Когато преди шест години Facebook придобиха основаната от Палмър Лъки компания за виртуална реалност Oculus, мнозина предвиждаха едва ли не края на VR шлема. Шест години по-късно той все още е на пазара и си се развива, но в последно време има не толкова добри новини за отворената екосистема на устройството.

Първо се появи новината, че Facebook ще изисква потребителите да използват регистрацията си за социалната мрежа да използват шлема, а сега към компанията заваляха сериозни обвинения, с които се заема американското министерство на правосъдието. Bloomberg предава, че Facebook се разследва от съдебните власти по обвинения, че блокира конкуренцията и краде идеи. Стратегията на компанията спрямо своите конкуренти през годините, определяна като „копирай, придобий, убий“, привлече много критици в последните години, които смятат Facebook за неподходящ собственик на Oculus, пионери в модерната VR революция.

А сега някои смятат, че компанията прилага същата стратегия и за развитието на Oculus. Това е привлякло вниманието на антитръстовото звено към правосъдното министерство на САЩ, като според Bloomberg юристите са започнали да разговарят с разработчици по въпроса. Сред обвиненията към Facebook са това, че компанията затруднява нормалното функциониране на някои приложения в средата на шлема, продава технологията под реалната ѝ цена и копира чужди идеи.

Едно от последните обвинения идват от компания с името Yur Inc., която е разработчик на фитнес тракер за шлемовете на Oculus, което им помага колко калории са успели да изгорят по време на игра. Излязло през септември миналата година, приложението така и не намира място в магазина на шлема, независимо, че както твърдят Yul са спазили всички изисквания на Facebook, като то е достъпно чрез външни магазини. Тази пролет обаче Facebook издават обновление за Oculus, което блокира работата на приложението, а през септември Facebook пуска за шлема Oculus Move, свой собствен фитнес тракер. Bloomberg цитира сходни оплаквания от разработчици, които твърдят, че компанията ограничава функционалностите на техни приложения за шлема, копира идеите им, а след това ги реализира в средата на Oculus, с което на практика убиват компаниите зад въпросните приложение.

Тези обвинения идват на фона на продължаващи разследвания от страна на антитръстовите власти над Facebook и други големи технологични компании по обвинения за различни нечестни бизнес практики и настоящия случай със сигурност ще налее допълнително масло в огъня, на който се пекат Facebook в момента.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари