8.6 C
София

Американците ще приземяват самолети чрез GPS навигация

Най-четени

Федералната авиационна администрация на САЩ реши да въведе нов стандарт за навигация, който ще се използва при излитането и кацането на самолетите. Старата радионавигация, която не е променяна от Втората световна война, ще отстъпи на модерните методи за позициониране чрез сателити, предаде Mashable.

Държавата ще финансира преминаването към GPS системи с внушителната сума от 63 милиарда долара. Преходът трябва да продължи до 2015 година. Значителният бюджетен разход е оправдан и ще бъде компенсиран сравнително бързо, защото сателитната навигация ще позволи драстично да се подобри координацията между отделните полети, като по този начин ще бъдат намалени до минимум закъсненията, които струват скъпо на авиокомпаниите.

Комерсиалните самолети използват GPS системи отдавна, но не и когато става въпрос за кацане и излитане. Последните два елемента са най-важните части от полетите.

По-точната координация ще донесе след себе си куп положителни ефекти. В екологично отношение обстановката ще се подобри изключително много, тъй като ще бъде намален разходът на гориво и нивата на шума. Това ще бъде следствие от по-кратката работа на двигателите, тъй като самолетите няма да се реят над летищата, очаквайки да се освободи някоя писта. GPS навигацията ще намали и нуждата от форсиране на двигателите при кацане, тъй като самолетът винаги ще е в идеалната позиция. Не е за изпускане и това, че ще настъпи голямо подобрение на сигурността, тъй като височината и точното местоположение на всяка машина ще са известни с максимална точност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини