fbpx
12.8 C
София

През 2021 година климатът на планетата е счупил всички рекорди

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Световната метеорологична организация (WMO) публикува поредния доклад за състоянието на климата на планетата въз основа на данни, събрани за 2021 годиуна Той включва статии на десетки експерти и се фокусира върху четири ключови индикатора, които показват изменението на климата: концентрацията на парникови газове, повишаването на морското равнище, глобалното затопляне на океана и окисляването на океана. Статистиките показват, че скоростта на критичните промени на климата бързо нараства.

Въпреки охлаждането, предизвикано от атмосферното явление Ла Ниня, през 2021 година средната температура на планетата е достигнала 1,11 °C над прединдустриалните нива и плътно се е приближила до лимита, поставен в рамките на Парижкото споразумение от 2015 година, което е абсолютен рекорд. Изминалите 7 години са били най-топлите в цялата история на климатичните наблюдения. Всяко едно десетилетие след 1980-те години е било с по-висока средна температура в сравнение с предишното.

В доклада се посочва, че за периода от 2013 до 2021 година неговото ниво се вдига средно с по 4,5 мм годишно, което е два пъти по-бързо в сравнение с 1993 година. Причината е топенето на вечните ледове.

Океанът поглъща около 23% от въглеродния диоксид, който генерира човечеството. Но при този процес протича химическа реакция, окисляваща морската вода, а това създава огромна заплаха за морската среда.

Всичко това води до възникването на невиждани към днешен ден катаклизми, каквито са например рекордните горещини в Северна Америка и Средиземноморието, наводненията в Китай и Западна Европа, сушата в Африка и Азия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини