Американски съдия пренебрегна твърденията на Kaspersky, заявявайки, че въпросната забрана не е „наказание“ от страна на Вашингтон върху руската компания.

И тази седмица продължава сагата, разиграла се между руската антивирусна компания Kaspersky Lab и Вашингтон. Волно или не (като с повечето неща от сферата на голямата политика, вероятно няма никога да разберем със сигурност) се въвлече в своеобразната „студена“ война между САЩ и Русия след избора на Тръмп.

Всичко тръгна от Bloomberg, които позовавайки се на „собствени източници“ в пространен материал, обясниха как руската компания работи в тясно сътрудничество със силите за сигурност на Русия и с шпионите в страната. По-късно се случи инцидент, при който служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, който взел от строго защитената сграда на агенцията чувствителни материали, които качил на компютъра си. Сред материалите присъствал зловреден код – един от многото кибершпионски инструменти на АНС. Инсталираната програма на системата му – софтуер на Kaspersky Lab – засякла зловредния код и качила архива в облака на Kaspersky за последващ анализ. Както и Евгени Касперски, създател и шеф на руската компания посочва по-късно – стандартна процедура. Когато обаче научил за инцидента, той накарал колегите си да премахнат качения в облака код. Междувременно Белият дом реши да наложи забрана над използването на продукти на компанията във федерални и правителствени учреждения. Същото направиха и няколко други държави. Това беше повод на Kaspersky да си потърси правата в съда. Компанията нееднократно заявяваше, че за да изчисти името си, ще предостави пълен достъп до инфраструктурата си, както и до изходния код на програмите си. Освен това, компанията искаше да получи надеждни основания за обвиненията. Но нищо такова не се случи.

Тази седмица имаме развитие на случая, след като американски съдия отхвърли всички претенции на Kaspersky към Вашингтон.

Според самите Kaspersky, забраната е своеобразно наказание, но според съдия Колийн Колар-Котли, няма такова нещо – просто американското правителство е използвало правото си да защити киберсигурността на страната.

„Забраната елиминира обозрим риск за националната киберсигурност и извършвайки това – като вторичен ефект – затваря един малък източник на приходи за глобална мултинационална компания“, заявява тя.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари