Очевидно е, че плановете за изпращане на астронавтите на Луната до края на 2020 г. не са достатъчно амбициозни. Вицепрезидентът Майк Пенс обяви в Националния космически съвет, че САЩ планират да изпратят хората на Луната до 2024 г., около четири години по-рано от очакваното. Той твърди, че САЩ „трябва да останат първи в космоса“ през този век в името на икономиката, националната сигурност и писането на „правила и ценности на космоса“ чрез установяване на по-постоянно присъствие.

Пенс се съгласи, че графикът е кратък, но твърди, че е възможно, посочвайки приземяването на Аполо 11 като пример за това колко бързо САЩ могат да се задвижат, когато са мотивирани. Той предположи, че може да се наложи използването на частни ракети, ако космическата система за стартиране на NASA не е готова навреме.

Има обаче един основен проблем с плановете: не е ясно, че парите са достатъчни, за да се случи това. Въпреки че предложеният бюджет за 2020 г. увеличи финансирането на NASA леко до 21 милиарда долара, астрофизикът Кати Мак отбелязва, че това ще представлява много по-малка част от федералния бюджет, отколкото програмата на Аполо през 60-те години. Докато федералният бюджет очевидно е нараснал през десетилетията, същото е станало и с разходите за космически пътувания. Така правителството може да се наложи да харчи много повече, ако иска да постигне целта си.

Разбира се, ако кацането на Луната е било толкова лесно преди 40-тина години, едва ли сега ще е трудно за САЩ да го направят пак – огромният напредък в технологиите със сигурност трябва да компенсира по-малкия бюджет, нали?

31
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
29 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
КалинБез коментарfavrШишоМъск Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментар
Коментар

ще имат възможност да кацнат на луната ..за първи път 😀

Мъск
Мъск

Бях сигурен, че плоскоземците, почитателите на конспирациите, рептилите и кемтрейлсите ще се изакат под тая статия.

Иначе да. Аз ще отида на луната за първи път. Даже ще заведа и туристи. Ти навитак ли си?

favr
favr

какво е общото между твърдението, че земята е плоска, рептилите и факта, че 50 години след като наса пращат хора на луната, не веднъж а 6 пъти в периода от 69та до 72ра, същите заявяват, че към момента не могат да пратят хора на луната…?

Мъск
Мъск

Общото е, че всички са малоумници и вЕрват на такива капацитети като Алекс Джоунс например.

А не могат, щото не им се дават 50-100 милиарда за да донесат още 100 кила камънак. И щото стимули като космическо превъзходство над рубашките вече не са им е нужни. И аз го имам, а не съм държава.

Обаче аз си имам частни спонсори и ще си ида сам. 🙂

favr
favr

при военен бюджет над 700 милиарда, и при положение, че от години повтарят, че много искат да отидат на луната и при новина в която „Вицепрезидентът Майк Пенс обяви в Националния космически съвет, че САЩ планират да изпратят хората на Луната до 2024 г.“, излизаш ти и казваш, че не ходели на луната, щото не искали… и в повечето случаи, когато си мислиш, че всички са малоумници, в крайна сметка малоумника се оказваш ти…

Мъск
Мъск

Така е, прав си всичко е заснето в Холивуд от Стенли Кубрик.

Аз като отида, ще стриймвам в тубето директно, обещавам.

favr
favr

само, като стане време да ходиш, да не ти искат китайска виза за кацане…

Рогозин
Рогозин

На мен ще иска виза тоя измамник Мъск….

303318
303318

еееcomment image

Калин
Калин

Те много искат и хора в орбита сами да пратят, но от 8 години не могат 😀
Значи ли това, че не са пращали? А могат ли?

favr
favr

те хора в орбита си пращат редовно… само си плащат на руснаците за транспорт… ако не си бяха приземили совалките сигурно щяха сами да си ги транспортират, но уви…

Калин
Калин

Сами не могат да пращат от 8 години.
И тук е препратката към спекулацията ти (що толкова време не могат да пратят на луната) – що толкова много време не могат да изпратят сами в орбита? Могат ли? Пращали ли са? Не могат? Не са пращали?
😀 😀 😀

favr
favr

не знам кое не разбра… могат и са пращали… след като спират космическите совалки, продължават да пращат но с руски транспорт… един вид имат совалки-пращат сами, нямат совалки-не пращат сами… та „спекулацията ми“ е прост въпрос, а именно: какво нямат сега (както в случая със совалките), което са имали през 1969-1972, през който период пращат 6 пъти космонавти на луната и ги връщат обратно…? опорната точка, че видиш ли не ходели на луната щото нямало пред кого да са доказват вече, в горната статия я опровергава вицепрезидента на сащ… че нямат пари, пак някак не звучи правдоподобно… уж първа икономика,… Виж още »

Калин
Калин

Какво нямат сега, което са имали преди 8 години, че да пращат хора в орбита?

favr
favr

совалки бе … за трети път ти го пиша…

Калин
Калин

За лунна мисия нямат ракета, лунен орбитален модул и модул за прилуняване, който после да върне хората на лунна орбита.

favr
favr

е да де… точно това е странното… през 70те години на миналия век, са имали всичките неща за да пратят не една а осем мисии до луната, като при шест от тях осъществяват кацане… значи преди 50 години имат всичко за да кацнат в рамките на 3 години 6 пъти на луната, обаче днес нямат ракета, лунен орбитален модул и модул за прилуняване…

Калин
Калин

Е да де… точно това е станното… преди 8 години са имали совалки и всичките тия нещ да пращат хора в орбита, обаче днес нямат?

favr
favr

не е никак странно… при совалките е имало прекалено много жертви и са закрили програмата… иначе хора в орбита си пращат пак…

Калин
Калин

Аргументативно е същото като твоето.

favr
favr

не е

Калин
Калин

Разбирасе, че е същото. Имали са възможност, правили са го и поради “причината” са престанали. В случая със совалките – скъпо и опасно (причината). С лунната приграма – изключително скъпо и без пряка практическа полза.

Мъск
Мъск

Бюджета за отбрана е едно, за НАСА е друго. Разликата е в пъти. Същото е и за совалките. Те летят максимум на 500-600 километра от земята (мисията за поправка на телескопа Хабъл е най-далече). Луната е на 400 000 километра. Трудно и скъпо е да се закарат 10-20 тона багаж, хора и гориво за връщане. Кое не разбрахте? Поинтересувайте се малко деба.

И аз нямам толко пари ама съм ентусиаст…

favr
favr

разликата между бюджета за отбрана и за наса е била горе-долу в същото съотношение през 69та, каквато е и днес… кое е същото за совалките не са разбира… луната може да е и на 360 000 км… едва ли е било по-трудно и по-скъпо преди половин век, когато са го правили за първи път и са започнали от нулата, отколкото сега след 50 годишно развитие на технологиите…

303318
303318

5 снимкиcomment image

Калин
Калин

Пий си хапчетата 😀

Карлуково
Карлуково

@Мъск, здравеопазването в БГ е на много лошо ниво. Поне 1/2 от населението са шизофреници, недиагностицирани.

Шишо
Шишо

От целия спор между този който нарича другите ‘идиоти’ и Калин разбрах че този който нарича другите ‘идиоти’ е на 100% съгласен че американците са били на луната. Което закономерно означава това че заплатата му ще бъде значително орязана. И ще доведе до неговото активизиране в следващите статии. Познатото ни негово цвък-цвък под всеки коментар. С две думи: типично тролско поведение.

favr
favr

очевидно е, че пак нищо не си разбрал… но за теб е напълно нормално, ти си заблуден по природа…

Efix
Efix

Да се опитат да кацнат в България – на времето едни френски командоси пробваха, но се провалиха и си ги прибраха обратно.

Без коментар
Без коментар

По скоро докато бат Бойко не вземе нещата в свои ръце и не се изправи да каже ще се ходи или не, те просто не смеят да предприемат нищо.