fbpx
10 C
София

Американски мобилен оператор ще изпраща историята на сърфирането на потребителите до рекламодатели

Най-четени

Американската телекомуникационна компания T-Mobile стартира нова програма, която събира и споделя данните от историята на сърфирането на потребителите с рекламодатели, за да показва реклами, съобразни с интересите на потребителите. Споделянето на тази информация ще бъде активирано по подразбиране за всички клиенти на доставчика, но те ще имат възможност да се откажат. Операторът обяви нововъведението в актуализацията на политиката за поверителност миналия месец, която бе забелязана за първи път от Wall Street Journal във вторник.

Новата политика ще засегне както клиентите на T-Mobile, така и Sprint, тъй като компаниите се обединиха миналата година, и ще позволи на оператора да споделя информация като историята на сърфиране на потребителите и приложенията, които те използват. Очаква се политиката да влезе в сила на 26 април. Компанията поясни, че информацията, която събира, няма да бъде обвързана с името на потребителя, но ще има връзка с уникалния идентификатор за предоставяне на мобилна реклама.

След като политиката влезе в сила, данните за сърфирането на потребителите в мрежата и използването на телефона по подразбиране ще се събират и ще бъдат изпращани до рекламодателите. Това могат да бъдат както рекламни агенции, които работят като представители за свои клиенти, така и отделни частни компании, които сами ръководят рекламната и маркетинговата си дейност. Редица експерти и наблюдатели на мобилната телекомуникационна индустрия изразиха своите опасения, като оспорват доколко е юридически далновидно подобно решение от страна на T-Mobile. Предстои да разберем дали ще има по-остри реакции от страна на потребители и регулатори.

И въпреки че потребителите на двата телекомуникационни оператора ще имат възможност да откажат изпращането на тази чувствителна информация до рекламодателите, то това ще бъде възможно едва след изпращане на мотивирано искане за отказ от подаването на тази информация.

Въпреки че решението на компанията изглежда доста зловредно за потребителската поверителност на първо четене, мобилната реклама чрез СМС, по телефона и онлайн е нещо обичайно, с което потребителите на местно ниво са свикнали от много години. Затова решението на T-Mobile вероятно ще притесни някои потребители, но за повечето няма да бъде особена изненада, а дори ще помогне те да получават реклами за продукти и услуги, които действително може да ги интересуват.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини