fbpx
3.8 C
София

Facebook отхвърли обвиненията в монополизъм на САЩ

Най-четени

Facebook отхвърли обвиненията по антитръстовите искове срещу нея, заведени от Федералната търговска комисия на САЩ и 48 щатски прокурори, твърдейки, че те не са доказали по никакъв начин, че гигантът в социалните мрежи незаконно е задушил конкуренцията и е указал някаква вреда на потребителите.

В сряда Facebook заяви, че е поискала от федералния съд да отхвърли исковете, подадени през декември. Делата обвиняват Facebook в антиконкурентни практики като изкупуване на конкурентни услуги, вместо да се конкурира действително с тях. Федералните и щатските регулатори искат федералния съд потенциално да нареди на Facebook да отдели от голямата си шапка фотографската социална мрежа Instagram и приложението за съобщения WhatsApp, които бяха изкупени по различно време от Facebook, след като първоначално се явяваха нейни конкуренти. Социалната мрежа закупи Instagram за 1 милиард щатски долара през 2012 г. и WhatsApp за 19 млрд. щатски долара през 2014 г.

„Правителството игнорира реалността на ожесточената конкуренция, с която се сблъскваме всеки ден, и изпраща опасно съобщение, че нито една продажба не може да бъде окончателна“, заявиха от Facebook в публикация в блога си.

Facebook е изправена пред засилен контрол от страна на регулаторите, законодателите и други, които твърдят, че компанията не прави достатъчно за защита на поверителността на потребителите и за борба с дезинформацията. В съдебната декларация за отхвърляне на иска на FTC, Facebook заяви, че агенцията не е успяла да определи конкретния пазар, в който според нея Facebook е проявила монополистично поведение, нито е доказала, че това е довело до вреда за крайните потребители, както гласи обвинението.

Потребителите на Facebook не трябва да плащат абонаментна такса, за да използват уебсайта, тъй като социалната мрежа печели от рекламодателите си. Исковете, заведени срещу компанията, обаче твърдят, че антиконкурентната тактика на Facebook е довела до по-малък избор на потребителите, тъй като е трудно за тях да преместят комуникацията си в друга социална мрежа.

В друга декларация социалната мрежа твърди също, че държавните прокурори нямат законовите правомощия да заведат антитръстовото дело и че не са показали, че придобиванията на Facebook  от WhatsApp и Instagram са нарушили федералните антитръстови закони.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс заяви в изявление, че е „уверена“, че антитръстовото дело на държавата срещу Facebook ще има ефект, отбелязвайки, че почти всеки щат се е присъединил към иска. „Ще продължим да се застъпваме за милионите потребители и многото малки предприятия, които са били ощетени от незаконно поведение на Facebook“, каза Джеймс.

FTC заяви, че не желае да коментира отхвърлянето на Facebook на заведените искове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини