Анонс на ОС Collapse, която може да работи в постапокалиптичния свят

5
2128

Разработчикът Върджил Дупрас (Virgil Dupras) анонсира своята операционна система Collapse OS с отворен код. Според думите на програмиста, Collapse OS ще може да работи на компютрите сглобени ръчно от събраните компоненти от постапокалиптичните сметища.

Разработената от Върджил операционна система може да работи с 8-битовите микропроцесори Z80. Към днешен ден те се използват в касовите апарати, музикалните инструменти, калкулаторите и други подобни устройства. Според Дупрас, именно тези процесори ще бъдат най-лесни за намиране в бъдеще, понеже от тези чипове са произведени значително повече бройки, отколкото са 16 и 32-битовите процесори.

Collapse OS е предвидена да работи и на съвсем импровизираните компютри, сглобени от подръчни средства. Тя ще дава възможност за писане и редактиране на текст и компилиране на сорс кодове за различните контролери и други процесори.

Новата операционна система е успешно демонстрирана на домашно сглобения компютър RC2014, базиран на процесора Z80. Разработчикът заяви, че Collapse OS ще тръгне и на конзолата Sega Genesis.

Дупрас твърди, че към 2030 година масовото производство на потребителска електроника ще бъде прекратено, понеже логистиката и различните вериги за доставки ще се изчерпят. Но електронното оборудване ще си остане важно звено в политическия и социалния живот и всеки, който може да програмира старото устройство по нов начин, ще има голямо преимущество пред другите.

Информацията за Collapse OS е качена в GitHub. Дупрас кани и други разработчици да се присъединят към този проект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари