Аржентина и Бразилия се обединиха против шпионажа от страна на САЩ

0
50

Министрите на отбраната на Бразилия и Аржентина подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на информационната безопасност. Целта на това споразумение е противодействие на американския шпионаж в Интернет.

Преди няколко седмици в средствата за масова информация се появиха документи, които доказват мащабното подслушване на страните от Латинска Америка от страна на АНС, включително и подслушването телефонните разговори и прихващане електронната поща на бразилския президент Дилма Русеф (Dilma Rousseff). По-късно стана известно, че американското разузнаване е получавало секретна информация от икономическо и стратегическо значение, включително данни за сделките с нефт. Президентът на Бразилия прикани САЩ да предприеме „конкретни мерки“ за прекратяване на шпионажа от този вид.

„Ние трябва да се замислим за сътрудничество при отразяването на тези нови видове атаки“ – каза Селсо Аморим, бразилският министър на отбраната. Неговият аржентински колега Агустин Роси добавя, че сега страните се намират в „уязвимо положение“ и взаимодействието ще усили техните позиции.

В петък Бразилия и Аржентина подписаха споразумение, което предвижда съвместни обучения по военна информационна безопасност за армейските офицери и специалисти, които трябва да започнат в началото на 2014 година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари