Американски съд отсъди за отмяна на изпълнителната заповед на Тръмп срещу TikTok

0
440

TikTok спечели още една битка в борбата си срещу забраната на администрацията на Тръмп върху приложението за споделяне на кратки видеа в САЩ, или по-точно в този случай TikTok общността спечели битка. В петък федерален съдия в Пенсилвания издаде заповед, която отменя изпълнителната заповед на президента, която би следвало да блокира работата на TikTok в САЩ от 12 ноември.

Този конкретен съдебен иск обаче не беше заведен от самата компания TikTok, а от група създатели на забавно съдържание в популярната платформа, които използват приложението, за да достигат до своята аудитория съставена от милиони последователи.

Според съдебните документи главният ищец е Дъглас Марланд, който има 2,7 милиона последователи в приложението. След него са Алек Чамбърс с 1,8 милиона последователи и Козет Ринаб с 2,3 милиона последователи. Създателите на съдържание твърдят (и успешно доказаха), че ще загубят достъп до своите последователи в случай на забрана, както и „професионалните възможности, предоставени от TikTok“. С други думи, те биха загубили спонсорството си от рекламодатели и други източници на доходи.

Това не е първият случай, в който американски съд застава на страната на TikTok и противоречи на изпълнителните заповеди на президента Тръмп. Миналия месец съдия от окръг Колумбия също отсъди в полза на китайската социална мрежа и решението му беше за отмяна на изпълнителната заповед, която ще доведе до премахването на приложението от списъка с американските магазини за приложения App Store и Play Store.

Това решение обаче не касае заповедта, според която хостинг компаниите в САЩ трябва да откажат да предоставят услуги на TikTok считано от 12 ноември. По този начин, компанията ще загуби една важна част от сървърите си, която е от особено значение за местните потребители, тъй като отпадането на сървърите на социалната мрежа в САЩ означава по-бавен достъп до платформата, по-ниски скорости при трансфер на видеа и по-чести сривове и претоварване на отдалечените сървъри.

„Дълбоко сме трогнати от изразената подкрепа от нашите създатели на съдържание, които са работили за защита на правата си на изразяване, кариерата си и за подпомагане на малкия бизнес, особено по време на пандемия. Ние заставаме зад нашата общност, докато тя иска гласа ѝ да бъде чут, и сме ангажирани да продължаваме да им предоставяме пространство, в което да представят творчеството си“, казват от прес центъра на TikTok.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари