Антимонополно разследване срещу Google с участието на над 50 юристи

2
210

Антимонополно разследване с над 50 юристи срещу Google

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви в понеделник антимонополно разследване срещу Google, в което ще участват над 50 топ адвокати от САЩ. Разследването идва в момент, в който компаниите от Силициевата долина са в състояние, което критиците наричат „правителствена анархия“ – всички са монополисти в сферите си, а правителството няма тежестта да ги регулира.

Разследването ще бъде двупартийна операция, провеждано от главните адвокати на 48 щата, в това число Вашингтон, окръг Колумбия и Пуерто Рико. Единствените два американски щата, които не участват са Калифорния, където се намира Google, и Алабама. Пакстън заяви, че скоро антимонополната група е изпратила до Google искане за информация и коментар.

Съобщението за разследването беше направено от малка група главни адвокати, включително Пакстън, Карл Растинг от Вашингтон и Дъг Питърсън от Небраска. Пакстън заяви, че неговият кабинет ще служи като ръководител на екипа на разследването, който ще се събира за обсъждане на проучването всяка седмица. Според Пакстън, това ще бъде много продължителен и труден процес, но той и екипът му ще държат максимално на прозрачността и яснотата, като обещават отворен процес.

За какво точно е разследването?

В началото, разследването ще се съсредоточи върху монополната и доминантна позиция на Google в сферата на дигиталната реклама. Но генералните адвокати намекнаха също, че може да разширят обхвата на разследването, като стигнат до комапнията-майка Alphabet. Също споменаха, че в някакъв етап предстои разследване и на смартфон пазара и видео услугите (Google е собственик на YouTube).

Google вече е в центъра на вниманието на регулаторите. В петък технологичния гигант заяви, че е изпратил информация за предишните антимонополни разследвания до Министерството на правосъдието на САЩ. Компанията също така заяви, че се подготвя за подобни въпроси от държавните адвокати, а съобщението беше направено в понеделник.

Широкото участие на главните адвокати на почти всички американски щати сигнализира за мощен обединен фронт. Кабинетът на генералния прокурор на Алабама Стив Маршал не отговори на искане за коментар защо не е част от антимонополното разследване.

Главният прокурор на Калифорния Хавиер Бесера каза:

„Калифорния остава дълбоко загрижена и решена да се бори с антиконкурентното поведение. Отказваме допълнителен коментар, за да не нарушим неприкосновеността на текущите разследвания“.

Google е категоричен лидер, когато става въпрос за дигитална реклама в САЩ, с повече от 37% пазарен дял, според eMarketer. Последвана от Facebook с пазарен дял повече от 22%, двете компании на практика доминират и нямат реална конкурения. Сърперници като Amazon изгубиха преднина през последните години, като гигантът в електронната търговия притежава едва 9 процента пазарен дял.

Google също е изправена пред антимонополен натиск от страна на регулаторите в Европа. През март месец, на компанията беше наложена глоба в размер на 1,7 милиарда долара от Европейската комисия за „злоупотреби“ с онлайн рекламни практики. Комисията заяви, че Google се е възползвала от доминантната си позиция, като е потиснала и ограничила възможностите на конкурентите в бизнеса.

Разследванията не са чужди на компанията. Преди шест години американският FTC приключи проучване, в което разглеждаше твърдения за пристрастия и манипулиране на обществото мнение чрез търсачката. По това време Комисията реши единодушно, че Google не нарушава антимонополните закони.

Вниманието е насочено към технологичните гиганти

Междувременно правителството засили внимателно проверките на лидерите в технологичната индустрия като цяло. През юли Министерството на правосъдието обяви разширено антимонополно проучване в технологичната индустрия, насочено към компаниите Google, Apple, Facebook и Amazon. Домът на демократите обяви през юни собствено разследване на технологичните гиганти, насочено към антиконкурентно поведение.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари