fbpx
11.8 C
София

Аномалията в магнитното поле на Земята продължава да расте

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

НАСА активно наблюдава странната аномалия в магнитното поле на Земята: гигантска област с по-нисък интензитет на магнитното поле в недрата над планетата, простираща се между Южна Америка и Югозападна Африка.

Над нашата планета, между Южна Америка и Югозападна Африка, има област, в която магнитното поле е много по-слабо, отколкото в другите части на планетата на същата географска ширина. Явлението, което от много години интригува учените, се нарича Южноатлантическа магнитна аномалия. Понякога то се нарича и „вдлъбнатина“ в магнитното поле на Земята. Най-тревожното е, че аномалията застрашава сателитите и дори международната космическа станция. Засега опасността е малка, но учените отбелязват, че аномалията увеличава размерите си и не се знае колко ще се разрасне в бъдеще. Освен това преди няколко години учените откриха, че тази аномалия започва да се разделя на две части, което означава, че в даден момент може да възникнат две аномални зони.

Възникването на Южноатлантическата аномалия

Природата на Южноатлантическата аномалия не е напълно известна, но има няколко теории. Учените са на мнение, че магнитното поле на Земята има няколко източника. Основният източник е океан от разтопено желязо във външното ядро на планетата. При движението на разтопената метална маса се генерират електрически токове. Те формират магнитното поле, което няма как да е равномерно.

Според една от теориите под африканския континент има басейн от плътни скали, наречен Голямата африканска провинция с ниска скорост на приплъзване. Този басейн или по-скоро резервоар се намира на дълбочина близо 3000 км под континента. Възможно е именно той да нарушава генерирането на магнитното поле, което е породило Южноатлантическата магнитна аномалия.

Някои учени предполагат също, че в зоната на аномалията се увеличава локалното магнитно поле с обратна полярност, което има друг източник. Това означава, че в този район се сблъскват две магнитни полета с различна полярност, което води до намаляване на интензивността на земното магнитно поле.

Но каквато и да е причината за появата на Южноатлантическата аномалия, едно от проведените изследвания показва, че магнитното поле в този район за известно време е отслабвало, а впоследствие отново се е засилвало. Това изследване също така показа, че сегашното отслабване на магнитното поле на това място протича от 160 години насам. Друго изследване, публикувано през 2020 г., показа, че аномалията е съществувала още преди 11 милиона години.

Влиянието на аномалията върху магнитното поле на Земята

Преди около две години се предполагаше, че тази аномалия е предвестник на смяната на полюсите в магнитното поле на Земята. Но последните изследвания показват, че това не е така. Да, смяната на посоката на магнитното поле периодично се наблюдава на нашата планета, но отслабването на магнитното поле в Южноатлантическата  аномалия се протича по-често. Това означава, че двата процеса ней-вероятно нямат връзка помежду си.

По принцип, за разлика от географските полюси, магнитните полюси се преместват на десетки километри годишно. През 2019 година това движение бе толкова бързо и неочаквано, че учените които отговарят за Световния магнитен модел трябваше спешно да коригират картата на магнитното поле на Земята. Скоростта на това изместване през последните 20 години нарасна от 15 км годишно до 55 км годишно.

Магнитното поле на Земята може да отслабва в случаите, когато се осъществява инверсия при която северният и Южният магнитен полюс си сменят местата, a стрелката на компаса се насочва в обратна посока. Това не се е случвало в цялата история на съществуването на човека.

Въпреки това учените отбелязват известна активност на Южноатлантическата магнитна аномалия. На първо място, трябва да се отбележи, че площта ѝ се увеличава. Едно от проучванията, проведени от учени на НАСА, показва, че аномалията се измества в северозападна посока. Но най-интересното е, че Южноатлантическата магнитна аномалия вече е разделена на две отделни зони, всяка от които има свой център. Какво означава това и какви могат да бъдат последствията, учените все още не могат да кажат, затова внимателно наблюдават случващото се.

Влиянието на Южноатлантическата магнитна аномалия

Аномалията в магнитното поле не оказва влияние върху живота на Земята, но както казахме по-горе, създава проблеми в орбитата на планетата. Факт е, че космическите кораби и сателитите са защитени от магнитното поле на Земята, но в зоната на аномалията магнитното поле не осигурява достатъчна защита от високоенергийните протони, по-точно, осигурява защита на много по-малка височина. В резултат на това при прелитане над нея бордовото оборудване не е добре защитено.

Сателитите Swarm на Европейската космическа агенция изследват магнитното поле на Земята

По правило навлизането в зоната на аномалията води само до незначителни смущения в работата, но съществува риск от загуба на данни или дори повреда на оборудването. Поради това понякога на операторите на различните сателити се налага да изключат всички системи на космическите апарати, преди да навлязат в зоната на аномалията. Ако обаче зоната на вече двете аномалии продължи да се разширява, това може да доведе до сериозни проблеми за цялата космическа индустрия. Но в същото време явлението предоставя уникална възможност за изучаване на процесите, които протичат във вътрешността на Земята, с което в момента се занимават учените.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини