9.7 C
София

Петокласничка откри нова молекула, променяйки структурата на нитроглицерина

Най-четени

Не са много хората, които могат да се похвалят с публикация в научно издание, какво остава за тези, които са го сторили преди да навършат 11-тия си рожден ден. Именно с такова постижение може да се похвали петокласничката Клара Лейзън, тъй като тя беше официално представена като съавтор на научен труд, посветен на тетранитрооксикарбона- нова молекула, която ученичката открила по време на лабораторно занятие в обществено училище в Канзас Сити.

По време на упражнението в час, съучениците на Клара са имали за задача да изучат молекулата на нитроглицерина. Ученичката решила, че би било забавно да се опита да промени структурния модел на молекулата като използва елементите на конструктора, предоставен от ръководителя им. Резултатът от нейния експеримент изглеждал не просто възможен, но и като съвършено нов вид химично съединение. Учителят на Клара заснел модела и след консултация с приятел от университета Хумболт в Калифорния, станало ясно, че това е ново откритие.

След като откритието беше регистрирано, съединението тетранитрооксикарбон беше описано подробно в изданието Computational and Theoretical Chemistry като самата Клара е имала честта да напише част от статията. В своя защита, петокласничката споделя, че не е имала намерение да открива нова молекула, а е искала да промени съществуващия модел за да го подобри и направи по-стабилен, по-логичен. Сега ученичката и нейния учител очакват резултатите от лабораторията, където трябва да се синтезира новото вещество, тъй като то не може да бъде намерено в природата. Според учените, тетранитрооксикарбонът има потенциала да съхранява енергия или да предизвиква големи експлозии. Окончателните свойства обаче могат да бъдат установени едва след синтезирането на новото вещество.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини