казва в законопроекта.

Според този документ, НАСА трябва да има собствени космически кораби и да не се възползва от услугите на частни компании. Интересно е, че законопроектът задължава НАСА да започне да извършва по два полета до Луната годишно.

Законопроектът HR 5666 е съставен от 102 страници и засяга и други сфери от дейността на НАСА. Там се казва и че е необходимо продължаване на присъствието на НАСА на МКС минимум до 2028 година. Документът одобрява и търсенето на възможни признаци за извънземни цивилизации.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
2 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Айде стига бе, нали Америка е „велика“. Не може ли да се справи с двете задачи и без да отлага която и да е от тях? Предвид напредъка в технологиите, двете направления биха стрували заедно по-евтино от Лунната програма през 60-те години на миналият век. Най-малкото щото със съвременните компютри лесно се премахва щатът от хиляди математици, които навремето са се занимавали да решават „ръчно“ математическият апарат на програмата.Да не споменавам новите материали, новите открития, които касаят конструкциите на ракетите. Многократното използуване на цели блокове на ракетните ускорители и други.

БегиМани
БегиМани

Реднеците са стъпвали на луната… само в кинематографичното студио.

Ебачев
Ебачев

Аз предлагам да се откажат от полети до Марс и Луната, и да се концентрират върху полети до МКС…

Мирослав
Мирослав

Мъск ще ги изпревари.
Мъск е авангарда и друг няма!
Велик!

mathur
mathur

Жалко ,краварите и тоя път няма да могат да стъпят на Луната….ама нали си имат WB…..

Иван Михайлов
Иван Михайлов

Холивудския сериал „Кацането на американците на Луната“ вече го гледахме, няма нужда от втори сезон. Време е да се заснеме сериала „Кацането на американците на Марс“. Между другото първата му серия излезе още 1977г „Capricorn One“ не знам защо го прекратиха.

U4en
U4en

естествено че ще предлагат това за което са им платили

115
115

„Според този документ, НАСА трябва да има собствени космически кораби и да не се възползва от услугите на частни компании.“
Айдее Мъск приключи с космическите си фантасмагории… 😀

Нас-ко
Нас-ко

А защо НАСА дето и без това е зае/бала Луната не отложи полета до Марс и не се фокусира върху Юпитер . Къде по престижно е да „завладееш“ Юпитер и да направиш първата земна колония на една такава голяма и интересна планета . Ще отложим полетите с още 10-15 години ама пък целта си заслужава – ЮПИИТЕР . Бога на Боговете … Планетата на планетите …. Няма как ще отлагаме пак . п.с. Междувремено , Ридли Скот ще заснеме римейк на почти документалния си филм с ново заглавие „Юпитерианеца“ , разбира се с Мат Деймън в главната риоля . Гуд… Виж още »

пипи
пипи

Ех как ги е страх, да не стъпи някой на тая Луна бре!

Има ли
Има ли

и плоскоземци тука?