Анализът на база данни спомогна за получаване на Пулицър

0
27

Най-престижната награда в областта на журналистиката за тази година получи вестникът Sun Sentinel от южната част на американския щат Флорида за статията си „Над закона: полицаи с висока скорост“.

За провеждане на разследването журналистите изискали от полицейските участъци записите с преминаването на патрулните автомобили през пунктовете на SunPass на платените участъци от пътя. Всеки запис на SunPass съдържа поле с точното време на преминаване през пункта. Полицията предоставила на журналистите базата данни, съдържаща тези записи.

Чрез записите в базата данни е било изчислено средното време за преминаване на два съседни пункта от полицейските автомобили. Разстоянията между точките на SunPass са известни и по този начин станало възможно изчисляването на средната скорост на автомобилите.

Повод за журналистическото разследване е станал случай от 2011 година, когато един от полицаите на Флорида е бил спрян от пътната полиция, понеже се движел с 190 km/h в извънработно време. Анализът на полицейската база данни, съдържаща над един милион записа от точките на SunPass от 2004 година е показал, че 793 полицейски автомобила са се движели с неразрешена скорост от 145-210 km/h, най-често в извънработно време. Нарушители се оказали около 20% от полицейския автомобилен парк. Над половината случаи за превишена скорост са регистрирани извън пределите на патрулните зони, а голяма част от полицейските автомобили са допускали нарушения веднага след привършване на работното време.

Разследването предизвикало голям обществен интерес. Местната полиция приложила дисциплинарни мерки и уволнила няколко сътрудника. В някои от градовете на Флорида са внедрени нови системи за следене на полицаите в извънработно време. След около една година от провеждането на анализа е доказано, че полицаите са започнали по-рядко да превишават без причини скоростта на автомобилите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари