fbpx
-0.5 C
София

Електрическите тротинетки не са проблем за пътната безопасност. Все още това са автомобилите

Най-четени

Популярността, която все повече набират тротинетки, показва колко сериозна е нуждата на гражданите да използват саморъчно управлявани превозни средства, които да са евтини и екологични, като алтернатива на автомобилите.

Преди известно време медиите отразиха две фатални катастрофи с участието на електрически тротинеткии Моторни превозни средства в Далас и Вашингтон, окръг Колумбия. След случаите, обществеността се фокусира върху безопасността на двуколесните превозни средства. Някои дори характеризираха неяснотата около правилата и закона за тротинетките като „криза на обществената безопасност“. Американски медии, често отразяват случаи на пешеходци ранени или ударени от тротинетки, като случаите са предимно от Калифорния, като потърпевишите съдят компаниите, които притежават ударилите ги тротинетки. Някои градове приеха ограничение на максималната скорост на скутерите, като Вашингтон, окръг Колумбия, който наскоро прие ограничение на скоростта от 10 мили в час (16,10 километра).

Тази реакция илюстрира колко притеснени са кметствата на градовете относно безопасността на тротинетките. Карането на електронните двукоселни превозни средства наистина носят известен риск, но той бледнее в сравнение с риска от шофиране на автомобил или мотоциклет.

Пътните катастрофи са водеща причина за смъртта на хората на възраст между 15 и 29 години в световен мащаб, което води до средно над 3000 смъртни случая на ден в света. Докато нямаме улици, предназначени за всички участвици в движението, включително и най-съвременните, големият брой жертви ще продължи да съществува. Подобно на колоездачите, превозващите се с тротинетки често са принудени да ги карат на платното, заедно с автомобилите, като по този начин, те също участват в и без това претоварения трафик.

Ограничението на скоростта в Калифорния, все пак може да покаже очаквания ефект, тъй като благодарение на него, пътуващите с тротинетки няма да се изравняват с велосипедите, а също и няма да карат по тротоарите и пешеходните алеи, както мнозина към момента нахлуват в места, строго предназначени за пешеходци.

Бързият ръст на популярността на тротинетките

След пускането си в края на 2017 г., електрическите тротинетки предизвикаха редица обществествени реакции от гледна точка на безопасността, като мнозина споделят, че откровено не понасят въпросните. Голяма част от компаниите, произвеждащи електрически скутери в САЩ, се насочиха към тротинетките, тъй като видяха потенциал в сферата. Трендът започна след като компанията Bird получи инвестиционен кредит и демонстрира успешен бизнес модел с насочването си към тротинетките – и именно това накара още редица компании да тръгнат по нейните стъпки.

Внедряването на електронните тротинетки в САЩ се случи бързо, генерирайки 3.6% коефициент на заинтересованост (процентът на хората, които са изпробвали услугата) за по-малко от 12 месеца, в сравнение с електрическите велосипеди, които показват 13% коефициент след 8 години на пазара. В сравнение с класическите велосипеди, електрическите осъществяват в пъти повече споделени пътувания, с което пестят и възстановяват ресурс. Инвеститорите са заинтересовани от тротинетките и поради високото ниво на възвръщаемост, като към момента влагат милиарди долари финансиране в индустрията.

Към момента компанията Lime оперира в много европейски градове, включително и София, два града в Нова Зеландия, а през октомври стартира и в Мексико Сити. Мексиканската скутерна компания Grin също предлага услуги в Мексико Сити. Bird оперира в шест европейски града, включително Лондон, Мадрид, Париж и Израел.

Инвестирането в инфраструктурата и осигуряването на безопасността на водачите на електрическите тротинетки и останалите участници в пътното движение, са се превърнали във водещ приоритет на компаниите, които инвестират в тях. Настоящата архитектура на повечето големи градове, е съвместима с безопасност предимно с конвенционалните Моторни превозни средства, като изглежда градовете трябва да се заемат да направят някои реконструкции, за да могат ползвателите на алтернативен транспорт да участват безопасно в пътното движение.

Реални ли са опасностите?

Но изглежда, че сами по себе си, тротинетките далеч не са толкова опасни, колкото ни бива представяно. Случаите при нараняване на пешеходец най-често са породени именно от недостатъчно ефективно проектиране или безопасност на дадени градове, което води до опасност при управлението им. И именно чрез ангажирането на кметствата, един ден тротинетките ще бъдат безопасен, реален заместител на конвенционалния транспорт. За съжаление, никой не знае колко време ще отнеме това, тъй като много градове имат силно ограничен бюджет.

Независимо дали смятате, че електрическите тротинетки са най-доброто или най-лошото нещо, което някога може да бъде въведено в градовете, тяхната увеличаваща се популярност е факт, като показва колко сериозно хората се нуждаят от алтернативен, ефективен и екологичен транспорт. Хората искат да стигат до работа и любимите си места чрез средства, които не оставят траен отпечатък върху околната среда и консумират излишен ресурс.i


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

26 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини