fbpx
18.2 C
София

Американският Сенат одобри $40 милиарда финансова помощ за Украйна

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Сенатът на САЩ одобри предложения законопроект за отпускане на $40 милиарда допълнителна помощ на Украйна. Новият закон трябва да бъде подписан от президента на САЩ Джо Байдън, но това в случая се счита за формалност. Дебатите и гласуването бяха излъчени в реално време от телевизионния канал C-SPAN.

86 сенатора гласуваха с „Да“ за новия закон, а 11 – „Против“. Остава инициативата на Сената да бъде утвърдена от президента на САЩ Джо Байдън

Bloomberg съобщи, че $6 милиарда от помощта са предназначени за осигуряване безопасността на Киев, $8,8 милиарда – за икономическа поддръжка на Украйна, $8,05 милиарда се дават за снабдяване с оръжие от Пентагона, а още $4 милиарда са предназначени за другите държави, доставили оръжие на Украйна. Още $4,35 милиарда се дават за хуманитарна помощ и глобална продоволствена подкрепа. Предвидени са $700 милиона за финансиране на Държавния департамент, като навярно оттук ще се финансира новата компютърна техника за държавните структури.

Първоначалното предложение за мащабна парична помощ за Украйна бе от Джо Байдън, който предложи помощта за Украйна да бъде в размер на $33 милиарда. Решението на Сената е сумата да бъде по-голяма.

CNN напомня, че през месец март тази година Джо Байдън подписа указ за предоставяне на Украйна на помощ в размер на $13,6 милиарда за закупуване на военна, комуникационна и компютърна техника, както и за обучението на украинските военни. С тези пари бяха финансирани и украинските бежанци на територията на страната, както и зад граница. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
29 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини