Анализаторите на TrendForce коригираха прогнозата си за световния пазар на геймърските мониторинг за 2020 г. и прогнозират по-значително увеличение на доставките отпреди.

През януари, експертите  съобщиха, че през 2019 г. предлагането на игрови дисплеи, които включват модели с честота на опресняване на кадрите над 100 Hz, се е увеличило с 57% и е достигнало 8,5 милиона единици. В същото време TrendForce предположи, че през 2020 г. доставките на геймърски монитори ще се увеличат с около една трета и ще надхвърлят 11 милиона единици.

Шест месеца по-късно анализаторите промениха оценката си на по-оптимистична. Сега се предполага, че производителите ще пуснат 12,2 милиона игрови дисплея. Това е с над 40% повече от миналогодишния резултат, който бе обявен по-рано. Прогнозата гласи, че нарастващият асортимент от модели с „дружествени за потребителите цени“ ще допринесе за по-високите показатели.

По-специално се очаква допълнително увеличение на навлизането на достъпните IPS монитори с по-бърза реакция. Според актуалната оценка на TrendForce, IPS моделите ще заемат една четвърт от пазара през тази година, докато миналата година техният дял е бил 12%.

Очаква се също да се засили и конкуренцията между водещите доставчици на геймърски монитори. AOC / Philips ще бъде лидер в предлагането, благодарение на широката си гама от евтини IPS-модели и обли монитори с високо съотношение цена/качество. Второто място вероятно ще бъде заето от ASUS. Анализаторите отбелязват, че тайванският доставчик не се фокусира само върху дисплеите от висок клас за професионалните геймъри, а се стреми да увеличи и продажбите на линията от достъпни продукти. На трето място най-вероятно ще застане Acer, който се придържа към предварително избраната стратегия за поддържане на широк асортимент.

Анализаторите отделно се спряха и на сегмента на геймърските монитори със заоблени екрани, отбелязвайки, че предлагането им нараства, въпреки популярността на плоските IPS модели. Очаква се през 2020 г. повече от половината от геймърските монитори, които ще се появят на пазара, да бъдат с извити дисплеи. Новият етап в развитието на сегмента трябва да станат моделите с радиус на кривината от 1000 мм (1000R). В средата на юни Samsung обяви началото на предварителните продажби на серията дисплеи Odyssey.

Оказа се, че извитите игрови монитори са доста предпочитани сред съвременните геймъри именно поради кривината на екрана. Това спомага за по-прецизното зрително улавяне на случващото се на екрана, поради видимостта му и от периферното зрение.

От TrendForce смятат, че основната конкуренция в тази категория ще се развие между Samsung и MSI. Очаква се производителите да вървят напред и да завършат 2020 г. с приблизително същото предлагане. Това означава, че те могат да станат и основните играчи в сектора, което да задълбочи конкуренцията помежду им и това да се отрази благоприятно на цените на геймърското оборудване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари