fbpx
14.4 C
София

Американски съд разшири обвиненията за монопол срещу Amazon

Най-четени

Генералният прокурор на Вашингтон разшири обхвата на претенциите по съдебното дело за монополизъм срещу Amazon, като добави твърденията, че гигантът в електронната търговия принуждава търговците на едро да обещаят, че ще платят определени суми на компанията, под формата на комисионни от продажбите си, още преди да са натрупали статистика за реализираните продажби през платформата.

Припомняме, че първоначално заведеното групово дело срещу Amazon през месец май, като цяло обвинява Amazon, че упражнява твърде голям контрол върху цените, които външните доставчици в платформата, имат право да искат за своите продукти.

В актуализираното съдебно дело, за което по-рано беше съобщено от The Washington Post, се казва, че Amazon неправомерно е искала търговците на едро да гарантират, че компанията ще спечели определена сума пари от тях, като продава техните продукти в платформата си като свои. В противен случай, Amazon е изисквала от търговците да доплатят сумите, които компанията не е успяла да спечели от операциите. В резултат на това търговците на едро се е наложило да повишат цените си, за да компенсират загубите, което е дало още едно предимство на собствените продукти на Amazon, които в един момент са се оказали на по-ниски цени в платформата.

„Докато разследвахме случая с Amazon в дълбочина и наблюдавахме антиконкурентните практики на компанията, които вредят на потребителите и допълнително утвърждават монопола на компанията, научихме, че тя сключва и антиконкурентни споразумения с продавачи и търговци на едро, освен че се държи антиконкурентно с търговците на дребно, които се явяват трети страни в платформата“, каза ръководителят на съдебния състав.

„Това антитръстово дело е заведено, за да бъдат защитени потребителите, да може да бъде потърсена отговорност на Amazon за своите антиконкурентни практики и да се осигури защита на конкуренцията в електронната търговия. Продължаваме да разследваме и измамните практики на Amazon, с помощта на които компанията генерира огромните си печалби.“

Amazon, която подаде искане за отхвърляне на първоначалната жалба от месец май, отказа за коментира актуалния иск и отново повтори по-ранното си изявление:

„Amazon се гордее с факта, че предлага на ниски цени най-широк избор от асортименти и като всеки магазин си запазваме правото да не показваме на преден план на клиентите си оферти, които не са на конкурентни цени“, казва компанията, по повод предмета на първоначалното дело – а именно, че в платформата си е приоритизирала показването на своите собствени артикули, спрямо същите артикули от други магазини от трети страни, а нерядко е започвала да предлага един продукт в платформата си, след като вече е установила, че той се продава добре от някоя трета страна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини