fbpx
12.8 C
София

Американски учени съживиха свиня един час след нейната смърт. Дали това е възможно и при хората?

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Един час след смъртта, в организма на свиня бе въведен експериментален препарат, който е възстановил работата на всички основни органи, включително сърцето, черния дроб, бъбреците и белите дробове. Това е довело до пълното възстановяване на кръвообращението и до движение на мускулите в областта на главата и шията. Авторите на тази научна работа обявиха получените резултати за зашеметяващи, понеже сега вече не е изключено, че смъртта на мозъка и сърцето са обратими. Това постижение повдигна сериозни етични въпроси относно определянето на точния момент на смъртта, като едновременно с това се разкриват изключителни възможности по отношение съхранението на донорските органи.

Учени от Йейлския университет представиха съвършено нова технология, която възстановява функциите на клетките и органите в тялото на животните след смъртта.

„Далеч не всички клетки умират веднага. Този процес е една продължителна серия от събития, в които е възможна намеса“ – заяви един от авторите на новите изследвания.

Новата технология получи името OrganEx. При нея се използва устройство за перфузия, което върши работата на сърцето и белите дробове по време на операция, както и експериментална течност, която поддържа функционалността на клетките и потиска възпаленията в тялото.

Шест часа след процедурата е регистрирана активност в редица жизненоважни органи. Например, електрическата активност на сърцето запазва способността да свива органа. Освен това се е възстановило кръвообращението в цялото тяло – нещо съвсем неочаквано за учените.

Тези резултати поставят под съмнение идеята, че смъртта на сърцето настъпва в момента на спиране на кръвообращението и спирането на доставките на кислород. Разбира се, в своите бъдещи проучвания учените възнамеряват да потвърдят, че тези процеси са обратими и потенциално могат да бъдат възпроизведени в човешкото тяло. Няма информация доколко се е възстановила електрическата активност на главния мозък.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

23 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини